Thomas Cook har gått konkurs – 9.000 nordmenn rammet

Verdens eldste reiseselskap, britiske Thomas Cook, er konkurs og avvikles med øyeblikkelig virkning. 21.000 ansatte mister jobben og 600.000 reisende rammes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cooks 34 passasjerfly er satt på bakken med umiddelbar virkning.

– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i enighet mellom selskapets interessenter, opplyser selskapet.

600.000 billetter er kansellert som følge av konkursen, og 150.000 briter er blant dem som nå må hentes hjem fra utlandet med andre flyselskap.

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook.

85.000 har bestilt reise

85.000 nordmenn har bestilt reise med konkursrammede Ving de neste tolv månedene.

Drøyt 85.000 personer har booket reiser med Ving Norge det neste året. Selskapet er nå rammet av konkursen i Thomas Cook.

Ving Norge opplyser at de for tiden har 9.101 reisende ute på tur. Det omfatter 8.555 personer på charterreise og 546 som har reist med rutefly.

Fra 1. oktober i år og fram til slutten av september neste år er det booket reiser for 85.345 personer. Av disse er det 74.532 charterturister og 10.813 som skal reise med rutefly.

Krisemøter i Ving

– Vi beklager virkelig denne situasjonen og de ulemper det medfører for våre kunder. Vi har på veldig kort tid, etter at konkursbegjæringen ble sendt, hatt behov for å vente på beskjed om våre fly kommer opp i luften. Inntil det siste har vi forsøkt å sikre at våre reisendes flyreiser, men har raskt innsett at dette ikke er mulig og ser oss derfor nødt til å inntil videre innstille alle flyavganger mandag, sier Magnus Wikner, konsernsjef for Vinggruppen i Norden i en kommentar.

Mandag morgen er det flere krisemøter i Ving i Norge etter at eieren deres Thomas Cook har gått konkurs.

Vings informasjonssjef Siri Røhr-Staff opplyser mandag morgen at de avholder flere krisemøter på jobb, og at de prøver å få oversikt over situasjonen. Hun antar at det vil bli kalt inn til en pressekonferanse i løpet av dagen.

Informasjonssjefen har ikke full oversikt over hvilke flyginger inn og ut av Norge som er påvirket, og hvor mange nordmenn som er rammet av konkursen.

– Det vi jobber intenst med nå, er å få gitt informasjon til de kundene som har innreise og utreise i dag, alt annet får komme i neste rekke, sier hun.

Lovpålagt garanti

Reisegarantifondet sørger for at arrangører av pakkereiser og sammensatte reiser stiller lovpålagt garanti og at de reisende får refundert sine forskuddsbetalinger, eller en alternativ hjemreise når en arrangør går konkurs.

Dette gjelder imidlertid ikke for kunder som har kjøpt en ruteflybillett eller bare en hotellovernatting, ifølge fondets nettsider.

Informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving sier til E24 at 9.156 nordmenn er på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden. 8.685 av disse er på tradisjonelle charterreiser, mens resten er på ferie basert på rutefly til og fra norske flyplasser.

Ved en konkurs kan kunder søke om erstatning hos Reisegarantifondet på deres nettsider ved å legge fram reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Verdens eldste reiseoperatør

Reiseoperatøren Thomas Cook hadde vært i drift i 178 år, og var verdens lengstlevende reiseoperatør.

Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cook Groups fire passasjerfly er satt på bakken.

– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

Samtidig kanselleres hundretusener av billetter. Dette rammer over 9.000 norske Ving-kunder. Storbritannias luftfartsmyndighet CAA opplyser at de jobber med repatrieringen av 150.000 briter.

Det er etablert et eget tiltak for å bistå reisende som blir rammet av konkursen.

Allerede rammet

Britiske turister sier til BBC at de allerede er rammet, kun timer etter konkursmeldingen.

Turister ved feriestedet Les Orangers i Tunisia sier at gjester som var i ferd med å dra, fikk beskjed om å betale ekstra fordi feriestedet fryktet at Thomas Cook ikke ville betale for seg.

Turisten Ryan Farmer sier at da kravet ble avfeid, stengte sikkerhetsvakter utgangsporten.

– Det føltes som en gisselsituasjon, sier Farmer.

Nyhetsbyrået AP har ikke klart å komme i kontakt med verken Les Orangers eller den britiske ambassaden i Tunis.

Styrt avvikling

Thomas Cook ble grunnlagt som verdens første reisebyrå i 1841 av en britisk gründer av samme navn. I pressemeldingen skriver selskapet at de har nytt stor tillit fra generasjoner av britiske reisende.

– Det er dypt beklagelig at jeg og resten av styret ikke fikk til dette. Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, sier Fankhauser.

Selskapet opplyser at en anmodning ble sendt til en domstol om styrt avvikling av selskapet mandag morgen. En bobestyrer er utnevnt i saken.

Milliardsum

Thomas Cook har uttalt at de trenger 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) fra forrige måned, om de skal unngå å bli satt under administrasjon.

– Vi jobbet hardt i flere dager for å til en enighet som sikret framtiden til ansatte, kunder og leverandører i Thomas Cook. Selv om en enighet stort sett ble oppnådd, utgjorde et ekstra krav de siste dagene en umulig utfordring, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook.

Selskapet ba, ifølge The Financial Times, regjeringen redde det fra konkurs, men søndag virket utenriksminister Dominic Raab heller avvisende.

– Vi går ikke systematisk inn (...) dersom det ikke finnes en god strategisk nasjonal interesse for å gjøre det, uttalte Raab til BBC.

– Vil få dette i havn

– Vi retter vår oppmerksomhet mot å få dette i havn og ingenting annet. For gjester som har booket eller vurderer å booke, gjelder det samme som alltid. Det vil si at man er beskyttet av reiseforsikringen, sier kommunikasjonssjef Fredrik Henriksson i Thomas Cook Nord-Europa.

Henriksson sier at avdelingen i Norden har vært en lønnsom del av konsernet i flere år. På direkte spørsmål om hva som skjer dersom Thomas Cook-gruppen går konkurs, svarer han:

– Vi er jo en del av konsernet. Men det er ikke noe jeg vil spekulere i nå, og vi retter oppmerksomhet mot at vi skal få dette i havn, sier han.

Tusener kan miste jobben

Bak Thomas Cooks vansker ligger blant annet bekymring for brexit, høyere drivstoffpriser og konkurranse fra salg av reiser på internett.

Når Thomas Cook nå går konkurs, kan også tusener av ansatte miste jobben. I dag har selskapet 22.000 ansatte, hvorav 9.000 i Storbritannia.

Det 178 år gamle selskapet er blant verdens største og mest tradisjonsrike reisearrangører, med 600 avdelinger bare i Storbritannia, samt et flyselskap og en hotellkjede.