BLIR TRENER: Ole Einar Bjørndalen på et pressetreff i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BLIR TRENER: Ole Einar Bjørndalen på et pressetreff i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bjørndalen skal hjelpe Kinas skiskyttere til OL-suksess

Ole Einar Bjørndalen og kona Darja Domratsjeva er ansatt som landslagstrenere for skiskytterne i Kina.

De to tidligere skiskyttertoppene skal trene det kinesiske skiskytterlaget fram mot OL i Beijing i 2022.

– Vi er glade å kunne informere om at vi har startet samarbeidet med Kinas skiskytterlag. Det er et ungt lag med høye ambisjoner og et stort utviklingspotensial. Vi vil nå starte med den daglige treningsprosessen og dele vår erfaring med laget, sier Ole Einar Bjørndalen i en pressemelding.

Bjørndalen har brukt god tid på å kartlegge de kinesiske skiskytterne.

– Jeg har fulgt dem i et par år. Jeg har vært mye i Kina det siste året. Der har jeg vært på samlinger og gått gjennom alle talenter som har muligheter. Det er gjort grundige intervjuer med 40 personer. Vi har sett på hvilke talenter de har, hvilken kultur de har og hvilke ressurser og kapasiteter de har for å nå målene de har satt seg, sier Bjørndalen til TV 2.

Og kineserne sikter høyt.

– De ønsker å være på topp om to og et halvt år. De ønsker medalje. Det er ikke bare et ønske, men målet deres. Etter norsk målestokk er det ganske heftig. Om ting går som vi håper, kan det være realistisk. Hvis det ikke hadde vært realistisk, hadde vi ikke tatt jobben, sier han.

Jobben som landslagstrener for Kina gjør at Bjørndalen slutter som TV 2s skiskytterekspert.

– Må kontrollere henne

I Kina blir Bjørndalen hovedtrener med ansvar for både kvinnelandslaget og herrelandslaget. Domratsjeva skal trene kvinnelandslaget.

– Det er mange utfordringer. De har et kvinnelag med fire fantastiske utøvere. De er veldig målbevisste, trener hardt og gjør veldig mye bra. De har talent. Det er de vi setter vår lit til. Det er et herrelag som ligger litt lengre bak, men de jobber knallhardt med saken. Men kvinnelaget er pri èn, sier han.

Bjørndalen blir hovedtrener med ansvar for både kvinnelandslaget og herrelandslaget. Domratsjeva skal trene kvinnelandslaget.

– Siden kvinnelaget er de vi jobber hardest med har Darja kun ansvaret for dem, men jeg må jo kontrollere henne, humrer Bjørndalen.

– Hvordan blir det å være Darjas sjef?

– Det får vi se. Men vi jobber sammen om dette prosjektet, så kommer til å gå bra, sier han.

Fornøyd med betingelsene

Bjørndalen vil bruke mye tid i Kina den nærmeste perioden.

– Nå er vi en kort periode i Norge, før vi skal være èn og en halv måned i Kina, sier Bjørndalen, som ikke har planer om å lære seg kinesisk.

Han legger ikke skjul på at han er fornøyd med avtalen, selv om den vil kreve mye av duoen.

– Lukrativ og lukrativ. Vi er kommet til enighet, og vi er fornøyde. De krever en arbeidsinnsats som er ganske annerledes fra andre jobber, også trenerjobber i Norge. I antall reisedøgn kan det ikke sammenlignes med å være trener i Norge. Det er betraktelig mye mer, sier han.

Ole Einar Bjørndalen avsluttet sin innholdsrike karriere i fjor. Han har siden den gang vært TV 2s skiskytterekspert. Under OL i Pyeongchang var han blant annet trener for kona som deltok for Hviterussland.

Bjørndalen er historiens mest meritterte skiskytter med 58 medaljer fra OL og VM hvorav 28 gull. Han vant 95 verdenscupseire i karrieren. Ett av dem kom i langrenn.

(©NTB/TV 2)