INNRØMMER: Donald Trump innrømmer å ha diskutert Biden i en samtale med Ukrainas president, men avviser at han har brukt makten sin til å skade en stor politisk rival.
INNRØMMER: Donald Trump innrømmer å ha diskutert Biden i en samtale med Ukrainas president, men avviser at han har brukt makten sin til å skade en stor politisk rival. Foto: Evan Vucci

Innrømmer å ha diskutert Biden med Ukrainas president

USAs president Donald Trump bekrefter å ha diskutert tidligere visepresident Joe Biden under en samtale med Ukrainas president Volodymy Zelensky i juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Begge parter har anklaget hverandre for misbruk av politisk makt i Ukraina i kjølvannet av en mystisk varslersak fra amerikansk etterretningstjeneste.

Nå innrømmer Trump å ha diskutert Biden i en samtale med Ukrainas president, men avviser at han har brukt makten sin til å skade en stor politisk rival.

– Det var en perfekt samtale. Samtalen jeg hadde var for det meste gratulerende, og den handlet også om korrupsjon – all korrupsjonen som foregår, og at vi ikke vil at våre folk som visepresident Joe Biden og sønnen hans skal bidra til mer korrupsjon i et land som Ukraina, som allerede har mange problemer, deriblant NBC, utenfor Det hvite hus natt til mandag.

Trump understreket at han ikke presset presidenten på noen som helst måte. Telefonsamtalen skal være en del av den mystiske varslersaken.

Varslersak

Ifølge Washington Post, som har intervjuet to tidligere ansatte i amerikansk etterretning, skal en del av varselet, som skal omfatte flere hendelser, omhandle et løfte Trump ga angående Ukraina.

Nå spekuleres det på om det dreier seg om at Trump har bedt ukrainske myndigheter om å etterforske Joe Biden og hans sønn Hunter Biden, ifølge blant annet Washington Post.

I mai skulle Trumps advokat Rudy Giuliani ha reist til Ukraina. Den gang innrømmet han at hensikten med reisen blant annet var å legge press på ukrainske myndigheter for å sette i gang en etterforskning mot Biden. Det skal ikke finnes bevis for at Biden eller sønnen har gjort noe galt.

Flere demokrater ønsker nå svar på hvorfor Trump-administrasjonen holdt tilbake flere hundre millioner dollar i militær bistand til Ukraina de to siste månedene, og om dette kan ha vært et forsøk på å tvinge frem en etterforskning, skriver Washington Post.

Vil stille Trump for riksrett

Flere demokrater krever riksrettssak mot USAs president Donald Trump etter at han skal ha forsøkt å presse Ukraina til å granske Joe Bidens sønn.

Lederen for etterretningskomiteen, demokraten Adam Schiff, sier at riksrett er den eneste løsningen dersom opplysningene om Trump viser seg å være riktige.

– Jeg vil at landet skal forstå at dette er den siste ønskede løsningen. Presidenten tvinger oss ned denne veien, sier Schiff.

Schiff sier også at han har bedt om en kopi av varselet mot Trump, der presidenten anklages for å ha bedt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om å etterforske Hunter Biden, sønnen til den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden. Sønnen jobbet for et ukrainsk energiselskap.