BRANN: En brann blir forsøkt slukket i Riau provinsen i Indonesia.
BRANN: En brann blir forsøkt slukket i Riau provinsen i Indonesia. Foto: Wahyudi / AFP

Brann ute av kontroll flere steder i verden – må bestille røykmasker før Formel 1-løp

I kjølvannet av de massive brannene i Brasil, raser ilden i flere store skoger i verden. Singapore har sett seg nødt til å fylle lagrene med røykmasker i forkant av Formel 1-løpet fredag.

Alles øyne har vært rettet mot brannene i regnskogen Amazonas, og Brasil har fått kritikk fra verdens hjørner.

Årsaken til katastrofen er bønder som brenner skog for å lage plantasjer. Det er derimot ikke kun Brasil som sliter med en skog som brenner.

I Bolivia og Indonesia brenner også skogen, og av samme grunn. I Bolivia ser man tykk røyk ligge over landsbyer og ifølge offentlige tall dekker brannene to millioner hektar skog- og landområder.

Indonesias branner har ført til at store deler av Sørøst-Asia er dekket av tykk og giftig røyk.

Fyller lagrene

Singapore informerer torsdag om at de klargjør store lager med røykemasker før Formel 1-løpet går av stabelen fredag, skriver Reuters. Formel 1-løpet i byen er en av årets største begivenheter, titusener av turister strømmer til bystaten for å følge kjøringen.

I år skal blant annet Gwen Stefani og Red Hot Chilli Peppers opptre.

– Vi skal følge med og passe på helsen og trivselen til alle involvert, sier sportsdirektør Jean Ng for Singapore Tourism Board.

Maskene forhindrer at små partikler med giftig luft går ned i luftveiene, og vil være til salgs der Formel-1 arrangeres.

Maskene vil også bli utdelt gratis til spesielt utsatte personer, som gravide, eldre og barn.

SINGAPORE: Røyk fra Indonesia dekker hovedstaden med røyk. Her fra 18. september.
SINGAPORE: Røyk fra Indonesia dekker hovedstaden med røyk. Her fra 18. september. Foto: Mladen Antonov / AFP

200 arrestert

Ifølge CNN har 200 personer har hittil blitt arrestert i Indonesia, og fire selskaper er under etterforskning på grunn av mistanke om involvering i de massive skogbrannene som dekker nabolandene med giftig røyk.

– 99% av skog- og landbrannene oppsto på grunn av menneskelige faktorer, sa landets talsperson for politiet Dedi Prasetyo.

Tusenvis av hektar av økologisk rik jord har blitt brent, og store deler av Sørøst Asia er oppslukt av en tykk og giftig dis.

Ifølge Al Jazeera er brannene i Indonesia et årlig problem, men de har ikke vært så ille siden 2015. Årets branner skaper ekstra bekymring på grunn av de alvorlige viltbrannene som har herjet flere steder i verden.

Påvirker dyr og mennesker

Røyken påvirker også de utrydningstruede orangutangene på Borneo, skriver Al Jazerra. Det skal være flere unge aper med respirasjonsproblemer under behandling.

Landet opplever i likhet med Malaysia og Indonesia den verste luftforurensningen på tre år, skriver Reuters. Over 600 skoler har måtte stenge på grunn av luftkvaliteten i Malaysia.

I Indonesia er flere tusen skoler stengt, og omtrent 40 flyavganger på tre flyplasser i landet er innstilt på grunn av røyken.

To millioner hektar

Også i Bolivia brenner skogene, og landet ba om internasjonal hjelp i slutten av august.

Bolivianske brannmannskaper, militære soldater og frivillige har de siste to månedene arbeidet uten stopp for å slukke noen av de verste brannene i landets nyere historie.

Ifølge offisielle tall er minst to millioner hektar brent. Et hektar tilsvarer omtrent en fotballbane.

President Evo Morales har i følge NPR satt en pauseknapp på valgkampanjen for å håndtere krisen i det sør-amerikanske landet.

Det til tross for at han, i likhet med Brasils president Jair Bolsonaro, åpnet for mer avskoging og dyrking i skogområder tidligere i sommer.

– Vanskelig å se

I Bolivia rammer brannene urbefolkningen, og heller ikke her er det visst hvorfor årets branner er ute av kontroll.

– Det er vanlig i tørkesesongen at man kutter ned skog og gjenvekst. Men så løper plutselig brannene løpsk, og det som er bekymringsverdig er at brannene går inn i intakt skog, sier Torbjørn Haugaasen, professor på tropisk økologi og bevaringsbiologi på Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han forteller at det er vanskelig å se de reelle skadene etter brannene før man får se brannarrene i etterkant av tørkesesongen.