OSLO 20180827.
Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen  under åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Oslo
Abid Q. Raja etter møte stortingsrepresentantene hadde lån  på Thon Hotell i Universitetsgata
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Per Willy Amundsen om regjeringskrangelen:

– Venstre bør forlate regjeringen

Partileder Siv Jensen og resten av Frp krever en beklagelse etter at Abid Raja (V) kritiserte partiet for å drive «brun propaganda». Den etterlyste unnskyldningen lar derimot vente på seg, og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener derfor at Venstre bør forlate regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt full strid i regjeringen etter at Venstres Abid Raja fredag gikk ut og kritiserte regjeringskollegaene i Fremskrittspartiet for å drive «brun propaganda».

Raja siktet særlig til partiets utspill om snikislamisering og båtmigranter, og omtaler dette som «brun retorikk».

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), krevde lørdag en unnskyldning fra Raja. I går gjorde også partileder Siv Jensen det samme. Likevel er det lite som tyder på at det kommer noen unnskyldning fra Venstre.

– Bør forlate regjeringen

Per Willy Amundsen sier det er på sin plass at Frp setter foten ned og reagerer på Venstres beskyldninger.

– De må ta konsekvensene av sitt eget syn, og forlate regjeringen, sier Amundsen til TV 2 i dag.

Sett i lys av Rajas uttalelser på fredag sier den tidligere justisministeren at han har problemer med å forstå hvorfor Venstre ønsker å sitte i regjeringen.

– Dersom Venstre mener at Frp er et brunt parti, og setter hakekors på oss, så kan jeg ikke fatte at de ønsker å sitte i regjering sammen med oss, sier Per Willy Amundsen.

Amundsen får støtte fra blant andre fylkesleder i Viken Frp, Liv Gustavsen, som ikke kjenner seg igjen i Rajas uttalelser.

– Abid Raja har vel egentlig aldri akseptert noen ting, sier hun og legger til:

– Jeg håper Erna og Trine rydder opp i dette. Jeg kjenner meg ikke igjen som en brunskjorte. Sånn som dette kan vi ikke ha det. Hvis han ikke kan samarbeide med Frp, så får han gå ut av regjeringen, sier Gustavsen.

Solberg vil legge saken bak seg

Statsminister Erna Solberg sier i dag til TV 2 at hun ikke krever en beklagelse fra Trine Skei Grande, som har stilt seg bak Rajas uttalelser. Statsministeren mener at de to partilederne må ordne opp i konflikten seg i mellom.

– Nå synes jeg vi skal komme videre, og ikke gi stemplinger på hverandre, og så skal vi jobbe med regjeringens viktige prosjekter, sier Solberg.

– Du har tatt avstand fra det begge to har sagt, men likevel krangler de videre. Har du mistet din autoritet?

– Jeg mener at det er viktig at vi diskuterer substans i saker, så har jeg sagt at jeg synes det var grunnlag i valgkampen å være uenig i noen av de sakene Fremskrittspartiet la frem. Nå synes jeg det er på tide at regjeringen går videre, og jobber med alt det fine vi har lagt inn i statsbudsjettet, og sørger for at vi har fokus på at vi skal gjøre Norge enda sterkere framover, sier Solberg.

Venstre-fylkesleder: – Det er brun propaganda

TV 2 har mandag snakket med flere av fylkeslederne i både Venstre og Frp. Abid Raja får støtte av samtlige Venstre-politikere som TV 2 har vært i kontakt med.

– Vi stiller oss hundre prosent bak Abid og vi mener at det ikke er Frp verdig å komme med slike utspill. Selv når de er litt desperate i valgkampen skal de ikke ty til slikt, sier fylkesleder Arjo van Genderen i Viken Venstre.

Fylkesleder Arjo van Genderen i Viken Venstre.
Fylkesleder Arjo van Genderen i Viken Venstre. Foto: Magnus Nøkland, TV 2

– Er du enig med Abid Raja i at Frp kommer med «brun propaganda»?

– Ja. Abid Raja kaller en spade for en spade og vi er enige med han, sier han.

– Hva tenker du om Per-Willy Amundsen mener dere bør forlate regjeringen?

– Jeg synes det er veldig uheldig at Amundsen tar hjertesukket fra Abid så dypt. Han har ikke satt hakekors på noen, i hvert fall ikke Frp.

Han legger til at Venstre ikke ser på Frp som et brunt parti, men at enkelte utsagn har inneholdt «brun retorikk»

– Hadde vi ment at de var et brunt parti hadde vi ikke vært i regjering med Frp, avslutter van Genderen.

– Ingen grunn til å beklage

Fylkesleder Sjur Skjævesland i Hedmark Venstre sier til TV 2 at han er enig med Abid Raja om at Frp kommer med brun propaganda.

– Jeg tenker at det var viktig for både Frp og Venstre at Venstre sa tydelig fra gjennom Abid at nok var nok når det gjelder denne saken, sier han og fortsetter:

– Kommer Venstre til å be om unnskyldning?

– Jeg tenker at det ikke er noen grunn til å be om unnskyldninger for meninger man har om Frps retorikk, sier Skjævesland.

– Jeg er ingen rasist

Fylkesleder Tone Elisabeth Ims Larssen i Oslo Frp sier at det er sårende å bli sett på som en rasist som driver brun politikk.

Fylkesleder i Oslo Frp, Tone E. Ims Larssen. Foto: Arkiv/TV 2
Fylkesleder i Oslo Frp, Tone E. Ims Larssen. Foto: Arkiv/TV 2

– Hvis unnskyldningen ikke kommer må vi sette oss ned og diskutere det. Jeg tenker at det er et enkeltutspill fra en enkeltperson som har vært litt rask på avtrekkeren, sier Larssen.

– Hvordan skal samarbeidet i regjeringen fortsette nå?

– Vi får se hvordan det går. Akkurat nå står vi midt oppe i en Oslo-sak der Venstre har så lyst til å komme under vingene til MDG at de legger seg helt flate. Venstre er tydeligvis ute og prøver å fiske i veldig mange vann, sier hun.

– Hva mener du med det?

– Hvis de nå ønsker å gå fra den konservative siden til den kommunistiske, eller ytterst sosialistiske siden, som MDG er en del av, så har de jo tydeligvis tenkt å gå fra den politiske plattformen som de er en del av i regjeringen. Det er en allianse som jeg finner litt underlig, avslutter hun.