Kraftig uvær på vestlandet:

Bernt måtte evakuere familien

Mens det dårlige været dundrer innover Vestlandet, pakket Bernt og familien sakene sine og evakuerte hjemmet i Jølster.

I slutten av juli holdt Bernt Kjøsnes på å miste huset, da store mengder nedbør dundret ned over fjellsidene i Vassenden i Jølster i Sogn og Fjordane.

De enorme kreftene i vann- og jordmassene raste bare 2,5 meter fra Bernts husvegg.

Nå er det igjen ventet store nedbørmengder og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har oppjustert flomvarselet til oransje farenivå for flere deler av Vestlandet.

Da tar Kjøsnes ingen sjanser.

– Vi pakker sakene og evakuerer, sier han til TV 2.

Frykter tap av flere liv

Etter det store skredet nesten tok huset deres i slutten av juli, har familien bitt varslet av kommunen hver gang NVE sender ut gult og oransje farevarsel.

– Vi er bekymret for at det skal gå flere menneskeliv. Det gikk ett liv i det forrige raset og det er ett for mye. Det kan i verste fall gå galt flere ganger, derfor tar vi det på alvor og evakuerer, sier Kjøsnes.

Verst uvær er det ventet i Møre og Romsdal, Hordaland og Sogn og Fjordane, der han NVE satt farenivået til oransje.

Noen steder på Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter nedbør i løpet av et døgn. Totalt lørdag og søndag kan det komme opp mot 150 til 200 millimeter enkelte steder.

– Et alvorlig varsel

NVE har derfor satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helgen.

Skred- og vassdragsdirektør Anne Britt Leifseth i NVE sier at oransje farenivå er et alvorlig varsel.

– Oransje farenivå sier at vi kan forvente store skader og konsekvenser, sier Leifseth.

Entreprenørene til Statens vegvesen er i beredskap og både politiet og kraftselskapet BBK har kalt inn ekstra beredskap.

Det ventes lokalt kraftige vindkast på 20 meter per sekund i Telemark, Aust-Agder midtre og indre strøk av Hordaland, samt østlige deler av Vest-Agder.

Meteorologisk institutt ber folk i disse områdene om å feste alle løse gjenstander.

– Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over ende. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet, advares det.

Fare for skred

Lørdag og søndag er det fare for jord- og flomskred i indre og midtre deler av Vestlandet og Nordvestlandet.

Bratte skråninger, bekker og elveløp er spesielt utsatt siden grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy.

– Det er ventet mange skredhendelser, og noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller bane, står det å lese på Varsom.no.