SPOR: I grusen, like ved der en katt ble funnet uten hode, var det et skoavtrykk. Både eierne og politiet mener det kan være fra gjerningspersonen. Foto: Torill Almerud.

Trixie ble halshugget – politiet tror dette sporet kan være fra gjerningspersonen

SKEDSMO (ÅSTED NORGE): Et skoavtrykk som ble funnet like ved der Trixie ble funnet uten hode, er et av politiets viktigste spor i jakten på kattemorderen.

Hendelsen skjedde like ved Tårnbyveien i Skjetten. Torill og Rune Almerud slapp ut katten Trixie halv fem om morgenen 25. august.

Da Trixie ikke kom hjem etter noen timer, begynte de å lete der de visste hun pleide å være. Rune fant henne liggende i skogen bare noen meter fra huset.

– Jeg så med det samme at hun var død. Da jeg kom litt nærmere, så jeg at hun manglet hodet. Det var helt grusomt, sier han til Åsted Norge.

– Profesjonelt utført

Katten ble sendt til veterinær, og saken anmeldt.

– Snittet som er gjort rundt halsen på katten er gjort på en profesjonell måte. Veterinæren sier at det tyder på at personen har gjort det før, eller vet hvordan det gjøres anatomisk, sier Elisabeth Kaspersen, politiadvokat i dyrekrimgruppa i Øst politidistrikt.

UTEN HODE: Søndag morgen 25. august ble katten drept. En veterinær obduserte katten. Foto: Katter i Nød.
UTEN HODE: Søndag morgen 25. august ble katten drept. En veterinær obduserte katten. Foto: Katter i Nød.

Katteeierne fant et tydelig skoavtrykk i grusen like ved der den hodeløse kroppen lå.

– Det var i grusen like bak skogen. Det er en unaturlig plass å ferdes, så vi valgte å ta bilde av det, og sende det til politiet, forklarer Torill Almerud.

Politiadvokaten bekrefter at skoavtrykket nå er en del av politietterforskningen.

– Det er et interessant spor, sier Elisabeth Kaspersen.

Hadde pinne i baken

Trixie er ikke den eneste katten som er mishandlet i regionen.

Tone Bjerkeengen og Konrad Halsan opplevde at katten deres kom hjem med en pinne i baken. De bor i Eidsvoll, like ved Dal stasjon. Det var Romerikes Blad som først skrev om saken.

– Jeg så at pinnen stakk litt ut. Da jeg kjente på katten, forsto jeg at pinnen fortsatt var inne i katten. Det var skrekkelig, sier Tone til Åsted Norge.

OVERLEVDE: Katten Nils overlevde mot alle odds. Foto: Anicura Dyreklinikk.
OVERLEVDE: Katten Nils overlevde mot alle odds. Foto: Anicura Dyreklinikk.

Katten ble kjørt til Anicura Dyreklinikk på Råholt. Der klarte veterinær Terje Nyen å redde katten. Han er ikke i tvil om at mennesker står bak.

– Når katter faller fra høyde, snur de seg i luften. Dette er ikke et uhell, sier han.

Politiet har funnet DNA-spor på pinnen, men har ikke klart å få ut en fullverdig profil.

I samme området ble også en annen katt mishandlet. Den ble skutt med luftgevær og måtte avlives. Den siste anmeldelsen som politiet har fått inn, gjelder en katt som kom hjem med skuddskader på hodet og rundt halen. Det skjedde 19. september på Fjerdingby i Rælingen kommune. Også den katten måtte avlives.

Oppfordrer folk til å anmelde

– Vi kan ikke utelukke at det er samme person, eller personer, som står bak alle hendelsene, sier politiadvokaten.

Kaspersen håper at alle som opplever at katten sin blir mishandlet, tar kontakt med politiet.

OPPRØRTE: Rune og Torill Almerud håper at politiet oppklarer saken. De kan ikke forstå hvem som ønsket katten deres så vondt. Foto: Ina-Kristin Lindin
OPPRØRTE: Rune og Torill Almerud håper at politiet oppklarer saken. De kan ikke forstå hvem som ønsket katten deres så vondt. Foto: Ina-Kristin Lindin

– Det er viktig at slike saker blir anmeldt. På den måten kan vi sikre spor, og kartlegge om det har skjedd andre ting i området. Det er også viktig at kattene blir obdusert. Så ta vare på katten om den skulle være død, sier hun.

Trixis eiere håper nå at saken løses fordi den har utløst frykt i lokalsamfunnet.

– Mange i området holder kattene sine inne. Og folk er jo redde for barna sine. Vi vet ikke hva som ferdes. Nå håper vi at det kommer inn mange nye tips, sier Torill.

Flere dyrevernorganisasjoner har utlovet dusør for tips som kan føre til oppklaring av saken.