Halvard Hanevold bisettes fredag 20. september.
Halvard Hanevold bisettes fredag 20. september. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB SCanpix

tok et siste farvel med Hanevold:

– Hans bortgang er et enormt tap, og vi vil savne ham for alltid

Familien og Idretts-Norge tok et siste farvel med skiskytterprofilen Halvard Hanevold fredag. Han døde 49 år gammel tidligere i september.

Fredag ble det tatt et siste farvel med Halvard Hanevold.

Asker kirke var fylt til siste sitteplass og vel så det under bisettelsen. Det hadde møtt opp så mange mennesker at det ble parkering på plenen utenfor kirken.

– Det skjer kun julaften, sier parkeringsvakten til TV 2.

– Hans bortgang er et enormt tap og vi vil savne ham for alltid, skriver familien på minnesiden til begravelsesbyrået Jølstad.

En rekke norske idrettsutøvere- og ledere var til stede.

– Halvard var en unik mann og idrettsutøver. Som det ble sagt i kirken i dag, så var han limet i laget. Han var sentral i laget i alle de årene jeg var involvert. Det er helt umulig å forestille seg norsk skiskyting uten Halvard i de årene. Han var tillitsmann, han var den som lo høyest ved matbordet og den som bandt gjengen sammen sosialt, sier tidligere Hanevolds tidligere trener Roger Grubben til TV 2.

– Han var en stor idrettsmann, og ikke minst så var han utviklingsorientert og trente så hardt. Han gikk gjennom veggen der andre gikk gjennom døren. Så han viste veien for norsk skiskyting i mange år. Jeg tror ikke vi klarer å forstå hvor viktig han var for utviklingen i de årene, ikke bare som utøver, men som person også, legger en preget Grubben til.

Tidligere skiskytter og Hanevolds lagkamerat Lars Berger beskrev hvordan seremonien var.

Halvard Hanevold bisettes i Asker Kirke.
Halvard Hanevold bisettes i Asker Kirke.

– Den var preget av den personen Halvard var. For en rå fyr han var, en bra mann, ikke minst hva han betydde for sporten vår og hele den norske toppidretten. Familiemann og alt, så det var veldig sammensatt, sier Berger til TV 2.

– Det var en veldig fin avskjed med Halvard. Det er selvfølgelig fortsatt like ufattelig og trist, men det er godt å være sammen og dele på minner. Jeg er veldig, veldig takknemlig for at jeg har fått lov til å bli kjent, få være med han så mye, og kjenne han for den han var, sier Liv Grete Skjelbreid.

– Hvilket minne er det som kommer til å stå sterkest i ettertid hos deg?

– Det er egentlig noen stikkord som trygghet, godhet og varme. Han var alltid tilstede hvis du trengte tilstede hvis du trengte hjelp. Hadde jeg spørsmål og fikk svar fra Halvard, var jeg aldri i tvil om at det var riktig svar.

– Som kollega, hvordan var han der?

– Akkurat som utøver. Halvard var ekte. Han var seg selv.

Ordfører i Asker kommune Lene Conradi var en av dem som leste minneord i bisettelsen.

– Hovedbudskapet var hva Halvard Hanevold har betydd for Asker-samfunnet. Hvordan vi har vært stolte av ham som den idrettshelten han har vært, men også som den samfunnsengasjerte Halvard som vi kjente. Hvordan han har bidratt til å løfte skiskyttersporten lokalt hos oss. Den hadde aldri stått så sterkt uten han. Så mine ord var på vegne av Askers innbyggere, som har heiet han frem. Han kjente jo veldig mange mennesker, så i dag er det mange som er i dyp sorg og i sjokk over det som har skjedd, sier Conradi.

Spilte favorittsangene i begravelsen

Etter familiens ønske var media bedt om å holde diskret avstand til kirken og kirketrappen. Kirken var stengt for media før, under og etter seremonistart.

Den nærmeste familien ønsket ved denne anledning full skjerming fra presse og media, informerer begravelsesbyrået i en pressemelding.

Bisettelsen startet med fiolinsolo av Edvard Griegs «Morgenstemning», som var Hanevolds favorittstykke å høre på før han gikk OL-renn.

Det var flere minneord blant annet fra toppidrettssjef i Olympiatoppen og Bjørn Tangnes, formann i Asker Skiklubb. Skuespiller Trond Espen Seim leste diktet «Jeg gråter» av Ulf Lundell.

Bisettelsen ble avsluttet med Hanevolds favorittsang, «Nocturne» av Rolf Løvland, som han også hørte på før OL-renn.

Fra programmet til bisettelsen.
Fra programmet til bisettelsen.

«Takk for fantastiske øyeblikk»

minnesidene over Hanevold hos begravelsesbyrået Jølstad kommer det fram hvilken sterke posisjon han hadde rundt omkring i Norge etter karrieren som skiskytter og TV-jobben i NRK. Der er det svært mange minneord.

«Takk for mange uforglemmelige øyeblikk på skjermen! Husker fortsatt gullet i Nagano som et stort høydepunkt i norsk skiskytterhistorie. Hvil i fred!»

«Ufattelig trist, Halvard Hanevold sto for det beste i norsk idrett. Takk for fantastiske øyeblikk fra utallige mesterskap, spesielt fra Holmenkollen. Alltid smilende og stilte villig opp til intervjuer til stor glede for publikum på stadion. Føler med familien og alle som sto Halvard nær. Hvil i fred.»

– Han hadde en ekstrem vilje

Ole Einar Bjørndalen beskriver Hanevold som ekstrem i trening og dedikert i treningsarbeidet.

– Vi andre på laget var smågutter i forhold til Halvard. Når vi følte vi var nerdete, så tok Halvard det alltid et steg lenger. Han trente mer enn oss alle andre, det var han som var ordentlig nerdete og ordentlig interessert i å bli best i verden, sier Bjørndalen like før bisettelsen fredag.

– Han hadde ekstrem motivasjon, ekstrem vilje og i tillegg var han veldig smart, foroverlent og visste hva som skulle til for at han skulle prestere, legger han til.

Hanevold tok tre OL-gull og ble verdensmester fem ganger i en lang karriere. Bjørndalen trekker frem gullet i OL på 20 kilometer i Nagano i 1998 som den største prestasjonen i Hanevolds karrière.

– Det var ikke bare viktig for ham, men det var viktig for hele den norske nasjonen at vi klarte å få hull på byllen. Da hadde vi slitt i noen år og fikk vårt etterlengtede OL-gull.

Hanevold etterlater seg kone og to barn.

Tre borte

I løpet av bare 14 måneder har tre norske skipersonligheter gått bort i ung alder. Vibeke Skofterud omkom i en ulykke med en vannscooter i fjor sommer. Hun ble bare 39 år.

30-årige Ida Eide fikk hjertestopp under et mosjonsløp for vel et år siden. Eide var i flere sesonger aktiv langrennsløper. Hun var del av satsingslaget Hilde Gjermundshaug Pedersen startet i 2008.

Fram til 2010 gikk hun mange renn i skandinavisk cup og NM for Øystre Slidre IL. Eide var søster til landslagsløper Mari Eide.