ØDELEGGELSER: Hele nabolag er jevnet med jorda etter orkanen Dorian herjet inn over Bahamas. Bildet er tatt i Marsh Harbour på Great Abaco den 7. september. Foto: Lauren Elliott / Reuters
ØDELEGGELSER: Hele nabolag er jevnet med jorda etter orkanen Dorian herjet inn over Bahamas. Bildet er tatt i Marsh Harbour på Great Abaco den 7. september. Foto: Lauren Elliott / Reuters

USA vil ikke tilby midlertidig opphold til Dorian-evakuerte

Det hvite huset bestemte onsdag at de ikke vil tilby midlertidig oppholdstillatelse til innbyggerne på Bahamas som forsøker å dra fra de katastrofale forholdene etter orkanen Dorian.

Ved å gi en midlertidig oppholdstillatelse kunne de evakuerte bodd og jobbet i USA, mens Bahamas reiser seg etter ødeleggelse etter den verste orkanen i landets historie.

USA har en lang tradisjon i å tilby midlertidig opphold til flyktninger fra land som er rammet av krig eller naturkatastrofer. 300.000 mennesker fra ti ulike land lever under denne ordningen i dag, melder Reuters.

– Innbyggerne på Bahamas som er rammet av Dorian står overfor en humanitær krise, og den amerikanske regjeringen, internasjonale samarbeidspartnere og private organisasjoner vil fortsette å gi nødhjelp. På nåværende tidspunkt, har vi ikke tenkt til å gi midlertidig oppholdstillatelse til de som befinner seg i USA, sa en talsperson fra Det hvite huset onsdag, ifølge nyhetsbyrået.

Vurderte opphold

Ødeleggelsene er enorme, spesielt på øya Grand Bahama og på Abaco-øyene, etter at en kategori fem orkan traff Bahamas forrige uke. Et stort antall hus er knust til pinneved, og mange mennesker står uten tak over hodet.

Flere politikere fra Florida, som har den største populasjonen av innbyggere fra Bahamas i USA, har bedt Trump om å tilby flere midlertidig opphold.

På mandag sa Mark Morgan, som jobber med toll og grensekontroll, at Trump-administrasjonen vurderte å gi innbyggerne en slik status. Kort etter avviste Trump dette i et intervju med ABC News.

Krav om dokumentasjon

Trump uttrykte at Bahamas hadde «store problemer» med å tillate «veldig slemme mennesker» adgang til landet. Han sa også at landet huset «veldig onde dopselgere», og mente derfor at USA måtte være veldig forsiktige.

– Alle må ha riktig dokumentasjon, sa Trump, slo han fast i intervjuet.

Flere tusen innbyggere fra Bahamas har ankom USA siden orkanen.

Kravet om å vise fram gyldige dokumenter som pass og politiattest er vanskelig å gjennomføre når hus, hjem og infrastruktur er ødelagt av orkanen.

– Vi ber Trump-administrasjonen om å ikke kreve av flyktningene at de skal ha den typen dokumentasjon, fortalte Florida-politiker Shevrin Jones til NPR på lørdag.

DOKUMENTASJON: Mennesker venter i kø for å få sjekket at de har tilstrekkelig dokumentasjon for å kunne gå om bord et fly som skal til Florida Foto: Leila Macor / AFP)
DOKUMENTASJON: Mennesker venter i kø for å få sjekket at de har tilstrekkelig dokumentasjon for å kunne gå om bord et fly som skal til Florida Foto: Leila Macor / AFP)

2500 savnet

2.500 mennesker står på listen over savnede etter orkanen på Bahamas. Men ifølge myndighetene er mange av navnene ikke sjekket mot lister over evakuerte. 2.500 mennesker står på listen over savnede etter orkanen på Bahamas. Men ifølge myndighetene er mange av navnene ikke sjekket mot lister over evakuerte.

En talsmann for myndighetene sier han regner med at listen over savnede kommer til å krympe etter hvert som redningsarbeidet går framover og man får mer oversikt.

Over en uke etter at orkanen Dorian traff Bahamas med voldsom kraft, er det offisielle tallet på døde fortsatt 50.

Men redningsmannskaper søker fortsatt gjennom ruinhaugene. Samtidig får myndighetenes redningsinnsats sterk kritikk fra mange overlevende og evakuerte, som mener redningsarbeidet går for sakte.