FIKK MEDHOLD: Donald Trump
FIKK MEDHOLD: Donald Trump Foto: Alex Brandon

Ga Trump medhold i strengere asylregler

Høyesterett gir Trump-administrasjonen medhold i å innføre strengere asylregler.

De nye reglene er administrasjonens mest ambisiøse forsøk på å gjøre det vanskeligere for immigranter fra Mellom-Amerika og andre deler av verden å søke asyl ved grensen mellom USA og Mexico, skriver CBS News.

Nå blir det vanskeligere for immigranter fra andre land enn Mexico som kommer via Mexico og andre land for å nå grensen, men ikke søkte asyl i de aktuelle landene, å søke asyl i USA.

Hovedsakelig vil de nye reglene ramme mennesker som rømmer fra vold og fattigdom i Mellom-Amerika. Disse vil nå sjeldent ha mulighet til å få asyl.

Selv om reglen i hovedsak er designet for å begrense flyten av Mellom-Amerikanske immigranter til USA, vil reglene også påvirke folk fra andre deler av verden som forsøker å komme inn i USA via Mexico. Også asylsøkere fra Afrika, Asia og Sør-Amerika kommer ofte via Mexico, skriver AP

– Det er en stor seier! skriver president Donald Trump på Twitter.

Senere skriver presidenten at han har vært i telefonsamtale med Mexicos president Andrés López Obrador, der blant annet de nye reglene ble diskutert. Trump kaller samtalen strålende, noe også den meksikanske presidenten gjør.

Fram og tilbake

Høyesteretts beslutning kommer etter at dommer Jon Tigar i distriktsdomstolen i San Francisco i juni blokkerte den nye regelen fra administrasjonen i Washington. En ankedomstol reduserte imidlertid Tigars rettskjennelse til bare å gjelde i hans rettsområde, noe som åpnet for at de strenge asylreglene bare kunne settes ut i livet i delstatene New Mexico og Texas, men ikke i Arizona eller California.

I en ny midlertidig forføyning mandag denne uken, gjeninnførte Tigar så en nasjonal stans i bruken av asylreglene, før ankedomstolen tirsdag foretok den samme innsnevringen av forføyningen som i forrige rettsrunde.

Siste ord ikke sagt

Høyesteretts beslutning onsdag slår således fast at Trump-administrasjonens nye asylregler skal være gjeldende praksis i påvente av at en pågående rettsprosess blir avgjort.

– Dette er bare et steg på veien, og vi håper på seier til slutt, uttaler advokat Lee Gelernt som representerer innvandrergrupper i saken.