Prime Minister David Cameron speaks at the Farnborough International Airshow in Hampshire.
Britain's Prime Minister Boris Johnson gestures as he delivers his speech at the Convention of the North, in the Magna Centre in Rotherham, norhtern England on September 13, 2019. - Boris Johnson will meet EU chief Jean-Claude Juncker in Luxembourg on Monday, officials said, as the British prime minister bids to broker a Brexit compromise ahead of the October 31 deadline. Preparedness in Britain for a no-deal Brexit remains

Nådeløs Cameron:

– Han ville ha Brexit kun for å gavne sin egen karrière

David Cameron tar et knallhardt oppgjør med sin tidligere allierte, og hevder han aldri har trodd at Brexit er det beste for Storbritannia.

Britenes tidligere statsminister har i det lengste vært taus siden han fratrådte sin stilling i etterkant av Brexit-nederlaget, der hans Remain-kampanje tapte folkeavstemningen med knepne 48 prosent mot Leave-kampanjens 52 prosent.

Men nå går Cameron i strupen på nåværende statsminister, og sin mangeårige klassekamerat og alliert, Boris Johnson.

I et utdrag fra hans memoarer, som er publisert i Sunday Times, anklager han Johnson for å bruke Brexit utelukkende som et middel for å fremme sin egen karriere.

– Lot sannheten ligge hjemme

Da Johnson skulle velge om han skulle støtte Remain eller Leave-kampanjen, var han svært opptatt av hva som ville gavne ham politisk, hevder Cameron.

– Han ville ikke risikere at en annen profilert politiker – spesielt ikke Michael Gove – skulle ta den kronen. Konklusjonen jeg trekker er dermed at Johnson risikerte et resultat han ikke trodde på, fordi det vil gavne hans politiske karrière, skriver Cameron.

Videre skriver Cameron at Johnson bak lukkede dører luftet ideen om å holde en ny folkeavstemning etter nye forhandlinger med EU.

Han mener det var kynisk av Johnson å kjøre landet rundt i den mye kritiserte bussen med det usanne løftet om at britenes helseservice (NHS) ville få 350 millioner pund ekstra i uka om de forlot EU.

– Boris kjørte den bussen rundt i landet. Han lot sannheten ligge hjemme, skriver Cameron.

ALLIERTE: Boris Johnson og David Cameron hadde i mange år et politisk samarbeid. Her fra et valgarrangement i 2015 da Cameron var statsminister, og Johnson var borgermester i London.
ALLIERTE: Boris Johnson og David Cameron hadde i mange år et politisk samarbeid. Her fra et valgarrangement i 2015 da Cameron var statsminister, og Johnson var borgermester i London. Foto: Justin Tallis

Angrer

Den avgåtte statsministeren skriver i memoarene at tenker på konsekvensene av brexitavstemningen hver eneste dag og er dypt bekymret for hva som vil skje.

Cameron var den som gjennomførte folkeavstemningen om EU i Storbritannia.

– Jeg beklager dypt utfallet og innser at min tilnærming mislyktes. Avgjørelsene jeg tok, bidro til den fiaskoen. Jeg mislyktes, sier han til The Times.

Han erkjenner at mange klandrer ham for den dype splittelsen brexit har ført til i det britiske samfunnet og aldri vil tilgi ham. Cameron forsvarer likevel beslutningen om en folkeavstemning.

Cameron støttet videre britisk medlemskap i EU og trakk seg som statsminister morgenen etter avstemningen i 2016. Han har holdt seg utenfor politikken siden og har stort sett holdt en lav profil.

Hans to etterfølgere Theresa May og Boris Johnson har begge hatt store problemer med håndteringen av brexit, og så langt har det ikke vært mulig å få flertall i Parlamentet for en skilsmisseavtale med EU.

Storbritannia står dermed i fare for å tre ut av Unionen uten noen avtale som regulerer hverdagslivet mellom partene fram til en endelig handelsavtale er på plass.

Cameron langer i intervjuet ut mot sine tidligere allierte Johnson og Michael Gove, som var frontfigurer på nei til EU-siden. Han beskylder dem for å ha «lagt sannheten igjen hjemme» i sin kampanje. Cameron nevner blant annet påstanden om at Storbritannia kunne spare 350 millioner pund per uke (rundt 3,9 milliarder norske kroner) og bruke pengene på helsevesenet.

(TV 2/NTB)