SOMMER: Mange nøt solen i Sofienbergparken i Oslo i sommer. Til helgen kan hovedstaten igjen nye av sommerlige temperaturer. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
SOMMER: Mange nøt solen i Sofienbergparken i Oslo i sommer. Til helgen kan hovedstaten igjen nye av sommerlige temperaturer. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Her blir det knall sol og sommervarme

Etter en kjølig uke, vil sommeren gjøre skikkelig comeback flere steder til helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Generelt vil nordlige, kalde vinder dominere over hele landet til og med onsdag, sier meteorolog Roar Teigen i Storm.

Vindene bærer med seg luft fra Arktis. Dermed vil stort sett hele landet få noe kjølige temperaturer i dagene som kommer.

Først og fremst er det Vestlandet, Nord-Norge og Trøndelag hvor det blir kjøligst.

– Best er det definitivt østafjells på Sør- og Østlandet, hvor det blir lite eller ikke noe nedbør og en del sol, sier meteorologen.

I disse områdene bil det bli opp til 13-15 grader på ettermiddagen.

Frem med piggdekkene

Det dårligste været er det ifølge Teigen Møre og Romsdal og Trøndelag som kan vente seg.

– Der blir det en god del regnbyger og snøbyger i fjellet, sier han og fortsetter:

– Det blir snø ned til 600 meter, kanskje enda litt lavere på nattestid. Så de som skal over fjellovergangene i den delen av landet må faktisk ha vinterdekk.

Også Vestlandet og Nord-Norge vil få spredte byger og variabelt skydekke.

– I Nordland er det tirsdag og onsdag sludd og snø ved 400 til 600 meter. Det er veldig kjølig til å være midt i september, sier meteorologen.

Snur i helgen

I helgen snur været helt fullstendig, fordi den kalde luften som gjennom uken kommer fra Arktis, blir byttet ut med varmere luft fra Sør-Europa.

– Da kommer det veldig mild luft fra sør, så da snur det kalde været til å bli veldig mildt, sier han og legger til:

– Spesielt søndag ser vi nok 20-tallet mange plasser i Sør-Norge, både på Vestlandet og Østlandet.

Lørdag vil man være rundt 20 grader også på Østlandet, noe meteorologen understreker er «veldig varmt» til å være i slutten av september.

– Så da går været fra kaldt høstvær til sommerlig for noen dager, sier han.

Til sammenlikning er normal temperatur på Vestlandet på denne tiden av året, rundt 13 til 14 varmegrader på dagtid, mye likt Østafjells, med temperaturer ned mot seks og syv grader på natten.

– Mens nå snakker vi opp i 20 grader på dagen og ned mot ti - elleve på natten. Så det er fem til syv grader over det som er normalt for disse dagene, sier han.

Mildere over alt

Selv om det kun er i Sør-Norge man vil komme seg opp på 20-tallet vil det bli langt mildere helgetemperaturer også i resten av landet.

– I Nord-Norge blir det også mildere i løpet av helgen, slik at snøen som kommer på fjellet nå i ukedagene, forsvinner igjen, sier han.

I Tromsø for eksempel, som de kommende dagene vil ha nattlige temperaturer ned mot fire grader og ti grader ellers, vil få stigende grader gjennom helgen frem til det bikker 10-11 på søndag.

– Så de som synes det er litt kaldt har helt rett, det er litt kaldt nå de neste dagene, men i helgen blir det en helt annen historie, sier meteorologen og konstaterer:

– I løpet av denne uken får vi to årstider. Vi får sommervær og vi får kjølig høstvær.