NESTLEDER: Sylvi Listhaug sier Frp skal forbli et liberalistisk parti.
NESTLEDER: Sylvi Listhaug sier Frp skal forbli et liberalistisk parti. Foto: Heiko Junge

Listhaug slår ned Tybring-Gjeddes drømmeparti

Christian Tybring-Gjeddes ønske om å gjøre Frp til et nasjonalkonservativt parti har liten støtte i partiet, ifølge TV 2s kartlegging. Nå slår også Sylvi Listhaug ned utspillet til Tybring-Gjedde.

– Overhodet ikke. Vi er et liberalistisk folkeparti, og det håper jeg vi skal fortsette å være, sa Listhaug på spørsmål om Frp bør bli et nasjonalkonservativt parti.

Partiet er akkurat nå samlet til sentralstyremøte i Oslo.

Heller ikke partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi mener det er noen god idé at partiet skal bli nasjonalkonservativt.

– Nei, det synes jeg ikke, sier Limi til TV 2.

– Frp skal være Frp. Jeg tviler på at vi skal endre politikk og farge, sier stortingsrepresentant Jon Helgheim.

Slår ned utspillet

TV 2 har de siste dagene snakket med en rekke sentrale kilder i Fremskrittspartiet om Christian Tybring-Gjeddes utspill om at Fremskrittspartiet bør fjerne «liberalistisk» fra programmet, og gjøre Frp til et nasjonalkonservativt parti.

– Jeg ønsker et Frp som går i en nasjonalkonservativ retning, som setter nasjonen Norge først, vår kultur og det vi står for, vårt eget land først, sa Tybring-Gjedde til TV 2.

De sentrale kildene TV 2 har snakket med i partiet sier utspillet er et soloutspill med svært liten støtte.

– Hvis man vil endre verdigrunnlaget til et parti, så har man valgt feil parti. Jeg er en stolt liberalist og mitt medlemskap i partiet er selvsagt knyttet opp mot dette verdigrunnlaget, sier stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen til TV 2.

I Frps mektige landsstyre får Tybring-Gjedde bare støtte fra sitt eget fylkeslag, Oslo Frp.

Fylkesleder Tone Ims Larssen sier liberalismen, slik den er i dag, vil komme på kant med noen av partiets verdier.

– Jeg mener vi må ha en grundig diskusjon over vår politikk og hva vi vil fremover i tid. Som liberalismen er i dag vil den komme på kant med noen av våre verdier. Da må vi tåle å diskutere hvilken retning vi ønsker, og vi må se på kostnadene på lang sikt. Det viktigste er at vi leverer det vi lover og at velgerne våre må kjenne oss igjen, enten vi sitter i regjering eller er utenfor, sier fylkeslederen til TV 2.

Frp-fylkesledere: Uaktuelt

Utover Ims Larssen er det liten støtte blant fylkeslederene.

– Jeg er på ingen måte enig med Christian Tybring-Gjedde og tenker partiet har sine programprosesser som han gjerne må gi innspill til. Men vi endrer ikke et politisk parti i media, sier fylkesleder i Vestfold og Telemark Frp, Frode Gaasland Hestnes.

– Jeg meldte meg inn i partiet nettopp på bakgrunn av at Fremskrittspartiet er et liberalistisk parti. Jeg mener formålsparagrafen i partiet skal ligge fast og at de grunnleggende prinsippene ikke skal endres, sier fylkeslederen i Trøndelag Frp, Tommy Skatland.

– Uaktuelt, vi er og blir et liberalistisk folkeparti, sier fylkeslederen i Viken, Liv Gustavsen.

Johan Aas, fylkesleder i Innlandet Frp, vil ikke si hva han mener.

– Den debatten tar vi ved neste rullering av prinsipp- og handlingsprogrammet og vi tar det internt i regjeringen, sier Aas til TV 2.

– Jeg ønsker ikke å bidra til en debatt om et enkeltutspill, sier Christian Eikeland, fylkeslederen i Agder.

– Det er ikke en debatt i partiet, fortsetter han.

Fylkeslederen i Møre og Romsdal, Frank Sve, mener også at det er uaktuelt å bli et nasjonalkonservativt parti.

– Det er ikke aktuelt for oss å endre dette, men vi må ikke «bli så liberale» at politikken og prioriteringer blir utydelige, sier Sve.

– I regjering så er dette en utfordring, i samarbeid med de tre andre partier. Tror debatten nå dreier seg mer om dette, enn å endre vårt grunnsyn, ideologi og program, sier Sve.

Fylkeslederne Dagfinn Henrik Olsen i Nordland, Gustav Bahus i Vestland og Odd Eilert Persen i Troms og Finnmark Frp, har ikke besvart TV 2s henvendelser.

SE UTSPILLET FRA TYBRING-GJEDDE: Vil endre Frp

Stortingspolitikere avviser forslaget

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, avviser forslaget fra Tybring-Gjedde.

– Frp er Frp. Vi har ikke endret retning, farge eller navn. Vi står godt i den formen vi er i dag og har tenkt å fortsette med det, så skal vi ta interne evalueringer og legge strategiene på bakrommet.

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos sitter i partiets landsstyre.

– Jeg står støtt i dagens partiprogram. Liberalismen er grunnen til at jeg valgte meg Frp, sier hun til TV 2.

Per-Willy Amundsen har ikke besvart TV 2s henvendelse.

Vil ikke være medlem

Rogalands stortingsrepresentant Roy Steffensen gjør det klart at han slettes ikke være med i det nasjonalkonservative partiet Tybring-Gjedde drømmer om.

– Hele grunnen til at jeg ble medlem av partiet, og kjemper for politikken er for at jeg vil flytte makt og avgjørelser vekk fra politikere og byråkrater til hvert enkeltmenneske, i tråd med liberalistiske prinsipper.

– Hvis vi skal fjerne de liberalistisk prinsippene som vi henter inspirasjon fra, så kan ikke jeg lenger være medlem av dette partiet, sier Steffensen.