– Det er en av de beste prestasjonene av en norsk syklist noen gang

Carl Fredrik Hagen imponerte stort på brutal Vuelta-etappe, og ligger nå svært godt an til tidenes beste Grand Tour-plassering for en nordmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er Nairo Quintana som må sitte på hjulet til nordmannen, utbrøt TV 2-kommentator Christian Paasche ekstatisk da Carl Fredrik Hagen var på vei opp den fjerde og siste førstekategoristigningen torsdag.

På den brutale 18. etappen i Vuelta leverte nordmannen nok en gang bunnsolid, og mens brorparten av konkurrentene ble skrellet av tur etter tur, fjell etter fjell, satt nordmannen der i favorittgruppen.

– Det var som ventet en hard dag. Fire tøffe førstekategorier med ikke altfor bratte bakker. Det liker jeg godt, sier Hagen til dansk TV 2.

Ikke før på den siste førstekategorien måtte Hagen slippe hjulene til sammenlagtleder Primoz Roglic og klatrekanonene Alejandro Valverde, Miguel Ángel López Moreno og Rafa Majka.

Han var uansett ikke langt bak, der han passerte toppen sammen med Nairo Quintana (nummer to før etappestart) og Louis Meintjes.

– Helt ellevilt

Nordmannen spurtet til slutt inn til en råsterk 6. plass på den knalltøffe etappen, som ble vunnet av EF Education Firsts Sergio Higuita (22).

– Det er helt ellevilt, sier Paasche i det nordmannen spurter i mål foran Quintana, Meintjes og Tadej Pogacar.

Den norske Lotto Soudal-rytteren klatret også én plass i sammendraget. Han er nå nummer åtte, etter å ha distansert James Knox på åttendeplass. Han lå to minutter og 40 sekunder bak nordmannen før etappen ble tråkket i gang.

– Det ble sinnssykt kjør opp den nest siste stigningen, men da klarte jeg å bite meg fast. Jeg følte meg ganske bra, men så gikk det akkurat litt for fort med Valverde og Roglic, men jeg kom meg inn sammen med Quintana og Pogacar på slutten. Vi samarbeidet ganske godt. Jeg er fornøyd med dagen, slår Hagen fast.

Advarer Kelderman

Han gliser bredt når han får spørsmål om han er imponert over seg selv, i og med at han er med og kjemper med noen av verdens aller beste sammenlagtryttere.

– Det er de store gutta, jeg skal ikke legge skjul på det. For meg er det bare en stor motivasjon. Jeg er bare en vanlig gutt fra Oppegård som liker å sykle. Å være i så bra form at jeg kan kjempe med de, er bare kjempegøy. Jeg synes det er gøy å sykle om dagen, og det tror jeg er det viktigste, sier han.

Nordmannen knappet også godt inn på Wilco Kelderman på sjuendeplass. Nederlenderen var fem minutter og 38 sekunder foran Hagen før etappestart, men avstanden er nå mer enn halvert. Nå er han bare to minutter og fire sekunder foran Lotto Soudal-nordmannen.

– Han skal vi at jeg har ikke gitt opp kampen. Han er en veldig, veldig sterk rytter og jeg har stor respekt for ham, men vi skal kjempe helt til Madrid og så ser vi hvordan det går da, advarer Hagen.

Fredag venter det en flat etappe, så den eneste store utfordringen som gjenstår for Hagen er den 20. etappen lørdag. Der venter to tredjekategoristigninger, to andrekategorier og to førstekategorier.

– Det har jeg aldri opplevd

Christian Paasche er i ekstase over Hagens fantastiske Vuelta.

– Dette har vært et lite norsk sykkeleventyr. Det er nesten bare uhell som kan ta fra ham en topp ni-plassering, slår sykkelkommentatoren fast under etappen.

Han har aldri opplevd lignende.

– Av det vi har vært vant til de siste 30 årene, så er dette et nytt kapittel. Med fire dager igjen har vi en rytter som henger med i sammendraget, og det har jeg aldri opplevd så lenge jeg har jobbet med det, sier Paasche.

Og får støtte av Magnus Aarre i kommentatorbua.

– Det er en av de beste prestasjonene av en norsk syklist noen gang, det må vi kunne slå fast, sier han.

– Setter et fantastisk eksempel

Det beste norske Grand Tour-resultatet noensinne er Dag Erik Pedersens tiendeplass i Giro d'Italia for 35 år siden. Alt ligger nå til rette for at en norsk generasjon med lovende klatrere skal få noe nytt å strekke seg etter.

– Det åpner sammenlagtdøren for mange av de unge, gode klatrerne vi har i Norge. Vi har utallige gode, unge klatrere plutselig, med Andreas Leknessund, Tobias Foss, Idar Andersen, Torjus Sleen og en haug med navn vi kan nevne, påpeker Magnus Aarre.

– Han setter et fantastisk eksempel når han sannsynligvis kjører inn til en topp ti-plassering i Madrid, og i samme slengen setter en bestenotering i en Grand Tour sammenlagt for Norge noensinne, fortsetter han.

Roglic i ledelsen

Etter den 18. etappen er det forsatt Team Jumbo-Vismas Primoz Roglic som leder sammenlagt, nesten tre minutter foran regjerende verdensmester Alejandro Valverde på andreplass.

Nairo Quintana var nummer to før etappestart, men ble passert av lagkameraten i regnbuetrøya og er nå på tredjeplass.

Colombianeren må imidlertid regne med kamp om podieplassen fra landsmannen Miguel Ángel López Moreno, som ligger 46 sekunder bak med én tøff etappe igjen.