ALKOHOL: En ny undersøkelse om foreldres holdning til alkohol skaper bekymring. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / Av-og-til
ALKOHOL: En ny undersøkelse om foreldres holdning til alkohol skaper bekymring. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix / Av-og-til

Reagerer på alkoholmyter:

– Det får ungdom til å drikke mer

En fersk undersøkelse viser at én av tre foreldre tenker de kan lære ungdom å drikke ansvarlig om de tilbyr alkohol hjemme. – Dette er helt feil, sier alkovettorganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en fersk undersøkelse fra alkovettorganisasjonen Av-og-til kommer det fram at 16 prosent av foreldre synes det er greit å sende alkohol med ungdommen på fest.

Én av tre foreldre opplever at man kan lære ungdom under 18 år å drikke ansvarlig ved å la dem smake alkohol hjemme.

Organisasjonen selv mener det er en seiglivet myte, og at det tvert om kan få ungdom til å drikke mer.

– Det vet vi at er helt feil. Forskning viser at ungdom som får med seg alkohol drikker oftere og mer enn andre jevnaldrende, sier generalsekretær i Av-og-til Randi Hagen Eriksrud til TV 2.

Undersøkelsen viser i tillegg at mange syns det er vanskelig å snakke med barna om alkoholbruk.

– Ikke kontroll

Hun mener man ikke har mer kontroll på hva ungdommene drikker dersom man sender med alkohol, og at det heller er stikk motsatt.

– Da kommer de til å drikke det de får med seg hjemmefra og antakeligvis alkohol de i tillegg får på festen. Man demper ikke alkoholforbruket til ungdommen, man får dem til å drikke mer og drikke oftere, sier Eriksrud.

Ifølge generalsekretæren møter de fleste ungdom alkohol fra tiende klasse på ungdomskolen og utover videregående skole.

Da kan det i forkant være lurt å forberede barnet på hva som venter dem.

– Foreldre kan si litt om hva som skjer når du drikker alkohol. Da er både barnet og foreldrene forberedt når alkoholen kommer.

Snakk med andre foreldre

Organisasjonen er også opptatt av at foreldre snakker med andre foreldre om dette barnas alkoholforbruk, gjerne i en foreldregruppe.

– Det er jo litt ironisk at når ungdommen møter alkohol, så synker også andelen foreldre som møter opp på foreldremøter, sier Eriksen.

En av årsakene bak det kan være at ungdommene får nye venner, mener hun. Da kjenner plutselig ikke foreldrene de nye vennenes foreldre.

– Å fortsette å ha en dialog i foreldregruppa gjør det lettere for ungdommen, fordi da kan flere i samme gjeng ha mange av de samme forventningene hjemmefra.

Ønsker ikke kompis

I en undersøkelse fra Helsedirektoratet kommer det fram at ungdom heller vil ha strenge foreldre enn foreldre som oppfører seg som en kompis.

– Det er ikke en kompis de ønsker. De vil ha foreldre som setter tydelige grenser og som har tydelige forventninger til dem, sier Eriksen.

Hun mener det er en myte at ungdom ikke ønsker strenge foreldre fordi tenårene er en løsrivningstid.

– De ønsker foreldre som er på, og de hører på foreldrene sine. De sier foreldrene er de aller viktigste personene når det kommer til å forholde seg til alkohol i ungdomstiden, sier hun og legger til:

– Det må ikke vi foreldre glemme.

– Still krav

I likhet med generalsekretæren i Av-og-til mener Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som Helsesista, at man ikke skal være kompis med ungdommen.

– Man skal jo ikke være kompis når man er foreldre, man skal være voksne og man kan stille krav, sier Engvik.

Hun mener man kan snakke om ulike typer alkohol, og for eksempel forklare forskjellen på rusen man kan oppleve.

– Man kan si at sprit av og til kan «smelle», og at man kan føle man mister all kontroll, utdyper Engvik.

Helsesøsteren mener man også burde være opptatt av hvem barna skal være sammen med og hvor de skal.

– Selv om dette er en tid hvor ungdommen vil være litt fri og finne seg selv, så er det også godt å vite at man har foreldre som bryr seg, sier hun.

Avtal med ungdommen

Engvik opplever også at foreldre syns det er vanskelig å snakke om drikking med ungdommen.

– Mange tenker kanskje det er enklere å sende med to rusbrus på fest, så de vet hva de har med seg?

HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik mener foreldre burde snakke med ungdom om alkohol. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen/ TV 2
HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik mener foreldre burde snakke med ungdom om alkohol. Foto: Vilde Brandtzæg Clausen/ TV 2

– Det er ikke så lurt. Vi ser også at ungdom som begynner å drikke tidlig oftere blir utsatt for uheldige ting, sier Engvik.

Eksempler er at ungdommen debuterer tidligere seksuelt enn de egentlig er klar for, og at de i større grad utsettes for press når det gjelder sex og alkohol.

Helsesøsteren anbefaler heller at foreldrene snakker med barna om alkohol og presset om drikking.

– Noen foreldre gjør en avtale med ungdommene om at de skal sende melding dersom det blir litt mye press på fest, og så kan foreldrene komme å hente dem, foreslår hun.

– Kan være farlig

Engvik mener det er viktig at foreldre klart og tydelig sier hva som er forventet.

– Foreldrene kan kanskje la være å drikke selv, og fortelle ungdommen: «Jeg vet det kommer til å være alkohol på festen hvor du er, så hvis noe skjer med vennene dine eller deg så kan du alltid ringe til meg.».

Engvik som selv er i tett kontakt med ungdom via sosiale medier, mener det verste er når ungdommen er redd for at foreldrene skal bli sinte.

– Det kan rett og slett være farlig. Så ta den praten og spør gjerne hvordan det går med vennegjengen. Da snakker man mer generelt, og det kan være enklere å ta den praten, sier hun.