NORSK SYKKELBRAGD: Carl Fredrik Hagen ble nummer 15 på lørdagens etappe og sikret åttendeplassen i årets La Vuelta.
NORSK SYKKELBRAGD: Carl Fredrik Hagen ble nummer 15 på lørdagens etappe og sikret åttendeplassen i årets La Vuelta. Foto: TV 2 Zebra

Hagen fullførte norsk Vuelta-bragd med historisk plassering

Carl Fredrik Hagen (27) sikret åttendeplassen i Vuelta a España.

Carl Fredrik Hagen blir nummer åtte i årets sammendrag i Vuelta a España etter å ha kommet inn til 15. plass på etappe nummer tjue til Plataforma de Gredos lørdag.

– Det store målet om å forsvare plasseringen var så sterkt at lysten til å klare det var sterkere enn det beina sa de egentlig ville. Jeg er kjempefornøyd, sier Oppegård-gutten til dansk TV 2.

27-åringens åttendeplass er tidenes beste beste resultat av en nordmann i en Grand Tour. Dag Erik Pedersens tiendeplass i Giro d'Italia har vært beste plassering i 35 år.

– Det er nesten så jeg ikke har flere superlativer. Jeg klarer ikke å finne flere for å beskrive det Carl Fredrik Hagen gjør her og har gjort i tre uker, sier TV 2s sykkelkommentator Christian Paasche.

– Han har hatt en tøff etappe, men det er ikke noe problem; han sikrer seg åttendeplassen. Ingen hadde spådd topp ti, inkludert han selv. Det er en fantastisk prestasjon. Han kommer inn sammen med kapteiner med betydelig mer støtte, kommenterte TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad ved målgang.

Primoz Roglic fra Jumbo-Visma sikret seg den røde ledertrøyen, mens Alejandro Valverde (Movistar) ble nummer to sammenlagt.

Søndagens paddeflate finale til Madrid blir som en sjarmøretappe å regne for Hagen og resten av sammenlagtrytterne.

Tadej Pogacar fra UAE tok en etappeseieren etter å ha gått solo. Sloveneren klatret også opp til tredjeplass i sammendraget.

– En helt rå prestasjon. Utrolig offensivt og total mangel på respekt. Utrolig bra kjøring, kommenterte TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Pogacar er kun den andre rytteren til å vinne tre etapper i en og samme Grand Tour før fylte 21 år. Den første var nåværende UEA-sportsdirektør Giuseppe Saronni i Giro d’Italia i 1978.