ENIGE: Mandag presenterte det nye flertallet i Nye Stavanger sin politiske plattform. Fra venstre: Eirik Faret Sakariassen (SV), Frode Myrhol (FNB), Kari Nessa Nordtun (Ap), Dagny Sunnanå Hausken (Sp), Daria Maria Johnsen (MDG) og Mímir Kristjánsson (R).
ENIGE: Mandag presenterte det nye flertallet i Nye Stavanger sin politiske plattform. Fra venstre: Eirik Faret Sakariassen (SV), Frode Myrhol (FNB), Kari Nessa Nordtun (Ap), Dagny Sunnanå Hausken (Sp), Daria Maria Johnsen (MDG) og Mímir Kristjánsson (R). Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

maktskifte i stavanger:

En av valgets store overraskelser er et faktum

STAVANGER (TV 2): Et av Høyres utstillingsvinduer gjennom en årrekke er knust. Mandag presenterte det nye flertallet sin politiske plattform for Nye Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det betyr mye. Vi har vært lenge i opposisjon. Jeg gleder meg veldig til å faktisk få gjennomført det jeg mener er den beste politikken for Stavanger, sier påtroppende ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til TV 2.

Dagen etter valget annonserte sentrums- og venstrepartiene at de ville prøve å finne sammen til en felles politisk plattform i det som blir Nye Stavanger kommune.

To uker senere er de i mål. Ap, FNB, MDG, Rødt, Sp og SV danner nytt flertall.

Mandag klokken 12.00 var Byparken ved Breiavatnet proppfull av folk, presse og politikere – som ville få med seg presentasjonen av den nye plattformen.

– Det er en stor glede for oss å presentere den første politisk gjennomarbeidede plattformen i Stavangers historie – og ikke minst den første politiske plattformen for Nye Stavanger kommune, sa Nessa Nordtun på pressekonferansen.

NY PLATTFORM: Mandag presenterte den rød-grønne konstellasjonen sitt nye prosjekt for Nye Stavanger kommune. Mange møtte opp i Byparken i Stavanger sentrum. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
NY PLATTFORM: Mandag presenterte den rød-grønne konstellasjonen sitt nye prosjekt for Nye Stavanger kommune. Mange møtte opp i Byparken i Stavanger sentrum. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Maktskifte etter 24 år

Dette er et oppsiktsvekkende utfall i Rogalands største by, hvor den borgerlige blokken med Høyre i spissen har sørget for lite spenning før kommunevalgene i lang tid.

I 24 år har de styrt byen. Nå er en epoke over.

– Dette er veldig stort. Vi skaper historie i dag, sier Nessa Nordtun til TV 2.

I et valg hvor Arbeiderpartiet går kraftig tilbake på landsbasis, er Stavanger et av lyspunktene for Jonas Gahr Støre. Partiet blir størst på tross av en tilbakegang på 1.6 prosentpoeng.

Plattformen tar utgangspunkt i ti politikkområder. Blant dem er byutvikling, klima og miljø, oppvekst, velferd og omsorg.

– Jeg er stolt over at vi har klart å bli enige om mye viktig politikk innen disse viktige politikkområdene for Stavanger, sier den kommende ordføreren.

 • Fra nyttår av slår Stavanger seg sammen med Rennesøy og Finnøy og blir til Nye Stavanger.
 • Etter 24 år ved makten i Rogalands største by, må Høyre gi fra seg ordførerkjedet.
 • Kari Nessa Nordtun (Ap) blir ordfører.
 • Dagny Sunnanå Hausken (Sp) blir varaordfører.
 • Det nye flertallet består av Ap, SV, Rødt, MDG, Sp og FNB. Til sammen har de et solid flertall med 38 mandater. Den magiske grensen i den nye kommunen er 34.
 • Arbeiderpartiet ble største parti i Nye Stavanger med 25.4 prosent (-1.6 %).
 • Høyre landet på 23.1 prosent og gikk mest tilbake med 5.9 prosentpoeng.
 • De siste fire årene har flertallet bestått av Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.
 • Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger ble en av valgvinnerne i Stavanger. De havnet på vippen med 9.3 prosent (6 representanter) og blir tredje største parti.
 • Det var knyttet stor spenning til hvilken side FNB ville velge. Bompengepartiet avgjør Stavanger-valget ved å gå mot sentrum-venstre.
 • Sammen med FNB er det Rødt som går mest frem, fra 1.3 prosents oppslutning til 5.5 prosent. Dermed er de større enn både Sp, SV og Venstre.
 • Høyre, Frp, V og Pensjonistpartiet går i opposisjon.
 • Partiet De Kristne og Liberalistene fikk henholdsvis 0.8 og 0.2 prosent og får ingen representanter i det nye kommunestyre.

Følg denne lenken for fullstendig oversikt over resultatet i TV 2s valgportal.

Yngste siden 1800-tallet

Arbeiderpartipolitikeren blir med dette den første ordføreren fra partiet i oljebyen siden Brit Egaas Røen tok over for Nessa Nordtuns far, Tore Nordtun, i 1993.

Før årets valg sa statsviter Svein Erik Tuastad til TV 2 at et utfall som dette ville være blant kommunevalgets største sensasjoner.

Aftenbladets politiske kommentator, Harald Birkevold, var én av mange lokale eksperter som trodde resultatet ville bli en form for enighet på den borgerlige siden.

– Men det er så jevnt nå at jeg ikke hadde vært villig til å sette mine egne sparepenger på det, sa han i TV 2s valgstudio torsdagen før valget.

I stedet ble enigheten altså oppnådd på rød-grønn side. Nessa Nordtun blir også den yngste ordføreren i kommunen på hele 127 år.

Venstre-politiker Søren Tobias Årstad var 30 år da han fikk det samme vervet, tilbake i 1891 – altså bare syv år etter at landets eldste partiorganisasjon ble stiftet.

LATTERMILD: Kari Nessa Nordtun (Ap) blir den første ordføreren i Nye Stavanger kommune. Sammen med FNB, MDG, Rødt, Sp og SV danner hun nytt flertall.
LATTERMILD: Kari Nessa Nordtun (Ap) blir den første ordføreren i Nye Stavanger kommune. Sammen med FNB, MDG, Rødt, Sp og SV danner hun nytt flertall. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Rød vind i oljehovedstaden

Mange har pekt på Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) som den store valgvinneren i Stavanger. De havnet på vippen og avgjorde valget ved å peke på Arbeiderpartiet.

Noe underkommunisert er imidlertid Rødts store fremgang i byen.

Partiet gikk frem 4.2 prosentpoeng, fra 1.3 til 5.5 prosent – og får fire mandater i det nye kommunestyre.

I spissen for det venstreradikale partiet står forfatter og tidligere nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson.

– Jeg er helt sprekkeferdig. Dette er veldig, veldig fint, sier en opprømt gruppeleder til TV 2.

Han har jobbet for å gjøre seg spiselig for sentrumspartiene. Kristjánsson blir leder for utvalget for lønn og arbeid.

– Det avgjørende her har vært at vi får en ny politisk kurs i Stavanger. Det innebærer blant annet å si nei til nye kommersielle barnehager, at sosialhjelpsmottakere skal få beholde barnetrygden og at vi skal ha et annet trykk på at de som går på jobb i Stavanger skal ha det trygt og godt på jobb, sier han.

Sp, som har støttet det borgerlige flertallet i den foregående perioden, hopper nå over til den sosialdemokratiske blokken. Tidligere ordfører i Rennesøy, Dagny Sunnanå Hausken, blir varaordfører i den nye kommunen.

TIL MAKTEN: Rødts listetopp Mímir Kristjánsson går rett inn i posisjon. Etter at han gikk ut av journalistikken og inn i partiet, har de hevet seg markant i byen. Kristjansson garanterer et rødt stempel på Stavanger-politikken i de fire neste årene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TIL MAKTEN: Rødts listetopp Mímir Kristjánsson går rett inn i posisjon. Etter at han gikk ut av journalistikken og inn i partiet, har de hevet seg markant i byen. Kristjansson garanterer et rødt stempel på Stavanger-politikken i de fire neste årene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Frykter lite valuta

Denne enigheten er imidlertid kontroversiell på grunn av miksen av partier som har funnet sammen.

Flere av FNB sine velgere er svært kritisk til at partiets gruppeleder Frode Myrhol har valgt å peke på venstresiden som samarbeidspartnere.

En rekke velgere TV 2 har snakket med føler seg lurt og frykter lite valuta for stemmene sine, i et samarbeid med blant andre Miljøpartiet De Grønne – som i Oslo er tydelige på at de er kjempeglad i bomringen.

PÅ VIPPEN: Frode Myrhol (FNB) blir leder for utvalget for samfunnsutvikling i det nye kommunestyre. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
PÅ VIPPEN: Frode Myrhol (FNB) blir leder for utvalget for samfunnsutvikling i det nye kommunestyre. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Myrhol, som ofte har stemt med sentrum-venstre i de fire årene han har sittet i kommunestyre, har avvist kritikken, og mener det er i denne konstellasjonen de vil få mest gjennomslag for sin politikk.

Han har til stadighet gjentatt at partiet i Stavanger hele tiden har vært tydelige på at de er et blokkuavhengig parti, som ikke lukker døren for noen.

I plattformen som ble lagt frem på mandag viste han til at det nye flertallet vil jobbe for å fjerne store deler av bompengebelastningen.

– Nå har vi nærmest reversert bypakken tilbake til 2000-tallet – første gang det ble bompenger i Stavanger. Vi vil sannsynligvis ha redusert utgiftene med to tredjedeler for veldig mange, sier han til TV 2.

Myrhol blir leder av utvalget for samfunnsutvikling. Det nye flertallet konstitueres 21. oktober.