SIKTET: Philip Manshaus (22) er anklaget for drap og forsøk på terror. Nå vil han ikke lenger snakke med politiet.
SIKTET: Philip Manshaus (22) er anklaget for drap og forsøk på terror. Nå vil han ikke lenger snakke med politiet. Foto: Cornelius Poppe

tv 2 erfarer:

Manshaus tok farens våpen

Philip Manshaus brukte lovlig registrerte våpen, men 22-åringen selv hadde ikke våpentillatelse. Han skal ha hentet våpnene ut av et skap da han var alene hjemme med stesøsteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kilder opplyser til TV 2 at Philip Manshaus brukte farens jaktvåpen da han lørdag 10. august skjøt og drepte lillesøsteren før han stormet al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Våpnene skal ha blitt oppbevart i et skap i huset i Eiksmarka i Bærum.

Manshaus hadde tre våpen da politiet pågrep ham i moskeen: En hagle og to rifler.

Stesøsteren ble drept med tre skudd i hodet og ett i brystet. Drapet skal ha vært rasistisk motivert.

Inne i moskeen rakk 22-åringen å løsne flere skudd før han ble overmannet av to eldre menn som holdt ham fast til politiet kom til stedet. Ingen personer ble skadd i angrepet.

Derfor ble det lørdag

TV 2 vet at to spørsmål har vært sentrale i avhørene som hittil er gjennomført med Manshaus: Tilgangen på våpen og hvorfor han slo til mot en nærmest folketom moské i stedet for å aksjonere under eid-feiringen som fant sted dagen etter.

LØSNET SKUDD: Philip Manshaus (22) åpnet ild med hagla inne i al-Noor-moskeen i Bærum, men ingen personer ble skadd.
LØSNET SKUDD: Philip Manshaus (22) åpnet ild med hagla inne i al-Noor-moskeen i Bærum, men ingen personer ble skadd. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Etter det TV 2 forstår, henger svarene på disse spørsmålene sammen.

Lørdag 10. august var Manshaus' far og stemor bortreist. Han var alene i huset sammen med stesøsteren sin.

Manshaus skal ha sett på denne lørdagen som en velegnet dag til å hente ut farens våpen, drepe søsteren og slå til mot moskeen fordi han tenkte at risikoen for å bli oppdaget var svært liten ettersom han var alene hjemme.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby bekrefter at våpnene befant seg i huset, men vil ikke si noe om hvem disse tilhørte.

ÅSTED: Huset i Eiksmarka i Bærum, der Philip Manshaus' stesøster ble drept.
ÅSTED: Huset i Eiksmarka i Bærum, der Philip Manshaus' stesøster ble drept. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Våpnene har blitt undersøkt og ettersom de er blitt brukt i en straffbar handling, skal de i utgangspunktet inndras, sier han.

Bistandsadvokaten til Philip Manshaus' far, Vibeke Hein Bæra, vil ikke kommentere saken på dette stadiet i etterforskningen. Det ønsker heller ikke Manshaus' forsvarer Unni Fries.

I kontakt med nazister

Politiet har gjennomført to avhør på totalt åtte timer med Philip Manshaus.

Nå har den draps- og terrorsiktede 22-åringen gjort det klart at han foreløpig ikke ønsker å avgi nye avhør.

En stor del av etterforskningen dreier seg nå om å gjennomgå aktiviteten hans på Internett. Politiet har tidligere bekreftet overfor TV 2 at de har avdekket at 22-åringen hadde kontakt med personer i den nynazisistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen forut for angrepet.

Det er imidlertid ingenting som tyder på at kontakten var en utløsende årsak til at han angrep moskeen.

Politiet kan verken bekrefte eller avkrefte om det har vært kontakt mellom Manshaus og terroristen Brenton Tarrant, som angrep en moské på New Zealand tidligere i år. Manshaus har beskrevet seg som «utvalgt» av Tarrant.

Kledde på seg i bilen

Det er fra før kjent at Philip Manshaus kjørte hjemmefra etter å ha drept stesøsteren sin. Han ble sittende utenfor moskeen på Skui en stund før han tok seg inn.

Politiet mener at Manshaus postet et innlegg på et nettforum like før han gikk inn i moskeen. De mener også at han, kort tid før angrepet, forsøkte å sette i gang en direktestrøm fra GoPro-kameraet han hadde festet på hjelmen.

Hensikten var å direktesende angrepet på moskeen. Han fikk imidlertid ikke strømmen til å fungere.

I RETTEN: Philip Manshaus gjorde en høyreekstrem hilsen da han ble fremstilt for varetektsfengsling for to uker siden. Etterforskningen har avdekket at 22-åringen var i kontakt med en nynazistisk organisasjon forut for drapet og terroraksjonen. (Foto: Mathias Ogre / TV 2)
I RETTEN: Philip Manshaus gjorde en høyreekstrem hilsen da han ble fremstilt for varetektsfengsling for to uker siden. Etterforskningen har avdekket at 22-åringen var i kontakt med en nynazistisk organisasjon forut for drapet og terroraksjonen. (Foto: Mathias Ogre / TV 2)

En polititeori har vært at Manshaus etter hvert ble stresset fordi teknikken sviktet, at han fryktet å bli oppdaget og derfor fikk panikk. Det kan ha vært grunnen til at han gikk inn i moskeen før det tekniske utstyret fungerte.

TV 2 vet også at 22-åringen brukte tiden i bilen til å ta på seg utstyr han brukte under terroraksjonen.

Ble radikal for to år siden

Politiet mener at Philip Manshaus ble radikalisert for rundt to år siden, og at holdningsendringene skjedde relativt brått.

Etter det TV 2 forstår, skal ikke politiet ha funnet en konkret hendelse eller en utløsende årsak som kan forklare hvorfor radikaliseringen skjedde. Selve planleggingsfasen forut for drapet og moské-angrepet skal ha vart i noen uker.

Det er oppnevnt tre sakkyndige som skal gjøre en psykiatrisk vurdering av Philip Manshaus. Oslo politidistrikt har bedt om en fullstendig psykiatrisk vurdering av 22-åringens mentale helse.

De sakkyndige har frist til 7. november med å levere sin rapport.