Lucas (6) ble bortført – etter åtte år kan han komme tilbake til mamma, men Norge sier nei

NARVIK/OSLO (TV 2): Seksåringen Lucas ble bortført av faren sin til Libya i 2011. For to år siden tok han kontakt med politiet, for å returnere frivillig til Norge sammen med sønnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mamma Kristel Jektvik (49) har uten hell forsøkt å få hjelp fra norske myndigheter for å få sønnen tilbake til hjemlandet.

– Lucas er norsk og Norge burde jo hjelpe et norsk barn, sier Kristel.

I dag er Lucas fjorten år. Kristel har ikke snakket med ham eller sett ham siden han forsvant for åtte år siden.

Dro til Libya

På overarmen har Kristel tatovert første-klassebildet av Lucas. En blond gutt som smiler mot fotografen. Han rakk bare å gå på Montesorri-skolen i Narvik i fire måneder.

Lucas hadde hatt samvær med faren sin, Kristels fraskilte ektemann, da hun skulle hente ham på skolen den 19. desember 2011.

Da hadde allerede eks-mannen tatt med seg sønnen og sin nye familie til sitt opprinnelige hjemland, Libya. Kristel hadde foreldreretten og hovedomsorgen for sønnen.

– Han var en god gutt. Veldig kjærlig. Han likte å gi susser og klemmer. Han sa bestandig: «Mamma, jeg er glad i deg, jeg elsker deg», sier Kristel.

Hun forteller om en gutt som brydde seg om hvordan folk rundt ham hadde det, også de to eldre søsknene. En aktiv gutt, som drev med bryting, likte å leke sjørøver og å bygge Lego.

Det er tøft for Kristel å fortelle historien om Lucas. Tårer fyller øynene.

Risikerte livet

To ganger har hun vært i Libya i et forsøk på å få tilbake sønnen ved hjelp av rettssystemet. Besøkene i Libya har vært med livet som innsats. Den ene gangen var hun der i tre måneder. Hun tapte i retten.

– Rettssystemet er ikke sånn som her, eller egentlig som noen plasser. Grunnen til at jeg tapte saken, var at jeg ikke var muslim, det sa jo dommerne, sier hun.

Hun var ikke langt fra en bombe i det krigsherjede landet, og opplevde også andre farlige situasjoner. Kontrasten er stor til huset i Narvik med panorama-utsikt utover fjorden.

Lucas sitt soverom står klart. Kristel viser fram julegavene han skulle fått på julaften i 2011, fem dager etter bortføringen. Lego var en favoritt og en av gavene er et lego-helikopter. I hjørnet står en TV-skjerm. I dag er Lucas ten-åring.

Libya er ustabilt, med kamper over store deler av landet, ifølge Utenriksdepartementets egne nettsider. Det er mange våpen i omløp og høy fare for terror og kidnappinger. UD fraråder alle å reise til Libya og ber nordmenn forlate landet.

Lucas er norsk statsborger. Norske bombefly deltok i NATO-operasjonen, som førte til president Muammar Gaddafis fall i 2011. Senere har Libya nærmest vært et lovløst land, som har to konkurrerende regjeringer.

POSITIV KONTAKT: Politiadvokat Siv Remen har flere ganger blitt kontaktet av Lucas' far. Foto: Erlend Sørbø/TV 2
POSITIV KONTAKT: Politiadvokat Siv Remen har flere ganger blitt kontaktet av Lucas' far. Foto: Erlend Sørbø/TV 2

Vendepunktet

På bursdagen til Lucas for to år siden tok faren kontakt med politiadvokat Siv Remen ved Nordland politidistrikt. Han ville komme tilbake frivillig sammen med Lucas. Faren hadde opphold i Norge, før han reiste med sønnen og sin nye familie til Libya.

– Kontakten startet med at Lucas sin pappa tok kontakt via Messenger, en lydsamtale, rundt påsketider 2017. Og han har siden vært i kontakt med oss ved flere anledninger på samme måte, forteller politiadvokat Remen.

– Hvordan ser dere i politiet på denne henvendelsen?

– Vi ser selvfølgelig svært positivt på at faren til Lucas nå ønsker å returnere med Lucas til det opprinnelige hjemstedet hans, sier Remen.

Bistandsadvokaten til Kristel og Lucas har forsøkt å få hjelp av norske myndigheter for å få Lucas tilbake til Norge. Uten hell. De opplever seg som en kasteball mellom UD, UDI og Justisdepartementet.

– Nå må norske myndigheter komme på banen for å finne en løsning i denne saken, sier advokat Lise-Marthine Jensen.

BER MYNDIGHETENE RYDDE OPP: Bistandsadvokat Lise-Marthine Jensen. Foto: Erlend Sørbø/TV 2
BER MYNDIGHETENE RYDDE OPP: Bistandsadvokat Lise-Marthine Jensen. Foto: Erlend Sørbø/TV 2

Hun reagerer sterkt på at barnets beste ikke blir lagt vekt på i lovverket for slike saker, og at dette betyr at det er et hull i lovverket når det gjelder frivillig tilbakeføring av bortførte barn. Hun mener dette kan være et brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Ønsker å dra til Norge

Lucas' norske pass har gått ut. Norge har stengt ambassaden i Libya på grunn av sikkerheten. Lucas og faren, som har libysk pass, trenger visum for å komme seg til Norge. Utenriksdepartementet skal bistå norske borgere ved barnebortføringssaker, til land som ikke har underskrevet Haagkonvensjonen for barnebortføring. Libya har ikke gjort det.

– Vi har forståelse for at en sak som har pågått over så mange år er veldig belastende for den av foreldrene som er igjen. Men på grunn av den strenge taushetsplikten vi er underlagt, kan vi ikke kommentere denne saken konkret, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdotter Lunde i Utenriksdepartementet.

Faren til Lucas er libysk statsborger og ønsker å komme tilbake til Norge sammen med sønnen.

– UD kan bistå norske statsborgere med reisedokumenter. Hvis det handler om å utstede reisedokumenter til utenlandske statsborgere, må det først være fattet et vedtak av UDI, sier Lunde.

UDI vil ikke stille til intervju om denne saken. Foreløpig har ikke faren fått tillatelse til å komme til Norge.

Aldri mistet håpet

Lucas er nå 14 år, og skulle gått 9. klasse på ungdomsskolen. Kristel ser en frivillig tilbakeføring av Lucas som en mulighet til å få ham hjem på en trygg måte.

– Lucas er norsk. Og Norge burde jo hjelpe norske barn, sier Kristel.

– Øyner du nå håp om at Lucas kan komme tilbake om ikke altfor lenge?

– Håpet har vært der i alle år, sier hun. En dag skal Lucas få julepresangene fra 2011.