ADVARER OM VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Vinterdekk kan være en god idé fra Saltfjellet og nordover. Bildet er fra Fv 98 Ifjordfjellet torsdag ettermiddag. Foto: Statens vegvesen
ADVARER OM VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Vinterdekk kan være en god idé fra Saltfjellet og nordover. Bildet er fra Fv 98 Ifjordfjellet torsdag ettermiddag. Foto: Statens vegvesen

Vinter i nord, sommer i sør og flom i midten

Det er mye vær i vente de kommende dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra Saltfjellet, Salten og Ofoten og videre nordover har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel om snø og vanskelige kjøreforhold over 200 til 500 meters høyde.

StormGeo-meteorolog Camilla Albertsen bekrefter at det ligger an til vinterlige forhold nord i landet.

– Et lavtrykk i Barentshavet gjør at vi har pålandsvind og nordavind i Nord-Norge og bygevær. Det kommer som regn, men du skal ikke høyt opp før det går over til sludd og snø, sier Albertsen.

Bedre over helgen

Værtypen ventes å holde seg gjennom helgen, men det blir litt mindre byger på søndag.

Ut over i neste uke siger lavtrykket østover, og det kommer et høytrykk sørfra som vil gi lettere vær i disse områdene og etter hvert litt stigende temperatur. I Finnmark vil temperaturen ligge på mellom 5 og 10 grader på dagtid, mens Nordland får 8 til 12 grader.

Lenger sør i landet sender et lavtrykk ved sydspissen av Grønland en varmfront inn mot Vestlandet og Midt-Norge. Det gir mye regn.

100 millimeter nedbør

Til fredag vil denne varmfronten trekke nordover og føre til mye nedbør i Trøndelag og på Helgeland. Det kan komme 100 millimeter nedbør i løpet av et døgn.

Det er sendt ut farevarsel om både flom og jordskred på grunn av store nedbørsmengder, sier Albertsen.

Folk i Sør-Norge kan som tidligere meldt se fram til en helg med sommerlige temperaturer.

Sørlandet og Østlandet får de høyeste temperaturene på lørdag, med i overkant av 20 grader. Søndag er det Vestlandet som får det varmeste været. Også her ventes det at temperaturen bikker 20 grader.

Ut over i neste uke synker temperaturen gradvis i Sør-Norge, men det vil holde seg på rundt 15 grader.