HENTET: Fernandinho ble hentet til Manchester City i 2013. Her i duell med Mohamed Salah.
HENTET: Fernandinho ble hentet til Manchester City i 2013. Her i duell med Mohamed Salah. Foto: Oli Scarff

The Times: Liverpool betalte Manchester City millioner etter å ha blitt fersket i spionasje

The Times avslører at Liverpool inngikk et forlik på om lag 11 millioner kroner med rival Manchester City.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forliket kom i september 2013 etter at Manchester City hadde hyret inn dataspionasje-eksperter for å undersøke om deres speider-nettverk var blitt hacket.

Året før hadde Liverpool hentet intet mindre enn tre tidligere City-speidere, skriver The Times.

To av dem, i tillegg til nåværende sportsdirektør Michael Edwards, ble anklaget av Manchester City for å ha logget seg inn på Citys database på det såkalte Scout7-systemet flere hundre ganger. Det skal gjelde perioden juni 2012 til februar 2013, altså hele åtte måneder.

Scout7 er et system som i 2013 ble brukt av mer enn 170 klubber. Her hadde Manchester City lagret detaljerte rapporter på spillere i inn- og utland som de vurderte å hente.

Michael Edwards er regnet som mesterhjernen bak Liverpools suksess på overgangsmarkedet de siste sesongene.

Ifølge The Times skal forliket ha blitt gjort uten at Liverpool eller de anklagede personene involvert innrømmet skyld. Saken gikk aldri til retten.

Manchester City skal ikke ha ønsket å uttale seg til den britiske avisen, mens Liverpool melder at de ikke vil kommentere konfidensielle saker.

– En av de største skandalene i Premier League-æraen

Ifølge The Times mener den regjerende Premier League-mesteren at Liverpool skal ha tatt seg inn på deres systemer ved hjelp av brukernavnet og passordet til en av Citys egne speidere.

Klubben skal først ha fått en mistanke da de oppdaget at Liverpool også plutselig var interessert i den den gang 15 år gamle spilleren Paolo Fernandes fra Real Zaragoza, som City hadde fulgt i lengre tid.

I HUI OG HAST: Det skal ha blitt fortgang i planene om å hente Fernandinho og Jesús Navas etter at datainnbruddet ble oppdaget.
I HUI OG HAST: Det skal ha blitt fortgang i planene om å hente Fernandinho og Jesús Navas etter at datainnbruddet ble oppdaget. Foto: Glyn Kirk

Fernandes ble til slutt hentet av City i 2017, og er på utlån i Perugia.

Premier League og FA skal ikke ha blitt involvert, skriver Times, og forliket skal ha blitt inngått svært raskt.

The Times egen kommentator, Matt Dickinson, kaller det «en av de største skandalene i Premier League-æraen.»

– Det er vanskelig å unngå å konkludere med at konsekvensene ville blitt en hel del verre hvis klubbene ikke hadde blitt enige om en slik avtale etter måneder med dataspionasje.

Dickinson skriver også at ledelsen i Manchester City fikk fortgang i planene om å hente Fernandinho fra Sjakhtar Donetsk og Jesús Navas fra Sevilla etter at de ble tjent med den ulovlige spionasjen.

Måtte beklage ulovlig henvendelse til van Dijk

Og dette er ikke første gang at Liverpool er blitt tatt med buksene nede. I juni 2017 ba Southampton Premier League ta affære og etterforske hvorvidt Liverpool hadde kommet med en ulovlig henvendelse på deres daværende midtstopper Virgil van Dijk.

Liverpool svarte med å legge ut en pressemelding hvor de kom med en uforbeholden unnskyldning og hevdet at de ikke lenger hadde noen interesse i å signere spilleren.

Den nederlandske bautaen ble som kjent Liverpool-spiller kun noen måneder senere for rekordsummen 830 millioner kroner.

– «Spy-gate» blekner i forhold

I februar fikk Leeds millionbot etter at manager Marcelo Bielsa innrømmet å ha sendt en «spion» for å titte på neste motstander Derbys trening.

Spionen ble pågrepet utenfor Derbys treningsanlegg 10. januar, og det ble stort oppstyr rundt saken som raskt fikk navnet «Spy-gate.»

Da inviterte Bielsa til en pressekonferanse hvor han la alle kortene på bordet, og i tillegg fortalte at de hadde spionert på alle lag i ligaen.

Leeds ble gjenstand for mye kritikk fra både eksperter og motstandere, men Matt Dickinson mener «Spy-gate» blekner i forhold til Liverpools opptreden og skriver at saken fremstår «amatøraktig, gammeldags og relativt unnselig» i forhold.