DYPT BEKYMRET: USAs helseminister Alex Azar kaller damping blant unge for en epidemi. Myndighetene vil forby dampevæske med smak for å gjøre det mindre attraktivt for ungdommer. (AP Photo/Robert F. Bukaty)
DYPT BEKYMRET: USAs helseminister Alex Azar kaller damping blant unge for en epidemi. Myndighetene vil forby dampevæske med smak for å gjøre det mindre attraktivt for ungdommer. (AP Photo/Robert F. Bukaty)

Ekspert: Derfor blir folk syke av e-sigaretter i USA

En av verdens ledende forskere på e-sigaretter mener president Donald Trump er på villspor når han vil forby smakstilsatt væske til e-sigaretter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 450 tilfeller av lungesykdom og seks dødsfall som knyttes til bruk av e-sigaretter i USA har vekket enorm oppmerksomhet. Myndighetene har så langt ikke klart å fastslå årsaken til at folk blir syke.

Mandag oppfordret den amerikanske legeforeningen folk til å droppe e-sigaretter fram til saken er oppklart.

Onsdag annonserte president Donald Trump at han vil forby e-sigaretter med smakstilsetninger.

– Vi kan ikke tillate at folk blir syke. Og vi kan ikke tillate at våre ungdommer blir så hardt rammet, sa Trump.

Tvilsom væske

Lege og forsker Konstantinos Farsalinos har en klar oppfatning om hva som kan være årsaken til at folk blir syke av e-sigaretter i USA.

Farsalinos er tilknyttet Onassis hjertekirurgisenter i Aten og universitetet i Patras. Han har forsket på e-sigaretter siden 2011, og torsdag var han i Oslo for å tale under en stor tobakksforskerkonferanse.

– THC (virkestoffet i cannabis) later til å være involvert i mange av sakene der folk har blitt syke i USA. I de fleste tilfellene er produktene kjøpt i det svarte markedet, sier Farsalinos til TV 2.

– Så kan man spørre seg om THC i seg selv er årsaken til at folk blir syke. Etter min mening er det ikke tilfelle. THC har blitt inhalert i mange år, lovlig og ulovlig, gjennom røyking av marihuana. Hvis det var THC som var synderen, ville vi sett lignende tilfeller etter inhalasjon av THC fra andre kilder som marihuana-sigaretter, sier Farsalinos.

Dette er THC

THC er det viktigste rusmiddelet i cannabisprodukter som hasjisj og marihuana. THC er en forkortelse for tetrahydrocannabinol.

Kilde: Store medisinske leksikon

Matolje

Hans konklusjon er at det som trolig gjør folk syke, er produksjonsprosessen eller ingrediensene som blir brukt for å oppløse THC i væsken som blir brukt i e-sigarettene.

THC er svært vanskelig å løse opp i væske. Den mest kjente måten å løse opp THC på, er i vegetabilsk olje.

EKSPERT PÅ E-SIGARETTER: Konstantinos Farsalinos deltok torsdag på SRNT-konferansen i Oslo.
EKSPERT PÅ E-SIGARETTER: Konstantinos Farsalinos deltok torsdag på SRNT-konferansen i Oslo. Foto: Lars Barth-Heyerdahl

– Det går fint om du drikker det eller tar det i pilleform. Men det er svært utrygt om du inhalerer det. Så om noen for enkelhets skyld – trolig en produsent som ikke vet bedre – nylig begynte å bruke vegetabilsk olje eller andre hydrokarboner i væske som brukes til e-sigaretter, så er dette årsaken og ikke stoffet THC.

– Så hvis man inhalerer vegetabilsk olje, vil man kunne oppleve de samme symptomene som man nå ser blant de som blir syke i USA?

– Ja, for tilfellene som er rapportert, handler om ulike typer lungebetennelse. Det kommer klinisk til uttrykk som en akutt betennelsesreaksjon som er konsistent med inhalering av olje.

Vanskelig å innrømme

Farsalinos har også en teori om hvorfor amerikanske helsemyndigheter sliter med å finne ut av årsaken til at mange blir syke. I mange tilfeller vil ofrene ha brukt ulovlige produkter kjøpt på det svarte markedet, og å fortelle åpent om det vil innebære å innrømme en kriminell handling.

– Det virker som om situasjonen i USA er helt ute av kontroll med et svart marked hvor mange produsenter lager produkter i kjelleren og markedsfører det på nettet. Det virker som et svært fenomen, mye større enn vi har kjent til. Myndighetene må fokusere på det som er problemet, nemlig ulovlig omsetning av produkter som produsentene åpenbart ikke har forutsetning for å lage.

– Irrelevant tiltak

E-sigaretter ble introdusert på det amerikanske markedet for 15 år siden som et mindre skadelig alternativ til sigaretter. Millioner av mennesker har siden brukt produktet, uten at man har registrert noe utbrudd av sykdom lik det man har sett de siste månedene i USA.

Å forby smakstilsatt røykevæske, slik president Trump har tatt til orde for, er ifølge Farsalinos irrelevant i forhold til sykdomstilfellene i USA.

– Smakstilsetninger har blitt brukt i ti år, og man har aldri hatt problemer med det, sier han.

Smakstilsetninger er ifølge forskeren avgjørende for folk som vil slutte å røyke vanlige sigaretter og for å hindre eks-røykere i å gå tilbake til sigaretter. Et forbud vil ramme store grupper dampere.

480.000 røykerelaterte dødsfall

De siste årene har man registrert en stor nedgang i antall røykere blant unge i USA. Nedgangen har skjedd samtidig med at bruken av e-sigaretter har økt.

– Det er et svært sannsynlig scenario at e-sigaretter har erstattet tobakksigaretter, sier Farsalinos.

– Og ut fra et helseperspektiv er dette en ønsket utvikling?

– Selvsagt! Det er en fantastisk utvikling, for tobakksigaretter er det mest dødelige nikotinholdige produktet. Det kan ikke en gang sammenlignes med e-sigaretter, sier Farsalinos.

Han minner om at mer enn 1000 mennesker dør hver eneste dag i USA på grunn av sykdommer relatert til sigarettrøyking.

– Det er 480.000 røykerelaterte dødsfall i USA hvert år. Så selv om vi antar at det i denne saken er fem-seks dødsfall knyttet til e-sigaretter, noe som ikke er tilfelle, men selv om vi skulle anta det, så er det fortsatt ekstremt lavt sammenlignet med de mange dødsfallene som følge av røyking.