Former U.S. Vice President Joe Biden addresses attendees during the AFL-CIO Workers Presidential Summit in Philadelphia, Pennsylvania, U.S., September 17, 2019. REUTERS/Mark Makela     TPX IMAGES OF THE DAY
President Donald Trump speaks during a news conference with Australian Prime Minister Scott Morrison in the East Room of the White House, Friday, Sept. 20, 2019, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)

Mystisk varslersak skaper hodebry i USA:

– Ikke en spesielt god sak for Biden

Begge parter anklager hverandre hverandre for misbruk av politisk makt i Ukraina i kjølvannet av en mystisk varslersak fra amerikansk etterretningstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig ble det kjent at noen i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm som følge av flere hendelser i administrasjonens øvre ledd.

Varselet hastet og var troverdig, ifølge ledelsen. Det er kriteriene for at informasjonen skal oversendes den amerikanske Kongressen.

Men da spionsjefen møtte til utspørring i etterretningskomiteen i Representantenes hus, hadde han fått munnkurv.

– På grunn av dette vet ikke engang de folkevalgte hva varselet faktisk går ut på, og informasjonen om saken er kommet ut gjennom media. Derfor bør en være forsiktige med å slå fast hva som ligger i det, sier USA-ekspert og førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl, til TV 2.

Fikk munnkurv

Ifølge Washington Post, som har intervjuet to tidligere ansatte i amerikansk etterretning, skal en del av varselet, som skal omfatte flere hendelser, omhandle et løfte Trump ga angående Ukraina.

Bakgrunn: Sendte mystisk spionvarsel til Kongressen – så fikk han munnkurv

Nå spekuleres det på om det dreier seg om at Trump har bedt ukrainske myndigheter om å etterforske Joe Biden og hans sønn Hunter Biden, ifølge blant annet Washington Post.

Joe Biden og Hunter Biden avbildet i 2009.
Joe Biden og Hunter Biden avbildet i 2009. Foto: AP Photo/Charles Dharapak

Omstridt telefonsamtale

I juli hadde Trump en telefonsamtale med Ukrainas ferske president Volodymyr Zelenskyj. Det ovennevnte varselet ble ifølge avisen levert to og en halv uke etter den omtalte telefonsamtalen.

Demokrater i Representantenes hus undersøker allerede samtalen, med tanke på hvorvidt Trump og hans advokat Rudy Giuliani forsøkte å manipulere ukrainske myndigheter til å påvirke Trumps kampanje frem mot valget i 2020, ved å sverte Biden som er presidentkandidat for Demokratene.

– Det spesielle med denne saken, om det amerikanske medier rapporterer stemmer, er at presidenten skal ha prøvd å bruke sin presidentmakt og skattebetalernes penger til å sverte en politisk motstander. Samtidig er ikke dette en spesielt god sak for Joe Biden, sier Høgestøl.

Giuliani og Trump har hintet om at Joe Biden som visepresident hadde en finger med i spillet for å stanse en etterforskning mot det ukrainske selskapet Burisma, hvor sønnen Hunter Biden satt i styret, skriver Wall Street Journal.

– Hvis det Trump sa under gårsdagens pressekonferanse stemmer, der han anklager Biden for å ha misbrukt sin politiske makt i Ukraina i 2014, er dette en vanskelig sak også for ham, sier Høgestøl.

Joe Biden hadde en aktiv rolle i å få Viktor Shokin, som førte saken, fjernet. Blant andre mener Trump og Giuliani at Bidens hensikt var å beskytte sin sønns økonomiske interesser.

– Dette er midt i presidentvalgkampen, og Biden er fortsatt demokratenes «front runner». Giuliani håper at denne saken vil sverte Biden gjennom valgkampen. Mye av Bidens valgkamp går ut på nettopp hans tid som visepresident, og vise at hans lange tid i amerikansk politikk gjør ham skikket til å bli president. Denne saken treffer rett inn i det narrativet, sier USA-eksperten.

Legger press

I mai skulle Trumps advokat Rudy Giuliani ha reist til Ukraina. Den gang innrømmet han at hensikten med reisen blant annet var å legge press på ukrainske myndigheter for å sette i gang en etterforskning mot Biden.

Reisen i mai ble avlyst, men i juni og august møtte Giuliani ukrainske myndigheter for å diskutere en eventuell etterforskning.

Fredag nektet presidenten å kommentere om han hadde diskutert Joe Biden eller hans familie i telefonsamtalen.

– Jeg kjenner ikke identiteten til varsleren. Jeg får bare høre at det er en partisk person, hvilket betyr at dette kommer fra et annet parti, uttalte presidenten fredag.