PORTUGALS NESTE GULLGUTT: Forventningspresset er allerede enorm på João Félix. I sommer ble 19-åringen hentet til Atlético Madrid for 1,2 milliarder kroner.
PORTUGALS NESTE GULLGUTT: Forventningspresset er allerede enorm på João Félix. I sommer ble 19-åringen hentet til Atlético Madrid for 1,2 milliarder kroner. Foto: Patricia De Melo Moreira

Ronaldos arvtaker ville slutte med fotball

João Félix har tatt Fotball-Europa med storm, men savnet av foreldrene kunne satt en stopper for et av verdens største talenter.

Se Atlético - Juventus på TV 2 Sport 1 og Sumo fra kl. 20

João Félix ble tidenes nest dyreste tenåring da han ble hentet fra Benfica til Atlético Madrid sommeren 2019.

Det var det få i familien som trodde for ti, elleve år siden, da en ung Félix vinne slutte med fotball.

Som åtteåring måtte han reise halvannen time for å trene med storklubben Portos ungdomsavdeling, savnet av foreldrene ble stort, så stort at den unge gutten ville slutte med det han til nå hadde elsket.

– Det var en periode der jeg ikke likte å spille fotball. Jeg holdt på å slutte for å prøve meg på en annen idrett, men min far sa at ingenting i livet kommer gratis, at man må ofre noe for å få til det man drømmer om. Jeg lyttet til ham og fortsatte på veien jeg hadde startet på, sier 19-åringen til UEFAs egen TV-kanal.

Var for liten og lett

Det var ikke bare egen motivasjon som kjempet mot João Félix, for i Portos akademi mente man at stortalentet var for liten og spe for å kunne bli en toppspiller. Han ble frigitt og neste stoppested ble Benfica. Der skulle gutten fra Viseu få sjansen.

– Jeg er ikke den sterkeste spilleren, men jeg kompenserer ved å ligge i forkant og forutse hva som kommer til å skje. Det gir meg muligheten til å posisjonere meg godt og dermed kunne bidra på den siste tredjedelen av banen.

Félix tok nivået i Benfica, og i sin første sesong var han svært delaktig da rødtrøyene tok tilbake hegemoniet i Portugal fra erkerival Porto. Den da 18 år gamle Félix scoret 15 mål på 26 kamper i debutsesongen på toppnivå.

Herjet i Europa League

Suksess i Portugal er ikke ensbetydende med at resten av verden får med seg hva som skjer. Først da tenåringen herjet med Eintracht Frankfurt i Europa Leauges kvartfinale og scoret hat trick, ble Félix en spiller flere enn eksperter og talentspeidere begynte å få et øye til. Og så, i sommer, kom plutselig monsterbudet som gjorde 19-åringen til tidenes nest dyreste tenåring, kun slått av Kylian Mbappes 1,66 milliarder-overgang fra Monaco til PSG. Etter å ha kvittet seg med Antoine Griezmann, Juanfran, Filipe Luís og Diego Godín, måtte Atlético Madrid på mange måter starte på nytt. Svaret ble å legge 1,2 milliarder kroner på bordet for å sikre seg Portugals største fremtidshåp, João Félix.

PÅ LANDSLAGET: 5. juni 2019 fikk Félix debuten på landslaget.
PÅ LANDSLAGET: 5. juni 2019 fikk Félix debuten på landslaget. Foto: Rafael Marchante

Atlético Madrids nye milliard-mann har fått en god start på sitt nye fotballiv. På fire kamper står Félix med én nettkjenning og én målgivende pasning. Å få suksess på banen betyr mye for portugiseren, og på spørsmål om hva fotballen betyr for ham, svarer 19-åringen følgende:

– Ikke alt, men nesten alt. Jeg føler meg alltid lykkelig når jeg spiller fotball. Jeg har veldig tette bånd til familien, og jeg vet at familien min og vennene mine blir glade når jeg gjør det bra. Det gjør meg stolt.

Debut på landslaget

5. juni 2019 fikk João Félix debuten på landslaget, i det 71. minutt i Nations League-møtet med Sveits. Det blir neppe siste gang Portugal får se sin nye gullgutt ikledd landslagsdrakten.