Leicester snudde til seier etter ny kontroversiell VAR-avgjørelse

VAR-debatten ruller igjen etter nok en kontroversiell avgjørelse i Premier League.

Leicester-Tottenham 2-1

Harry Kane scoret et praktfullt mål for Tottenham, men diskusjonene i ettertid vil handle om VAR og et mål som aldri ble.

Etter en drøy time trodde Serge Aurier, tilskuere og kommentator at Tottenham hadde gått opp i 2-0, men VAR mente at Heung-min Son var i offside i forkant.

Avgjørelsen var ikke bare marginal, men umulig å oppfatte for det blotte øyet, til tross for strekene i VAR-bussen.

Og så snudde Leicester kampen. Ricardo Pereira og James Maddison sørget for at det var Leicester som kunne juble etter kampslutt.

Dermed blusset den evige VAR-debatten opp igjen – med sedvanlige steile fronter.

– Tar fokus bort fra alt jeg elsker med fotball

– Det er ikke vits å sitte og brøle og skrike enten en er for eller imot VAR, sier Brede Hangeland som er en uttalt VAR-motstander.

– De gjør sitt beste ut i fra de hjelpemidlene de har. Dette behandles som en svart-hvitt-diskusjon og de må komme til en avgjørelse. Jeg personlig synes at dette ikke er en eksakt vitenskap. Jeg synes vi må diskutere bruken av VAR: Om det virkelig er verdt det, å sitte i disse pinefulle sekundene og så til slutt få en én millimeter offside-avgjørelse. Er det verdt det?

– Dette er å ta bort fokus fra alt som jeg elsker med fotball og det drar oss alle inn i en debatt vi ikke vil være i. Vi har lyst til å snakke om fantastiske prestasjoner, mål, taktikk – ikke millimetere og «frames per second» og så videre, sier en lettere resignert Hangeland.

– Jeg synes det er vanskelig med VAR når det ikke kan bli tydeligere enn dette her, sier Solveig Gulbrandsen.

Tottenhams midtbanedynamo Harry Winks var langt nede etter tapet.

– Vi hadde seieren i lommen. Vi gikk opp i en 2-0-ledelse, men så ble det annullert. Da endret alt seg. Vi burde klart å takle det, så det må vi jobbe med.

– Jeg har sett avgjørelsen og jeg forstår ikke hvordan de kan gi offside der. Det har vært en stor VAR-debatt allerede, men det har vist seg å være like inkonsekvent som vanlig dømming, så jeg forstår ikke hvordan man kan rettferdiggjøre å dømme der. Det er som om de leter etter feil, og da vil de selvsagt finne noe uansett.

Matchvinner James Maddison så imidlertid det hele i et helt annet lys.

– Folk syter over at VAR tar bort ting fra fotballen, men det gir også litt ekstra underholdning som det der. Det er ikke noe å gjøre med det, og hvis VAR tar bort slike scoringer så er vi fornøyde.

VAR-annullering

Med Hugo Lloris på fødestuen fikk Paulo Gazzaniga en sjelden sjanse i Tottenham-buret. Det holdt på å gå galt tidlig.

Etter et kvarter glapp en slapp avslutning ut av grepet på argentineren, og Wilfred Ndidi fikk til slutt kranglet ballen i mål.

Reprisene viste imidlertid at flere Leicester-spillere sto i offside, og VAR annullerte scoringen.

Det var en svært fartsfylt og intens førsteomgang, og vertene kom til flere gode muligheter, anført av James Maddison.

Vakker akrobatikk fra Kane

Men Tottenham var heller ikke ufarlige på kontringer. Og etter en halvtime var det gjestene som tok ledelsen.

Erik Lamela startet en strålende kontring og sendte gjennom Heung-min Son. Sørkoreaneren la vakkert igjen til Harry Kane. Spissen fikk en kraftig dytt idet han stormet inn i 16-meteren og mistet balansen. Men på utrolig vis klarte toppscoreren likevel liggende å tuppe ballen opp i hjørnet forbi Kasper Schmeichel. 1-0 til Tottenham.

TV 2s Premier League-studio lot seg begeistre over Kane-målet.

– Makan til scoring! utbrøt en ekstatisk programleder Jan Henrik Børslid, og fikk støtte av sine kolleger.

– Spillet i forkant er jo også helt eksepsjonelt. Men selve avslutningsøyeblikket....

– Han er så oppsatt på å få den ballen i mål at selv om han egentlig blir dyttet, selv om han egentlig har falt, så klarer han å få slengt ut en fot og slått den ned i bakken og over keeper. Det er en mann som kun har øye for én ting, sa Brede Hangeland.

Solveig Gulbrandsen berømmet også spissen for ikke å gå for et straffespark, men i stedet gjøre alt for å holde seg på beina.

VAR-kontrovers

Andreomgang fortsatte som den første med flere gode muligheter, fortrinnsvis til Leicester og Jamie Vardy, men Tottenham og Son fikk også sine sjanser.

Harvey Barnes hadde også to svært gode muligheter innen det første kvarteret og burde utlignet for de blå.

Leicester snudde til seier

Etter 64 minutter trodde Serge Aurier at han hadde økt ledelsen for Tottenham, men VAR-reprisen viste at Son i forkant var en millimeter offside. Det skjønte kommentator Simen Stamsø-Møller lite av.

– Det er snakk om millimeter. Vurderingen må være at bittelitt av brystet eller noe er innenfor.

Istedet skjedde det som måtte skje. Leicester gikk i angrep og fikk scoringen sin etter at Ricardo Pereira dukket opp på bakerste stolpe og satte ballen i mål via Danny Rose.

Og like før slutt banket James Maddison inn vinnermålet for Leicester.