MØTE: Abid Raja og Per Willy Amundsen under et møte om beredsskapssenter på Taraldrud i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MØTE: Abid Raja og Per Willy Amundsen under et møte om beredsskapssenter på Taraldrud i 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

FRP-Topp:

– Om Abid blir leder i Venstre, kommer han til å ødelegge Venstre. Det er kanskje like greit

Abid Rajas angrep på statsminister Erna Solberg skaper sterke reaksjoner i de andre regjeringspartiene.

I en kronikk i Aftenposten tirsdag skriver Raja at det ikke er noen anstendighet over retorikken til Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Kronikken er stilet som et brev til statsminister Erna Solberg.

Vil ødelegge Venstre

Kronikken skaper sterke reaksjoner i de andre regjeringspartiene, hvor flere sentrale politikere mener Abid Raja kun tenker på hvordan han skal bli leder i Venstre.

– Abid Raja er kun opptatt av én sak. Det er Abid Raja. Dette handler ikke om snikislamisering eller bilder på Facebook. Det handler ikke om politiske saker. Det handler kun om posisjonering for å bli leder i Venstre. Han ønsker det så mye at han ikke har noen problemer med å dra statsministeren inn i Venstres interne problemer, sier stortingsrepresentant Per Willy Amundsen (Frp) til TV 2.

Også andre sentrale Frp-politikere TV 2 har snakket med rister på hodet over Rajas siste utspill. De mener det er ufint å anklage statsministeren for fravær i debatten, når hun forsøker å roe gemyttene mellom regjeringspartiene.

– Men om Abid blir leder i Venstre, kommer han til å skrive seg inn i historien som den som endelig klarte å ødelegge Venstre etter 135 år. Det er kanskje like greit, sier Amundsen.

Lederkampen i gang

Flere sentrale kilder i Frp mener Raja nå spiller høyt for å forsøke å bli stående igjen alene som lederkandidat etter Trine Skei Grande. Dersom Venstre går ut av regjeringen, er begge de to konkurrentene Sveinung Rotevatn og Guri Melby uten sentrale posisjoner og stiller svakere i konkurransen, sier en sentral kilde.

– Dersom Venstre stiller seg bak det Abid Raja holder på med, kan ikke Venstre sitte i regjering. Da må Venstre forlate regjeringen. Hvordan kan du sitte i regjering med et parti du mener driver med brun propaganda. De må ta konsekvensene av det de selv sier, sier Amundsen.

Venstres stortingsrepresentant Carl-Eirik Grimstad sier at Venstre støtter Abid Raja hundre prosent.

– Påstandene at han gjør dette som et ledd i en intern maktkamp om lederjobben i Venstre er absurde og personlig trakassering av Raja, sier Grimstad til TV 2.

Også han tar sterk avstand fra begrepet «snikislamisering», som Frp-leder Siv Jensen kom med i valgkampen.

– Det er et ekkelt begrep som Frp hadde lagt i sin mørkeste skuff for å komme inn i regjering. Så trekker de det fram igjen når det går dårlig i valgkampen, sier Grimstad.

– Et lavmål

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen mener angrepet fra Abid Raja er et nytt lavmål fra venstrepolitikeren.

– Det mest alvorlige er at statsministeren har bedt om ro, så går han til stormangrep på landets statsminister og indirekte kaller henne feig, sier Hagen til TV 2.

– Jeg tolker også utspillet som full kamp med Trine Skei Grande om makten i Venstre og dette er et forsøk på å plassere seg selv som en alternativ leder i Venstre. Det er den interne kampen i Venstre som nå foregår, og Abid med støtte fra folk i gruppen ønsker vel egentlig å gå ut av regjeringen, sier Hagen.

Tar avstand fra språkbruk

Venstres populære ordfører i Eid kommune, Alfred Bjørlo, sier til TV 2 at Abid Raja i sin siste kronikk får fram hvor splittende Frp er i sin retorikk.

– Beskjeden til Erna er å gjøre det helt klart at regjeringen ikke kan ha en slik splittende retorikk, sier Bjørlo til TV 2.

Han mener Raja kommer med en utstrakt hånd når det gjelder begrepet «brun propaganda», og sier denne karakteristikken er en avsporing.

– Vi må legge «brun propaganda» bak oss, og gå videre til de alvorlige sidene. Vi kan ikke på den ene siden ha en inkluderende politikk og en integreringsdugnad, og på den andre siden ha et Frp som til de grader fører en splittende retorikk.

– Er Venstre villig til å gå av på dette?

– Det er ikke et relevant spørsmål. Vi står fast på regjeringsplattformen, og tar opp kampen mot rasisme og fremmedfrykt.

– Frps Per-Willy Amundsen mener Venstre må gå ut av regjering?

– Venstre står fast, sier Bjørlo.

Feil assosiasjoner

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen er uenig i Rajas bruk av begrepet «brun propaganda».

– Venstre har reagert på begrepsbruken til Frp i valgkampinnspurten, og også «snikislamisering» og bildebruken. Det forstår jeg godt. Så mener jeg at begrepet «brun propaganda» gir historiske assosiasjoner som tar denne diskusjonen helt ut av proporsjoner. Nå trenger vi å samle oss om å gjennomføre politikk, sier Elvestuen til TV 2.

– Bør Abid Raja beklage dette selv?

– Han må selv velge, men det viktige er at det har vært mange reaksjoner i Venstre. Vi har markert tydelig en uenighet. Nå trenger vi å gå videre og gjennomføre politikken på bakgrunn av regjeringsplattformen.

Stiller spørsmål ved motivet

I Kristelig Folkeparti mener flere kilder TV 2 har snakket med at Abid Raja bidrar til å heve konfliktnivået mellom regjeringspartiene. Flere stiller spørsmål ved hans motiver for å gjøre dette, rett etter partiets dårlige valgresultat.

– Nå er det på tide å gå videre og jobbe med regjeringens viktige prosjekter. Jeg har gitt tydelige tilbakemeldinger både til statsministeren og finansministeren under valgkampen. Jeg er opptatt av at vi tar intern uenighet i regjeringen, sier Ropstad til TV 2.