ektefellen Ble drept på kveldstur:

– Hørte kona mi rope, så ble jeg bevisstløs

PÅKJØRT: Her er politiet på stedet kort tid etter påkjørselen.
PÅKJØRT: Her er politiet på stedet kort tid etter påkjørselen. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix
LARVIK TINGHUS (TV 2): En litauisk 33-åring kjørte på et ektepar på et gangfelt i Sandefjord i april. Nå er han tiltalt for uaktsomt drap.

Det var fredag 12. april i år at et ektepar i 50-årene var ute og gikk en kveldstur i Lahelleveien i Sandefjord da en bil havnet oppe på fortauet og traff dem.

Kvinnen fikk så alvorlige skader at hun kort tid senere døde. Mannen ble påført skader i beinet, men overlevde påkjørselen.

Sjåføren, en litauisk mann i 30-årene, stakk av fra stedet. Først et døgn senere meldte han seg for politiet, og han har siden dette vært varetektsfengslet.

Erkjenner ikke straffskyld

Mandag startet rettssaken mot mannen, som er tiltalt for uaktsomt bildrap.

Da tiltalen ble lest opp mandag erkjente han seg ikke skyldig i uaktsomt drap på kvinnen i 50-årene.

– Han erkjenner at han kjørte bilen og traff disse personene, men han skjønner rett og slett ikke hva som har skjedd og hva som ligger i dette med uaktsomhet, sier mannens forsvarer Geir Jesinsky til TV 2.

I tillegg til dette er mannen tiltalt for å ha kjørt uaktsomt og beruset i Oslo, ha hensatt personer i hjelpeløs tilstand og flere tilfeller av uforsvarlig kjøring. Han erkjente straffskyld på flere av de andre punktene i tiltalen.

Gikk tur

Ekteparet pleide ofte å gå turer om kvelden. Fredag 12. april hadde ektemannen kommet hjem fra jobb, da han spurte om kona ville bli med på tur.

– Vi hadde alltid med oss små spader, også gravde vi etter små stauder til hagen vår. Vi fant alltid noe interessant som vi tok med og plantet i hagen, sa han da han vitnet i Vestfold tingrett i Larvik mandag.

Mens de var ute og gikk ble kona oppringt av deres felles datter.

– Vi stoppet opp for at hun kunne snakke med henne. Da hun var ferdig fortsatte vi å gå, og plutselig hørte jeg kona rope. Jeg hørte ikke en bil eller noe sånt. Så mistet jeg bevisstheten, det gikk veldig fort, forklarte mannen under sitt vitnemål.

Mannen ble påført alvorlige skader i beina av bilen som kom kjørende mot dem på fortauet.

– Da jeg forsto hva som hadde skjedd, forsøkte jeg reise meg, men det greide jeg ikke. Så kunne jeg se folk som kom mot oss. Så kunne jeg se kona mi, hun lå ganske langt unna meg, sa han.

Kona ble forsøkt gjennopplivet på stedet, uten at dette lyktes.

– Fryktelig tragisk

– Dette er en fryktelig tragisk sak, sier politiadvokat Magnar Pedersen til TV 2.

– Her er det et ektepar som går kveldstur, også blir de meid ned av en uaktsom kjører, sier han.

Ektemannens bistandsadvokat Mette Ackenhausen sier hennes kleint, ektemannen, fremdeles er svært preget av hendelsen.

– Dette er jo en tragedie. Og han sliter fortsatt med beinet etter påkjørselen, sier hun.

Både ekteparet og deres voksne datter bodde like i nærheten av Lahelleveien. Ektemannen bor fremdeles i boligen han delte med sin kone.

Mistenkte fyllekjøring

Politiet jobbet først ut fra at det var snakk om kjøring i beruset tilstand.

Dette var det derimot ikke mulig å bevise, da litaueren meldte seg først et døgn etter hendelsen.

– Politiet satte i gang et stort apparat med etterlysning nasjonalt og internasjonalt for å få pågrepet ham, men det lyktes ikke å pågripe ham før han meldte seg klokken 16.30 den 13. april, sier Pedersen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook