Raja tilbake i Norge:

– Ønsker å ha Frp med på laget

OSLO LUFTHAVN (TV 2): Onsdag morgen kommenterte Abid Raja den politiske stormen han selv har skapt.

– Hva er ditt budskap til Frp nå?

– Jeg mener det er viktig at vi skal bygge broer i dette landet – de mentale broene og de verdimessige broene. Det har jeg bidratt til de siste 20 årene og det har vært en viktig del av mitt politiske arbeid, sa Raja til et stort pressekorps på Oslo lufthavn.

– Jeg ønsker å ha Frp med på laget og bygge videre på det samarbeidet jeg og Solvik-Olsen startet i Transportkomiteen. Der bygde vi fysiske broer. Sammen med for eksempel Jøran Kallmyr, som har strukket ut en hånd om å lage en handlingsplan mot muslimhat, så tror jeg vi er på rett spor med å styre politikken i rett retning.

Til angrep på Frp

Det har stormet rundt Venstre-topp Abid Raja etter at han anklaget Frp for å drive «brun propaganda». I en ny kronikk tirsdag gikk han til nye angrep og skrev at det «stinker av Frps retorikk».

Uttalelsene har fått det til å koke i Fremskrittspartiet og har også skapt bølger i Venstre. Venstre-leder Trine Skei Grande valgte å avbryte et besøk til Island etter at saken ble kjent.

Tirsdag ettermiddag kom Raja med en helomvending hva gjelder bruken av ordene «brun propaganda». Da publiserte han et Facebook-innlegg hvor han tar selvkritikk for at han brukte uttrykket.

– Til de i Frp som er såret over det er jeg svært lei meg, skriver han blant annet i Facebook-posten.

Kom hjem onsdag

Mens debatten har rast her hjemme, har hovedpersonen vært på reise med Stortingets utenriks- og forsvarskomité i Afrika. Onsdag morgen landet Raja på Oslo lufthavn.

Under en improvisert pressekonferanse i ankomsthallen gjentok Raja beklagelsen for å ha brukt uttrykket «brun propaganda».

– I et intervju med NRK sa jeg dette med at når de (Frp) fremmer brun propaganda, så skal jeg tale dem imot. Jeg burde ha brukt begrepet «når de fremmer fremmedgjørende retorikk», for jeg tror innholdet er det samme. Jeg mente overhodet ikke å sikte til noe med Hitler og den type ting og derfor klargjorde jeg det på Facebook i går. De Frp-erne som har vært såret over det har jeg sagt jeg er lei meg overfor, sier Raja.

Skryter av Frp

Raja sier at han har samarbeidet «ekstremt godt» med Frp.

– Solvik-Olsen og jeg spiste kebab, vi spilte squash og syklet opp Fløyen. Vi drev god valgkamp sammen. Bård Hoksrud, for eksempel, er den blideste mannen jeg kjenner på tvers av alle partier. Jeg vet at Bård er så renhårig som det går an å være.

– Vil du fortsette i regjering med Frp?

– Jeg mener at Venstre får enormt gjennomslag for vår politikk. Jeløya-plattformen var nesten som om Venstre hadde skrevet den alene. Så kom Granavolden – der var det noen skår i gleden, men det var ikke takket være Frp, det var mest takket være KrF, sier Raja, og ramser opp Venstres seire i politikken.

Han legger også inn skryt til sin egen partileder.

– Se på kulturministeren – når hadde vi sist en kulturminister som leverte så mye bra politikk? spør han.

Ikke redd for bråk

Samtidig sier Raja at han ikke kommer til å holde munn om Siv Jensen igjen skulle bruke uttrykket «snikislamisering». Han viser til at Jensen er en av Norges mektigste politikere og nummer to i regjeringen.

– Det påhviler et ekstraordinært stort ansvar på landets ledere. Når hun bruker det begrepet så mener jeg hun ikke tar det ledelsesansvaret som folket har gitt henne, sier Raja, og fortsetter:

– Hvis hun fortsetter å bruke den type retorikk så kan jeg love en ting: jeg kommer til å fortsette å møte retorikken med motretorikk, og om det blir huskestue så får det så være.

– Ikke kritikk av Erna

Raja fikk også en rekke spørsmål om hvorvidt han nå posisjonerer seg for å utfordre Trine Skei Grande om vervet som Venstre-leder.

– Jeg har sagt til henne med all tydelighet at dersom du ønsker å fortsette, skal jeg støtte det fullt ut, jeg skal stille meg bak deg. Dersom Trine Skei Grande ønsker å fortsette, står jeg bak henne som leder. Vi kan gjenreise dette partiet, sier han.

Samtidig sier han at han vet at partilederen ser på ham som et av hennes sterkeste kort.

– Det er klart at jeg har store politiske ambisjoner, fordi jeg vil få gjennomslag for de sakene jeg brenner for, sier han.

Raja sier at kronikken i Aftenposten ikke var ment som en kritikk av statsminister Erna Solberg (H), selv om mange tolket det slik. Han håper han og Solberg kan ta en kaffe og snakke om innholdet i kronikken.

– Jeg vet at hun har gjort veldig mye bra på feltet. Det var ikke ment som et angrep på statsministeren, det var ment som en oppfordring, sier Raja.