FLOM, JORDRAS OG STENGTE VEIER:

Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs

STENGT VEI: Fjøsangerveien, hovedfartsåren inn til Bergen, ble stengt lørdag kveld på grunn av de store vannmassene.
STENGT VEI: Fjøsangerveien, hovedfartsåren inn til Bergen, ble stengt lørdag kveld på grunn av de store vannmassene. Foto: Tipser
Myndighetene anmoder folk på Vestlandet om å holde seg innendørs til uværet som nå har nådd landsdelen har rast fra seg.

Utover lørdag kveld kom det stadig flere meldinger om store nedbørsmengder, flom, ras, båter som hadde slitt seg og stengte veier og ferjesamband.

I Bergensområdet ble det meldt om svært mye vann på veiene.

Noen steder ble kumlokkene presset opp av vannmassene og politiet ba folk om å kjøre forsiktig.

– I Bergen er det veldig mye vann i veibanen enkelte steder, spesielt Bergen sentrum og sørover. Det meldes om biler som står fast i vannmassene på grunn av motorstans, sier operasjonsleder Per Algerøy ved Vest politidistrikt til TV 2.

Innsatsleder Joachim Malterud. Foto: Alf Vidar Snæland
Innsatsleder Joachim Malterud. Foto: Alf Vidar Snæland

Mange rasstengte veier

Fylkesvei 134 ved Bergsdalen og Storforsdammen i Hordaland er stengt på grunn av jordras, i Rogaland er Mortavika ferjekai stengt grunn av uværet og E39 ved Vassenden i Jølster er stengt på grunn av flom.

– Status er at E39 og veien sør før Jølstravannet er stengt inntil videre. Vi venter på dagslys, sier innsatsleder Joachim Malterud til TV 2.

Han forteller at det har gått flere små ras, og at det på et tidspunkt var uklart om det ville gå flere. De har bedt operasjonssentralen sende ut melding om at folk i området skal holde seg i ro, og ikke gå ut for å se mellom sperringene.

– Det reduserer risikoen for skade på folk og materiell, sier han.

E39 er stengt i Jølster. Slik så det ut sent lørdag kveld. Foto: Alf Vidar Snæland
E39 er stengt i Jølster. Slik så det ut sent lørdag kveld. Foto: Alf Vidar Snæland

Oversvømmelser

Både E16 og omkjøringsveien via fylkesvei 7 er stengt som følge av uværet.

– Å komme seg fra Bergen til Voss er ikke enkelt nå. Om du ikke må ut, er det best å holde seg hjemme, sier operasjonsleder Algerøy.

Vest politidistrikt melder om raset i Jølster, men at ingen biler ble tatt.

– Det er mange ras og oversvømmelser. Men det har ikke kommet melding om personskader enn så lenge, sier Algerøy.

Firda melder at flere biler står innesperret mellom rasene på Vassenden og Skei.

Både Fjord Line og Color Line kansellerte sine avganger mellom Kristiansand og Hirtshals.

MYE VANN: Flere steder i Bergen ble kumlokkene presset opp av vannmassene og politiet ba folk om å kjøre forsiktig.
MYE VANN: Flere steder i Bergen ble kumlokkene presset opp av vannmassene og politiet ba folk om å kjøre forsiktig. Foto: Foto: Richard Halland / NTB scanpix

– Seilingene er kansellert på grunn av været som er på vei inn i Skagerrak nå. Vi prøver å få så mange som mulig hjem i dag. Det jobber vi med nå, sier salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Oransje farenivå

På Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter regn, og det er satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helgen.

Fra søndag formiddag ventes det lokalt kraftige vindkast på 20 meter per sekund i Telemark, Aust-Agder og østlige deler av Vest-Agder.

– Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over ende. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet, advares det.

For Buskerud, Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Ofoten er det utstedt varsel på gult nivå for vind.

Stor skredfare

Særlig i indre og midtre deler av Vestlandet og Nordvestlandet er det stor skredfare.

Bratte skråninger, bekker og elveløp er spesielt utsatt siden grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy.

– Det er ventet mange skredhendelser, og noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller bane, skriver Varsom.no.

Det er også fare for jord- og flomskred i sørlige deler av Trøndelag og i ytre strøk på Vestlandet.

Snø i fjellet

I fjellet i Sør-Norge er det ventet snø over tusen meter søndag.

Det blir lokalt vanskelige kjøreforhold med snøfokk i fjellet, som kan føre til redusert sikt, kolonnekjøring og stengte veier. Dette gjelder fra søndag til tirsdag, varsler Meteorologisk institutt.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook