BRANT OPP: Det som er igjen av båten Conception er fraktet til Port Hueneme, hvor den videre etterforskningen foregår.
BRANT OPP: Det som er igjen av båten Conception er fraktet til Port Hueneme, hvor den videre etterforskningen foregår. Foto: Brian Van Der Brug/Los Angeles Times

Kan ha funnet årsaken til dødsbrannen i California

Etterforskere tror de har funnet årsaken til katastrofebrannen som krevde 34 liv.

Det har pågått en omfattende etterforskning etter at en dykkerbåt i California tok fyr 3. september.

34 mennesker mistet livet i det som er den verste maritime katastrofen i California i moderne tid. Fem personer om bord klarte å komme seg unna i live.

Nå tror etterforskerne at de har funnet ut hva som kan ha startet brannen.

Startet på kjøkkenet

De første undersøkelsene av båten viste at brannen trolig ikke startet i maskinrommet. Derimot tydet mye på at brannen startet i byssen på båten, altså på kjøkkenet.

Dette var området hvor passasjerene kunne lade telefonen, filmkamera og annen elektronikk.

Etterforskerne undersøker nå om brannen kan ha startet ved stikkontaktene på kjøkkenet i båten.

FLAMMEHAV: De enorme flammene gjorde det vanskelig å for brannvesenet å slukke båtbrannen.¨Foto: Santa Barbara County Fire Department
FLAMMEHAV: De enorme flammene gjorde det vanskelig å for brannvesenet å slukke båtbrannen.¨Foto: Santa Barbara County Fire Department

Båten, som hadde navnet Conception, ble bygget tidlig på 1980-tallet. Selv om båten var nesten 40 år gammel, hadde den ifølge LA Times bestått den siste inspeksjonen av den amerikanske kystvakten.

Ettersom båten var gammel, var den imidlertid ikke tilrettelagt det enorme behovet for strøm og stikkontakter man har i dag.

Mye elektronisk utstyr

Conseption ble i hovedsak brukt til dykketurer rundt Channel Island i Sør-California. Det medførte at mange hadde filmkameraer, fotoapparater og mye annet elektronisk utstyr med seg ombord.

Alt dette utstyret trenger å lades opp. På Conseption var det begrenset med stikkontakter, og det meste av utstyret ble plugget inn i noen stikkontakter som var skjult bak benkene på båtens kjøkken.

– Folk har veldig mye oppladbart elektronisk utstyr i disse dager, sier dykkeren Ben Wolfe til LA Times.

Wolfe var selv på dykketur med Conception to uker før den tragiske brannen. Han husker at han ladet opp flere store batterier i stikkontaktene på kjøkkenet hver kveld.

Det elektroniske systemet på båten møtte de føderale retningslinjene, men det etterforskes nå om det likevel var dette som utløste brannen.

Eksperter har sagt at ødelagte, løse eller feilkoblede ledninger kan være det som startet brannen.

I tillegg kan det være at de mange og store batteriene som var koblet til overbelastede stikkontakter, var noe som fikk ledningene til å bli varme og ta fyr.

Fanget i flammehavet

Selv om etterforskningen fortsatt pågår, har den amerikanske kystvakten allerede gått ut med en sikkerhetsoppfordring til alle som eier passasjerskip.

De oppfordrer til å redusere potensielle brannfarer, ved blant annet å begrense oppladning av litium-ion batterier uten tilsyn. I tillegg advarer de mot å bruke strømlister og skjøteledninger.

Kystvakten anbefaler også å sjekke at båten har gode rømningsveier og at mannskapet har tilstrekkelig branntrening.

De fem som overlevde brannen var alle mannskap på båten. Mannskapet sov over dekk, mens de 33 passasjerene og en fra mannskapet sov under dekk.

Da mannskapet oppdaget brannen, var byssen og salongen allerede oppslukt av flammer. For passasjerene under dekk betydde det at den eneste veien ut var gjennom flammehavet. Det viste seg å være umulig.

Mannskapet hadde ingen mulighet til å hjelpe de som var fanget under dekk. De hoppet i en livbåt og klarte å flykte fra brannen og varsle myndighetene.

I ettertid har eierne av båten fått mye kritikk for manglende rømningsveier og for at ingen i mannskapet var våkne og på vakt da brannen brøt ut.

Etterforskere fra FBI, kystvakten og Direktoratet for alkohol, tobakk, skytevåpen og sprengstoff (ATF) arbeider med å undersøke restene av båten for å kunne slå fast nøyaktig hva som utløste den fatale brannen.