Krevde kompensasjon etter vannskader – fikk kinobilletter

(TV 2 hjelper deg): Studentboligene fikk store vannskader, og beboerne krevde reduksjon i husleien til Studentsamskipnaden. Kompensasjonen de fikk var to kinobilletter hver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg syns det egentlig er litt respektløst, sier Mathias Wexnes Karlsvik (26).

Både han og TV 2 hjelper deg trodde saken hans ville få en løsning, etter at de tok saken hans første gang.

Se TV 2 hjelper deg GRATIS på TV 2 Sumo

Flere studenter på Bjølstad studentboliger i Fredrikstad opplevde vannskader og rehabiliteringsarbeid på hyblene i over to måneder, uten at de fikk reduksjon i leieprisen.

Da TV 2 hjelper deg kom på besøk, lovet Studentsamskipnaden i Østfold å gå nøye gjennom saken og sa at studentene ville få ulik kompensasjon, ut fra hvor hardt de var rammet av vannskaden.

Noen måneder senere var imidlertid saken avsluttet. I en mail til TV 2 hjelper deg skriver Dag Lislerud Midtfjeld, assisterende direktør for bolig og velferd ved Studentsamskipnaden i Østfold, at de mener studentene ikke har krav på noen kompensasjon likevel.

I stedet ga de to kinobilletter til alle studentene som var rammet.

– For å være helt ærlig begynte jeg å le. Dette er jo latterlig. Jeg regner vel med at de håpet at alle bare skulle ta til takke med det og ikke orke å ta det videre, sier Karlsvik.

Vannskade på flere hybler

Det var 20. januar at en brannfuse begynte å lekke i gangen i Bjølstad studentbolig i Fredrikstad. Rundt 15 av hyblene fikk vannskader og Studentsamskipnaden satte kjapt inn tørkevifter for å tørke opp vannet. Studentene ble bedt om å la viftene stå på mest mulig, og være minst mulig hjemme.

Rehabiliteringsarbeidet varte i over to måneder, men Studentsamskipnaden i Østfold krevde likevel full leie. Mathias fikk ny hybel etter én måned, men det gjorde ikke alle. For Mathias ble det et prinsipp å få kompensasjon.

– Når det er et problem som har skjedd i deres anlegg, og vi studenter ikke har noe med ulykken å gjøre, så synes jeg i alle fall at vi kunne fått kompensasjon for det, sa Karlsvik til TV 2 hjelper deg den gang.

Henviser til Leieboerforeningen

Studentsamskipnaden vil ikke stille til intervju, men sa at de kom frem til konklusjonen etter råd fra Leieboerforeningen. De uttalte seg i studentenes favør den første gangen TV 2 hjelper deg tok saken.

Når TV 2 hjelper deg tar kontakt igjen, bekrefter de at de har gitt råd, men sier at de rådet til å gi kompensasjon:

Både Mathias Wexnes Karlsvik og Sander Moen Andersen leide hybler gjennom Studentsamskipnaden i Østfold og ble rammet av vannskade i januar i år. Foto: Juliane Kravik.
Både Mathias Wexnes Karlsvik og Sander Moen Andersen leide hybler gjennom Studentsamskipnaden i Østfold og ble rammet av vannskade i januar i år. Foto: Juliane Kravik.

– Vi er veldig overrasket. Dels fordi det var veldig klart at det var en mangel og følgelig da var det like klart at det var rett til kompensasjon for leieboerne der, sier Tom Olav Risa, ansvarlig advokat i Leieboerforeningen.

Snur plutselig (igjen)

Etter at TV 2 hjelper deg tar opp saken igjen og påpeker Leieboerforeningens versjon, får plutselig student Mathias Wexnes Karlsvik en ny mail fra Studentsamskipnaden. Der skriver de at de vil gi alle studentene 2000 kroner, fordi de opplever at ikke alle er fornøyde.

– Jeg syns jo fortsatt dette er lite, med tanke på at det ikke er en halv månedsleie en gang, sier Karlsvik.

Han reagerer også på at alle får det samme, når studentene ble rammet ulikt. Han får støtte av Leieboerforeningen.

– Har man sagt til en student at det er best du ikke bor her, eller bo der minst mulig, så vil jeg si at du begynner å nærme deg total bruks-reduksjon og det betyr en veldig stor husleiereduksjon. Det er definitivt mer enn 2000 kroner per måned, sier Risa.

Rømmer fra kamera

Studentsamskipnaden i Østfold vil ikke møte TV 2 hjelper deg. Derfor reiser TV-teamet, sammen med Karlsvik, til kontorene deres i Halden, ved Høgskolen i Østfold.

Dag Lislerud Midtfjeld, Assisterende direktør i Studentsamskipnaden i Østfold, vil ikke møte til intervju. Det ville han ikke forrige gang TV 2 hjelper deg lagde sak heller, men kom ut da TV 2 hjelper deg møtte opp utenfor Høgskolen. Foto: Glenn Aaseby
Dag Lislerud Midtfjeld, Assisterende direktør i Studentsamskipnaden i Østfold, vil ikke møte til intervju. Det ville han ikke forrige gang TV 2 hjelper deg lagde sak heller, men kom ut da TV 2 hjelper deg møtte opp utenfor Høgskolen. Foto: Glenn Aaseby

I gangen møter de på Dag Lislerud Midtfjeld, assisterende direktør.

– Nei, vi er som sagt ferdig med saken. Jeg har ikke noen kommentarer til TV 2, sier han.

Han forsøker å gå vekk fra kameraet og går inn på kantinekjøkkenet på Høgskolen, hvor kamerateamet ikke kan følge etter.

– Kan dere ikke bare svare på hvorfor dere har valgt å gi den kompensasjonen dere har?

– Hvis Mathias har spørsmål så kan han stille de spørsmålene til meg, uten TV 2 tilstede. Jeg er ikke interessert i å ha et intervju hos TV 2, sier Lislerud Midtfjeld før han forsvinner vekk.

– Men jeg har prøvd å stille spørsmål til dere. Jeg får jo ikke noe svar, sier Karlsvik.

Han tror ikke på at boligdirektøren vil gi han noen svar uten kamera tilstede:

– Nei, ikke i det hele tatt. Det har jeg prøvd på så mange ganger før og jeg får ikke noe svar fra han. Jeg har prøvd å ta kontakt på egen hånd.

Alle studentene som ble rammet av vannskaden har takket ja til tilbudet om 2000 kroner. Også Karlsvik. Det er ikke fordi han syns tilbudet er godt nok:

– Jeg takket ja fordi jeg føler de ikke kommer til å se noe mer på saken, og at de ikke kommer til å gi noe mer kompensasjon enn dette. Jeg kom til Fredrikstad for å studere og denne saken har tatt så lang tid. Nå har jeg lyst til å begynne å fokusere på studiene igjen, sier han.

TV 2 hjelper deg har gjort gjentatte forsøk på å få Studentsamskipnaden til å kommentere saken, etter at vi oppsøkte Dag Lislerud Midtfjeld på Høgskolen i Østfold. Studentsamskipnaden svarer imidlertid ikke på e-post, SMS eller på telefon.