NEDERLAG: Her er Arbeiderpartiet sin leder Jonas Gahr Støre under tirsdagens landsstyremøte. Aps valgevaluering drøftes i landsstyret på Folkets hus i Oslo tirsdag.
NEDERLAG: Her er Arbeiderpartiet sin leder Jonas Gahr Støre under tirsdagens landsstyremøte. Aps valgevaluering drøftes i landsstyret på Folkets hus i Oslo tirsdag. Foto: Terje Bendiksby

Her ble Ap knust: – Veldig alvorlig

I 12 kommuner har Arbeiderpartiet en nedgang på over 20 prosentpoeng. I 86 kommuner har partiet tapt over 10 prosentpoeng. – Det er veldig alvorlig, sier Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiets dramatiske fall har kommet i skyggen av bråket på borgerlig side.

24,8 prosent er historiens dårligste kommunevalg for Arbeiderpartiet, og den største tilbakegangen kom i disse kommunene:

 • Nordkapp (-36,86)
 • Alstahaug (-30,71)
 • Hadsel (-28,21)
 • Sel (-27,54)
 • Berlevåg (- 26.71)
 • Gratangen (-26,05)
 • Øystre Slidre (-23.43)
 • Smøla (-22.93)
 • Balsfjord (- 21.71)
 • Grong (-20.66)
 • Herøy (-20.51)
 • Nord-Odal (-20.07)

Basert på fylkesnivå er nedgangen til Arbeiderpartiet størst i Oslo med 11,96 prosentpoeng.

– Det er veldig alvorlig, sa Jonas Gahr Støre til sitt landsstyre om valgresultatet på 24,8 prosent.

– Vi kan og vi må mye bedre, fortsatte han.

Se hele oversikten i TV 2s valgoversikt:

I de historiske sterke Ap-bastionene Innlandet og Trøndelag er tilbakegangen dramatisk med henholdsvis 7,88 og 10,45 prosentpoeng.

– Jeg har gjort det til en dyd å ikke sette noen tall, men vi må bli høyere enn i dag, sier Støre til TV 2.

– Dere mister flest velgere til Senterpartiet. Hvordan skal vinne tilbake velgere fra Senterpartiet?

– Den uroen mange mennesker opplever i distrikter er knyttet til skole, helse, føde og beredskap. Vi skal ha god politikk for det, bevilge pengene og organisere det på en god måte så vi får tjenester nære folk. Da handler det om troverdigheten om løsningene. Senterpartiet har vært bedre på å målbære frustrasjonen i distriktene. Nå kommer kapitlet om løsningene og da blir det vår oppgave å vise gode løsninger, sier Støre.

Stenseng: – Ingen har gjort et godt nok arbeid

– Ingen har gjort et godt nok arbeid når vi får 24,8 prosent. Det er vårt alles ansvar, ikke minst ledelsen. Men jeg får mest tilbakemelding på hvordan vi i fellesskap skal fortsette arbeidet fremover for å løfte oss, sier partisekretær Kjersti Stenseng til TV 2.

– Har dere fått tilbakemeldinger fra tillitsvalgte på ledelsen? Er det omfattende eller enkeltmeldinger?

– Jeg har fått få tilbakemeldinger fra tillitsvalgte på ledelsen, noen enkelte tilbakemeldinger på saker, utspill eller andre ting folk er misfornøyde med. Uansett tar jeg alle tilbakemeldinger på alvor, sier Stenseng.

Les hele intervjuet: Giske-striden en årsak til nederlaget

Over etter 97 år

I Gjøvik mistet Arbeiderpartiet makten for første gang på 97 år. Arbeiderpartiet ble det klart største partiet med 33,4 prosent, men en markant nedgang på 8,7 prosentpoeng gjør at Senterpartiet får ordføreren.

– Det er ikke noe enkelt svar på hvorfor det ble slik, men Senterpartiet har vært flinke til å ha en tydelig opposisjonsstemme. De har hatt fremgang i alle kretser, men mest i i bygdene. De har truffet en bygdestemme, sier Even Solhaug, som var Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Gjøvik.

– Har Ap et tydelig prosjekt?

ORDFØRERKANDIDAT: Even Solhaug ble ikke ordfører i Gjøvik - og feilet for første gang på 97 år.
ORDFØRERKANDIDAT: Even Solhaug ble ikke ordfører i Gjøvik - og feilet for første gang på 97 år.

– Dette er det store spørsmålet. Vi snakket ikke så mye om skolemat her på Gjøvik. Jeg mener prosjektet har vært der, men det har ikke vært tydelige nok mot sentraliseringstendensen. Vi har ikke vært en god nok stemme i Distrikts-Norge.

Han er kritisk til de viktigste valgkampsakene til Arbeiderpartiet sentralt.

– SFO og skolemat har ikke vært den saken som har vunnet nok. Det er en god sak, men vi har ikke nådd nok gjennom på det. Vi burde vært tydeligere på sentraliseringen. Det er det folk snakker om, ikke skolemat først og fremst.

– Hva tenker du om jobben egen partiledelse har gjort?

– Vi har ikke god nok appell eller god nok tillit. Jeg synes Jonas er flink og står på, men han klarer ikke få nok tillit. Det er ikke bare hans skyld. Vi må ta vår skyld. Det er for enkelt at det er Støre sin skyld, men det er klart partiledelsen er viktig. Han har stått på, men partiledelsen har ikke nok appell. Vi er rett og slett ikke flinke i opposisjon.