Keeper André Hansen er klar for å se et angrepsvillig RBK i Europa.
Keeper André Hansen er klar for å se et angrepsvillig RBK i Europa. Foto: Ander Gillenea

Skal få slutt på RBKs Europa-kompleks: – Det er vel på tide å gjøre det treneren vil

Det er bare første kamp, men Rosenborgs bortemøte med LASK er fort en nøkkelkamp i Europa Leagues gruppe D. Keeper André Hansen mener det er på tide å gjøre som treneren vil.

Se LASK-Rosenborg på TV 2 Zebra og tv2sumo.no torsdag fra kl. 18.30.

Både i LASK-leiren, Rosenborg-reiret og i ekspert-kretser virker det å være enighet om at i utgangspunktet er Sporting gruppens sterkeste lag.

For de tre andre lagene, PSV er laget som fullbyrder gruppen, handler det om å vinne de innbyrdes oppgjørene.

Å vinne, eller i det minste, unngå å tape borte for en direkte rival i kampen om avansement vil derfor være kjærkomment.

– Kampen er ekstremt viktig, for LASK er det svakeste laget i denne gruppen. Med tanke på hvor gode PSV og Sporting er, bør RBK ha med seg ett eller tre poeng, om de skal være med i kampen om avansement, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Stygge tall

Men det går langt mellom hver borteseier i Europa for Rosenborg, spesielt når de er kommet inn i gruppespillet. Sist gang det skjedde var for nesten nøyaktig sju år siden (minus én dag) - også det i Østerrike: Mot Rapid Wien.

På de elleve bortekampene siden den gang er det blitt tre uavgjorte og åtte tap, og 7-24 i målforskjell.

– Det forteller litt om utfordringene som ligger i Europa. Det er en vanskeligere arena, sier Rosenborg-trener Eirik Horneland til TV 2.

En del av årsaken til at klubben gjorde et trenerbytte var ønsket om å prestere bedre i Europa. Slik sett blir dette som en ny eksamen for Horneland, etter at han overlevde vårsemesteret til tross for en tung start.

Han hevder hardnakket at de ikke har tenkt noe spesifikt over det, men viktigheten av å bedre borteformen i Europa er i alle fall ikke ukjent for spillerne.

– Å få med seg noe på bortebane er alfa og omega, sier Pål-André Helland til TV 2.

Trener Horneland har lovet et offensivt Rosenborg, som skal ta tak i kampen på klassisk RBK-vis. Det er som musikk i Hellands ører.

– Nå har vi vært inne og kjent på nivået i flere år. Nå er det på tide å ha som mål å gå videre fra gruppen. Da må vi gå for å vinne kampene og ta poeng, ikke bare være fornøyd med hederlige prestasjoner.

Offensiv målvakt

Hvor involvert en friskmeldt Helland blir er usikkert, men en som definitivt spiller er keeper André Hansen. Til tross for at en offensiv spillestil medfører større risiko for at også han må mer i aksjon, støtter han trenerens filosofi.

– Det er vel på tide å gjøre det han sier, angripe, angripe, angripe, sier keeper André Hansen til TV 2.

– Vi har prøvd mange forskjellige ting de siste tre gangene vi har vært med. Offensive, ikke offensive, prøve å ro ting i land. Nå er det vel på tide å bare kaste loss.

– Men du er ikke redd for å bli eksponert der bak?

– Det ble jeg vel i fjor, så det har jeg prøvd allerede. Det er jeg ikke så nervøs for.

Hansen var en av få som fikk godkjent i fjorårets gruppespill som var nitrist for RBK, med kun uavgjort i den siste kampen mot Leipizig å se tilbake på av poengfangst. På de fem andre kampene var det fem tap og 3-13 i målforskjell.

Pilene peker oppover

Årets gruppe ser på papiret mer overkommelig ut.

– I fjor var ikke RBK i nærheten av seier i bortekampene sine, og det var veldig overraskende at de var så svake som de faktisk var. Det var en tøff gruppe, men ingen i eller rundt klubben hadde trodde de skulle være så langt unna nivået, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Han tror Rosenborg anno 2019 er et annet dyr, også på bortebane.

Han baserer det blant annet på trøndernes sterke prestasjoner i Maribor og Zagreb i Champions League-playoffen. RBK tapte 0-2 for Dinamo Zagreb, et resultat som var noe flatterende for kroatene som slo Atalanta 4-0 i sin første Champions League-kamp.

– Jeg tror de er på et høyere nivå enn de var for ett år siden, og måten de spiller på nå bør passe godt i Europa, sier Mathisen.

LASK slo ut Basel i sin Champions League-kvalifisering, før de røk i playoff mot Club Brugge. Derfor er det ingen grunn til å tro at dette blir lett for trønderne, men det hjelper at kaptein Gernot Trauner er suspendert.

– Han er deres beste forsvarer og viktigste spiller. De spiller 3-4-3 og det blir interessant å se hvordan Rosenborg får brukt kantspillerne sine. De spiller med en helt annen selvtillit enn i starten av sesongen, og jeg tror de har gode muligheter til å ta med seg poeng.

Se LASK-Rosenborg på TV 2 Zebra og tv2sumo.no torsdag fra kl. 18.30.