Multeparfait på nøttebunn
Denne høstdesserten er en sikker vinner rundt middagsbordet.
Oppskriften er beregnet til 10-12 personer.
Bunn:
- 4 eggehviter (ta vare på eggeplommene de skal brukes i parfaiten)
- 200 g sukker
- 200 g malte hasselnøtter eller valnøtter
Parfait:
- 4 egg + 4 eggeplommer (fra hvitene)
- 100 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 5 dl kremfløte
- 1 ½- 2 dl multer (multer kan byttes ut med bringebær, da får du en rosa parfait.)
Varm stekeovnen til 170 grader.
Slik gjør du:
Stivpisk eggehviter med sukker til stiv marengs og vend inn malte nøtter (bruk en slikkepott).
Dekk bunnen på en springform 26/28 cm med bakepapir. Pensle kantene med smør.
Fyll formen med nøttemarengsen.
Stek på midterste rille i varm stekeovn til bunnen er lysebrun og myk (20-30 minutter). Avkjøl.
Parfait:
Visp hele egg og eggeplommene med sukker og vaniljesukker i vannbad til en kremaktig og luftig konsistens.
Visp kremfløten myk og vend inn i eggedosisen.
Vend inn multene.
Fyll kremen i formen med den stekte og avkjølte nøttebunnen. Dekk med plastfilm og sett i fryseboksen minst et døgn før servering.
Før servering sett parfaiten i kjøleskapet 20-30 min.
Kan serveres med multesaus:
Rør/mos sammen multer og sukker (kan bruke stavmikser). Tilsett ikke mer sukker enn at multene bevarer den friske søt-syrlig smaken.
Sil gjennom en finmasket sil, slik at steinene blir silt vekk.
Server multesausen «lun« til multeparfaiten.