SIKTET: PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen for å ha tent på parets bil natt til 10. mars for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.
SIKTET: PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen for å ha tent på parets bil natt til 10. mars for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det. Foto: Skjermdump / NTB scanpix

PST har innstilling for tiltale av Waras samboer

PST er ferdig med å etterforske saken mot Laila Anita Bertheussen. De ber om at samboeren til justisministeren tiltales.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var NRK som først meldte om PSTs innstilling.

Etter det TV 2 erfarer har PST sendt over en innstilling der de foreslår at det blir tatt ut tiltale mot Bertheussen på flere punkter.

Statsadvokat Marit Formo vil ikke kommentere dette.

– Nå skal vi bruke noen uker på å gjennomgå saken, og så tar vi stilling til påtalespørsmålet før vi sender saken videre til Riksadvokaten, sier Formo til TV 2.

Statsadvokaten har hatt innsyn i saksdokumentene i en periode.

– Jeg ønsker ikke å kommentere bevisbildet i saken, sier Formo.

Strafferamme på inntil 10 år

Etter det TV 2 erfarer er en av årsakene til at Riksadvokaten må inn i saken spørsmålet om man kan bruke paragraf 115 i straffeloven. Den gjelder angrep på de høyeste statsorganers virksomhet og har en strafferamme på inntil 10 års fengsel.

Fra før av det er det kjent at samboeren til den tidligere justisministeren var mistenkt av PST i minst åtte trusselhendelser.

Det er uklart hvor mange av disse som PST foreslår at det tas ut en tiltale for. Det kan også være andre og nyere hendelser som ikke er kjent for offentligheten.

Vil ikke si om Wara er aktuell som vitne

Dersom det blir rettssak mot Bertheussen vil statsdadvokaten lage en bevisoppgave som vil inneholde alle sakens vitner. Formo vil ikke svare på om det er aktuelt å føre Tor Mikkel Wara som vitne i saken.

PST mener at Laila Anita Bertheussen natt til 10. mars tente på samboerens, justisminister Tor Mikkel Waras bil, utenfor parets bolig på Oslos vestkant.

Bertheussen, som i over 20 år har vært samboer med Wara, er siktet etter straffelovens paragraf 225, bokstav B som lyder:

«Med bot eller fengsel inntil ett år straffes den som foretar noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det».

– Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars i familien bil som sto parkert utenfor bopel i Oslo. Vi mistenker at siktede selv satt på brannen, og dermed gitt inntrykk av at brannen er påtent av én eller flere gjerningspersoner, har PST-sjef Benedicte Bjørnland tidligere uttalt.

Nekter straffskyld

Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister da det ble kjent at samboeren var siktet.

Hun fikk også status som mistenkt i saker knyttet til flere hendelser ved parets bolig.

Bertheussen har hele veien nektet straffskyld etter siktelsen.

TV 2 har mandag vært i kontakt med forsvarer John Christian Elden. Han sier at han ikke er kjent med innstillingen fra PST.