KJENT SKIKKELSE: Den 27 år gamle mannen var lenge ansett som lederen i Young Bloods. I dag leder han en av gjengens to rivaliserende fraksjoner, mener politiet. Han er aldri straffedømt i Norge.
KJENT SKIKKELSE: Den 27 år gamle mannen var lenge ansett som lederen i Young Bloods. I dag leder han en av gjengens to rivaliserende fraksjoner, mener politiet. Han er aldri straffedømt i Norge. Foto: Svensk politi

hemmelige politiopplysninger:

– Gjengleder ville betale en halv mill. for forklaring som kan sende fiendene i fengsel

Politiet sitter på hittil ukjent informasjon om striden internt i Young Bloods.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I oktober i 2017 ble en 23 år gammel mann skutt på Holmlia i Oslo. Offeret var tilknyttet en av de to fraksjonene i den kriminelle gjengen Young Bloods.

Kula ble sittende fast i nakken, og mannen er lam fra brystet og ned. Det kommer han til å være livet ut.

For politiet ble dette starten på en svært krevende etterforskning.

Ifølge folk som kjenner miljøet, er kodeksen tøff. De færreste snakker med politiet – noen fordi de er redde, andre fordi de vil «ordne opp selv».

Selv vennene til offeret har én etter én gått i avhør og svart «vet ikke» og «husker ikke» på mer eller mindre alle spørsmål de har blitt stilt.

ÅSTEDET: Det var mange til stede da skuddene falt i oktober i 2017, men de færreste ønsker å si noe i avhør med politiet. Foto: Daniel. D. Laabak
ÅSTEDET: Det var mange til stede da skuddene falt i oktober i 2017, men de færreste ønsker å si noe i avhør med politiet. Foto: Daniel. D. Laabak

Derfor var det et avgjørende gjennombrudd for politiet at den fornærmede 23-åringen, etter en måneds stillhet, plutselig ønsket å forklare seg om saken.

Seks tiltalt

Mannen har forklart at det var mange til stede den kvelden han ble skutt. Flere kjente han godt, andre husker han ikke.

Fornærmede har pekt ut en rekke personer han mener var en del av oppstyret som skal ha oppstått like før skytingen. Tre av dem holdt våpen synlig fremme, har han forklart.

Saken hadde trolig måttet henlegges uten 23-åringens forklaring. I stedet sitter seks menn nå tiltalt for drapsforsøk i Oslo tingrett.

Under den pågående rettssaken har det imidlertid kommet frem opplysninger som kan svekke 23-åringens forklaring.

Da to representanter fra Oslo-politiets avdeling for spesielle operasjoner (SO) skulle vitne torsdag, kom det nemlig frem at de i januar i år fikk ny informasjon i saken.

– Ville betale

I dag er Young Bloods delt i minst to fraksjoner som blant politifolk kalles «albanerfraksjonen» og «kurderfraksjonen». Navnene er ikke dekkende ettersom grupperingenes medlemmer har ulik etnisk bakgrunn.

«Albanerfraksjonen» styres av en norsk-albansk 28-åring fra Holmlia, som i mai ble utlevert til Norge etter et halvt år på rømmen i Marokko.

«Kurderfraksjonen» ledes av en 27 år gammel norsk-syrer fra bydel Søndre Nordstrand. Han er en av de seks som sitter tiltalt for drapsforsøket i 2017.

LEDERSKIKKELSE: Denne 27 år gamle mannen antas å være sentral i det politiet omtaler som «kurderfraksjonen». Foto: Politiet
LEDERSKIKKELSE: Denne 27 år gamle mannen antas å være sentral i det politiet omtaler som «kurderfraksjonen». Foto: Politiet

Ifølge opplysningene som politiet fikk i januar, skal lederen i «albanerfraksjonen», som fornærmede tilhører, ha tilbudt 500.000 kroner dersom 23-åringen pekte på lederen i «kurderfraksjonen» som hovedmann bak drapsforsøket.

Senere, i februar, fikk SO den samme informasjonen fra en annen kilde i miljøet, bare at summen denne gangen var økt til 800.000 kroner.

Årsaken til at albanernes leder skulle ønske å peke ut den tiltalte 27-åringen som hovedmann, er ifølge politiets informasjon at han ser på ham som «sin største fiende» i den pågående interne konflikten i Young Bloods.

Den norsk-albanske 28-åringens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier til TV 2 at han aldri har hørt om det påståtte beløpet, og at han derfor ikke kan kommentere saken.

Oppstyr på sykehus

Tilbudet kan, ifølge politiets informasjon, ha vært grunnen til at 23-åringen, som selv er dømt for organisert narkotikasalg, etter en måned valgte å forklare seg.

På denne tiden, i november 2017, var han overflyttet fra Oslo Universitetssykehus til Sunnaas sykehus for å gå i gang med rehabilitering.

En fredag ettermiddag dukket mellom 15 og 20 unge menn opp i resepsjonen og ba om å få besøke 23-åringen.

– Det var ikke et bestilt besøk, og noen av de ansatte opplevde det ubehagelig. Mennene var verbalt aggressive, forklarte en avdelingsleder på sykehuset i retten torsdag.

Blant de besøkende var flere sentrale personer fra «albanerfraksjonen» i Young Bloods, deriblant den utpekte gjenglederens yngre bror. Hva de snakket med 23-åringen om, har ingen forklart seg om i retten.

PÅ REHABILITERING: Den skuddskadde 23-åringen bodde på Sunnaas sykehus på Nesodden da flere personer kom på besøk. Politiet mener at flere av mennene er sentrale i gjengmiljøet.
PÅ REHABILITERING: Den skuddskadde 23-åringen bodde på Sunnaas sykehus på Nesodden da flere personer kom på besøk. Politiet mener at flere av mennene er sentrale i gjengmiljøet. Foto: NTB scanpix

Noen dager etter besøket lot 23-åringen seg avhøre. Da pekte han ut de seks personene som nå står tiltalt. Ifølge politiet tilhører alle seks «kurderfraksjonen» i Young Bloods.

Mulig motiv

Forsvareren til den 27 år gamle antatte lederen av fraksjonen, advokat Torgeir Falkum, mener det er gode grunner til å betvile den fornærmede 23-åringens forklaring.

– Vi mener det er grunn til å stille spørsmål om han gjør det for å svekke et konkurrerende miljø og dermed gjøre det lettere for seg og sine venner å drive narkotikasalg, sier advokat Falkum.

FORSVARER: Advokat Torgeir Falkum representerer den antatte lederen av «kurderfraksjonen».
FORSVARER: Advokat Torgeir Falkum representerer den antatte lederen av «kurderfraksjonen». Foto: NTB scanpix

Både 23-åringen og 27-åringen er nylig domfelt for omfattende organisert narkotikasalg. Anklagen er likevel helt urimelig, mener 23-åringens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

– Min klient sitter lenket til en rullestol og har ikke lenger en rolle i et kriminelt miljø. Han har ingen synlige gevinster som skulle tilsi at han har tjent penger på dette, sier han.

Aktor: – Rykter

Ifølge 23-åringen selv har han aldri hørt om noe tilbud om penger fra lederen i «albanerfraksjonen».

For øvrig mener Rieber-Mohn at han og klienten allerede før sykehusbesøket hadde snakket på telefon om å avgi en forklaring. Dette har Rieber-Mohn også selv vitnet om i retten.

Statsadvokat Andreas Schei mener at politiets informasjon om det påståtte pengetilbudet virker usannsynlig.

– Det fremstår som rykter og kan ikke tillegges noe vekt i saken. Vi tror heller ikke informasjonen er riktig, sier han.

AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei ser på opplysningene som rykter.
AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei ser på opplysningene som rykter. Foto: NTB Scanpix

Alle de involverte nekter for å være del av en kriminell gjeng.