DREPT HER: Den tiltalte 25-åringen har erkjent at han drepte kjæresten (21) i denne gangen like utenfor sin egen leilighet på Kjelsås i Oslo. På bildet synes den avdøde kvinnens hvite genser.
DREPT HER: Den tiltalte 25-åringen har erkjent at han drepte kjæresten (21) i denne gangen like utenfor sin egen leilighet på Kjelsås i Oslo. På bildet synes den avdøde kvinnens hvite genser. Foto: Politiet

Drepte kjæresten etter sjalusi-drama – hevder han ble truet med kniv

OSLO TINGRETT (TV 2): Den 25 år gamle mannen husker lite fra kvelden han drepte kjæresten sin, men mener bestemt at han utførte knivdrapet i selvforsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen fant sted like over midnatt søndag 19. august i fjor.

Sammen med en venn hadde kjæresteparet drukket alkohol hele lørdagskvelden. De tre befant seg i tiltaltes leilighet på Kjelsås i Oslo og hadde planer om å dra på byen.

Ifølge parets venn, som forklarte seg i retten torsdag, var tiltalte hissig og slo på et tidspunkt en flaske i bordet slik at den knuste og han begynte å blø.

Årsaken var tiltalte mente kjæresten (21) hadde vært med en annen mann.

Hørte skrik

Vitnet har forklart at han opplevde situasjonen som truende, og at han på et tidspunkt tok en kniv fra tiltalte og kastet den ut av et vindu:

FUNNET HER: Politiet mener blodet på kniven stammer fra tiltalte, som blødde fra hånden etter å ha knust en flaske. Dette er ikke drapsvåpenet.
FUNNET HER: Politiet mener blodet på kniven stammer fra tiltalte, som blødde fra hånden etter å ha knust en flaske. Dette er ikke drapsvåpenet. Foto: Politiet
LANG KNIV: Vitnet opplevde situasjonen som så truende at han tok kniven fra tiltalte og kastet den ut av kjøkkenvinduet.
LANG KNIV: Vitnet opplevde situasjonen som så truende at han tok kniven fra tiltalte og kastet den ut av kjøkkenvinduet. Foto: Politiet

Vitnet har også forklart at han gikk mellom kjæresteparet og holdt tiltalte unna kvinnen over en periode på omkring en halvtime.

Fordi tiltalte blødde da de beveget seg rundt i leiligheten, er det funnet spor av blod flere steder i flere ulike rom.

Da tiltalte tilsynelatende fikk roet seg ned, begynte vitnet ifølge egen forklaring å tørke blod. Samtidig gikk kjæresteparet ut på en luftebalkong for å ta en røyk og prate sammen.

– Der hadde ikke N.N. (avdøde, journ.anm.) lenger N.N. (vitnet) til å forsvare seg, og tiltalte hadde en kniv. Da ble utfallet et helt annet, sier statsadvokat Monica Krag Pettersen i sin prosedyre torsdag.

Vitnet har forklart at han plutselig hørte et høyt skrik fra kvinnen.

Han stormet ut og fant 21-åringen blodig på gulvet i gangen mellom leiligheten og luftebalkongen.

Han fikk derfor en nabo til å ringe politiet klokken 0.24. Fem minutter senere ringte en annen nabo inn med samme beskjed.

Ni knivstikk

Politiet var på stedet med flere patruljer i løpet av kort tid. Der fant de kvinnen livløs, mens tiltalte stod ved siden av henne. Han lot seg pågripe uten videre dramatikk. Siden har han sittet varetektsfengslet.

Livreddende førstehjelp ble satt i gang klokken 0.47, og kvinnen ble fraktet til Ullevål sykehus. Der ble hun raskt erklært død.

DRAPSVÅPENET: Den 21 år gamle kvinnen ble drept med ni stikk. Foto: Politiet
DRAPSVÅPENET: Den 21 år gamle kvinnen ble drept med ni stikk. Foto: Politiet

Obduksjonen viser at hun ble stukket ni ganger, to av dem i hjertet. Dermed antas det at hun må ha dødd nærmest momentant.

Ber om 13 års fengsel

Tiltalte har i retten erkjent straffskyld, men han mener han ble truet med kniv av kjæresten like før drapet, og at det var hun som tok kniven med ut av leiligheten.

– Han forklarer at han tok fra henne kniven og stakk henne med denne. Han forstår derfor at han har gått for langt med tanke på hva som går innenfor nødverge, sier hans forsvarer Unni Fries.

På spørsmål fra dommeren om hvorfor han knivstakk kjæresten etter å ha fått kontroll på kniven, svarte tiltalte at «det ble vel bare sånn», og at han var sint og frustrert.

Tiltalte har for øvrig forklart at han var svært beruset den aktuelle kvelden, og at han derfor husker lite. Han mener imidlertid bestemt at kjæresten var svært sint på ham fordi han konfronterte henne med anklagene om utroskap.

FORSVARER: Advokat Unni Fries
FORSVARER: Advokat Unni Fries Foto: NTB scanpix

Han mener ikke at han selv har opptrådt så truende som kameraten har forklart seg om i retten.

Statsadvokat Krag Pettersen tror ikke på tiltaltes forklaring og mener han skal dømmes til 13 års fengsel.

Hun legger blant annet vekt på at det ikke er funnet noen skader på hendene til den avdøde kvinnen, noe hun mener det ville vært dersom det var kamp om kniven eller hun utøvde vold mot tiltalte.

ÅSTEDET: Det ble funnet mye blod både i gangen der drapet skjedde, og inne i tiltaltes leilighet på Kjelsås i Oslo.
ÅSTEDET: Det ble funnet mye blod både i gangen der drapet skjedde, og inne i tiltaltes leilighet på Kjelsås i Oslo. Foto: Politiet
ÅSTEDET: Det ble funnet mye blod både i gangen der drapet skjedde, og inne i tiltaltes leilighet på Kjelsås i Oslo.
ÅSTEDET: Det ble funnet mye blod både i gangen der drapet skjedde, og inne i tiltaltes leilighet på Kjelsås i Oslo. Foto: Politiet
ÅSTEDET: Det ble funnet mye blod både i gangen der drapet skjedde, og inne i tiltaltes leilighet på Kjelsås i Oslo.
ÅSTEDET: Det ble funnet mye blod både i gangen der drapet skjedde, og inne i tiltaltes leilighet på Kjelsås i Oslo. Foto: Politiet

Glassbiter i veggen viser at det er kastet glass rundt i leiligheten, noe vitnet har forklart seg om uten å ha sett dokumentene i saken.

Tiltalte var sjalu

Den avdøde kvinnen og tiltalte kom begge til Norge som flyktninger omkring halvannet år før drapet. De hadde begge midlertidig opphold da hendelsen fant sted.

Tiltalte har i retten forklart at han og kjæresten hadde en konflikt, fordi han mente kvinnen hadde vært sammen med andre menn.

– Ingenting som har kommet frem i retten, tyder på at det har vært noen andre menn inne i bildet. Denne sjalusien har nok vært noe tiltalte har skapt i sitt hode, sier Krag Pettersen.

De rettspsykiatriske sakkyndige vitnet torsdag om sine observasjoner av tiltalte. De mener ikke han er psykisk utviklingshemmet på noe vis, men bemerker at han har tydelige kognitive utfordringer.