analyse av kokosmelk:

Urovekkende funn i flere populære produkter

Matkontrollen (TV 2): Analyse av kokosmelk viser at mange populære produkter inneholder klor-rester. Nå endrer flere produksjonsmetode.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Matkontrollen har analysert åtte kokosmelk-produkter for innhold av klor. Flere av prøvene viser for høye verdier.

Bakgrunnen for analysen er en oppdagelse Rema 1000 gjorde på sin fabrikk i Thailand.

I 2017 var nemlig Rema 1000 på besøk på deres kokosmelkfabrikk i Thailand. Der fikk de seg en overraskelse.

– Jeg reagerte på en påtrengende lukt av klor, sier kvalitetssjef i Rema 1000, Martina Rabsch til Matkontrollen.

– Mulig blekning

Forklaringen Rabsch fikk fra fabrikken var at klor brukes i produksjonen for å redusere uønskede bakterier.

– Men med lang kontakttid med vann med høyt innhold av klor har man også muligheten til å få en blekningseffekt, sier Rabsch.

Se Matkontrollen torsdag klokken 20:00 på TV 2, eller gratis på TV 2 Sumo

Kokoskjøttet som ble brukt i produksjonen av Rema 1000s kokosmelk ble transportert til fabrikk i kar med is og vann. På denne måten var kokoskjøttet lenge i kontakt med lokalt drikkevann som inneholdt klor, og dette kan ha gitt en blekningseffekt.

KLOR: Rema 1000 oppdaget sterk klor-lukt i fabrikken der deres kokosmelk ble produsert. Foto: Matkontrollen/TV 2
KLOR: Rema 1000 oppdaget sterk klor-lukt i fabrikken der deres kokosmelk ble produsert. Foto: Matkontrollen/TV 2

Rema 1000 fikk endret rutinene på fabrikken i Thailand, men har likevel valgt å flytte produksjonen til Sri Lanka hvor Rema 1000 mener forholdene er mer oversiktlig.

175 ganger over grenseverdien

Resultatet av Matkontrollens analyser, som ble gjennomført av Eurofins, viser at fem av åtte produkter inneholder klorat over dagens grenseverdi. Kokosmelken fra Eldorado inneholdt 175 ganger over grenseverdien.

ANALYSE: Eurofins analyserte disse kokosmelkene for innhold av klorat. Foto: Matkontrollen/TV 2
ANALYSE: Eurofins analyserte disse kokosmelkene for innhold av klorat. Foto: Matkontrollen/TV 2

– Hvis du tenker fra et matjuks-synspunkt, er stoffene vi kjenner fra klorin veldig fine blekestoffer. Så hvis du er en kjeltring, så kan du bruke det til å bleke kokosnøttmelken, sier fagsjef for kjemi ved Eurofins, Gjermund Vogt.

Vogt understreker likevel at han selv tror og mener at klor i denne sammenhengen er brukt til desinfeksjon, og ikke for å bleke produktet.

– Ville nedlagt omsetningsforbud

Grenseverdien på klorat i mat og drikke er i dag på 0,01 mg per kilo vare. Altså i praksis null. Årsaken til den lave grensen er, ifølge Mattilsynet, at man tar utgangspunkt i at klorat er brukt ulovlig dersom man oppdager det i mat.

– Tidligere ble klorat brukt som plantevernmiddel, men det er ikke lenger lov i Norge eller i EU, sier fungerende direktør ved avdeling mat i Mattilsynet, Marie Louise Wiborg.

Wiborg sier til Matkontrollen at klorat likevel kan brukes lovlig, for eksempel til klorering av drikkevann.

– EU har de siste årene jobbet med å fastsette trygge nivåer for klorat i mat og drikke, slik at det skal være realistisk i forhold til den bruken som ikke er plantevernmiddel, sier Wiborg.

Bekymret for langtidseksponering

MATTILSYNET: Fungerende direktør ved avdeling mat i Mattilsynet, Marie Louise Wiborg, sier EU nå jobber med å fastsette en ny grense på klorat i mat. Foto: Matkontrollen/ TV 2
MATTILSYNET: Fungerende direktør ved avdeling mat i Mattilsynet, Marie Louise Wiborg, sier EU nå jobber med å fastsette en ny grense på klorat i mat. Foto: Matkontrollen/ TV 2

Mattilsynet har vurdert at Matkontrollens funn ikke medfører akutt helsefare. Det man har vært bekymret for, ifølge Mattilsynet, er langtidseksponeringen av klorat.

– Spesielt for små barn i kombinasjon med jod-mangel, sier Wiborg.

Mattilsynet ser uansett ingen grunn til at det skal være slike nivåer av klorat i mat.

– Hvis vi hadde funnet disse resultatene i vår kontroll, ville vi tatt kontakt med virksomhetene og sett om de har dokumentasjon på hvorfor. Men mye tyder på at med sånne nivåer ville vi ha nedlagt omsetningsforbud, sier Wiborg.

– Endrer metode

Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, sier det er overraskende at kokosmelken fra Eldorado inneholder mer klorat en annen kokosmelk. Hun understreker likevel at klor ikke er brukt for å bleke produktet.

HØYEST VERDI: Det er kokosmelken fra Eldorado som inneholdt mest klorat av de prøvene Matkontrollen har tatt. Foto: Matkontrollen/TV 2
HØYEST VERDI: Det er kokosmelken fra Eldorado som inneholdt mest klorat av de prøvene Matkontrollen har tatt. Foto: Matkontrollen/TV 2

– Klorat brukes i drikkevannet i Thailand der vårt produkt er produsert. For at drikkevannet skal være trygt, er man nødt til å tilsette klor i vannet. Det gjør også at du finner rester av klor i det ferdige produktet, sier Søyland.

Hun opplyser til Matkontrollen at de har vært i kontakt med deres leverandør og sett på hvordan de kan få ned nivået av klorat i kokosmelken.

– Det har vi nå fått til ved å endre litt på produksjonsmetoden. Det betyr at vi fra neste produksjon får ned nivået betydelig, sier Søyland.

Søyland sier at produktet deres ikke er helsefarlig, men at de ikke ser et poeng i at det skal være mer klor i produktet enn nødvendig.

Dette svarer produsentene

Matkontrollen gjorde også funn av klorat over grenseverdien i kokosmelkene fra Santa Maria, Coop Änglamark, Blue Dragon og Aroy-D. Dette svarer produsentene:

Santa Maria:

Funn av klorat i kokosmelkene:

- Eldorado: 1,75 mg/kg

- Santa Maria: 0,35 mg/kg

- Coop Änglamark: 0,14 mg/kg

- Aroy-D: 0,14 mg/kg

- Blue Dragon: 0,08 mg/kg

Santa Maria sier at klorvann brukes i produksjonen til rengjøring av kokoskjøttet, men at egne analyser ikke viser ulovlige mengder klorat i produktet.

De sier videre at de er i dialog med deres leverandører for å forstå nærmere hvordan klorat anvendes i produksjonen, og om det er mulig å ytterligere forebygge at klorat havner i produktet.

Fra uke 38 kommer Blue Dragon med et nytt sortiment i ny og miljøriktig emballasje med et annet opprinnelsesland.

Coop:

Coop sier at de per nå ikke kan gi et sikkert svar på årsaken til at det er gjort funn av klorat, men at ut fra mengde og produksjonsprosessen er det nærliggende å tenke at klorat tilføres gjennom vaskeprosessen av utstyret.

Coop sier videre at de i sommer skiftet leverandør, og at det aktuelle partiet ikke lengre er til salgs.

Blue Dragon:

Blue dragon sier at nyere tester viser at produktet samsvarer med EUs reglement, men at kokosnøttene dog vaskes med lokalt drikkevann, som av helsemessige årsaker er tilsatt små mengder med klorat.

Blue Dragon sier videre at de er i kontakt med sine leverandører for å se om de kan bruke vann som ikke inneholder klorat i fremtiden.

Aroy-D:

Scanasia, som importerer kokosmelken Aroy-D har ikke svart på Matkontrollens henvendelser.