HØSTVÆR: I helgen vil det bli så kjølig i deler av landet, at snøgrensen kan krype ned til 800 meter.
HØSTVÆR: I helgen vil det bli så kjølig i deler av landet, at snøgrensen kan krype ned til 800 meter. Foto: Storm Geo

Nå kommer snøen!

Nå bør du være obs hvis du skal opp i høyden

Helgen tilbyr alt fra snø til sol og kraftige regnbyger. Noen steder blir det opp mot 20 varmegrader, mens andre deler av landet kan få smake på årets første høststorm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra torsdag kveld har meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel om mye snø i fjellene i Sør-Norge.

– Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skriver de på Twitter.

Storm-meteorolog Roar Inge Hansen bekrefter at det trolig kommer nedbør av den hvite typen i dagene som kommer.

– De som liker å gå til fjells bør være obs. Det vil komme noen byger i de vestlige fjellstrøkene, og da er det sludd og snøbyger hvis man kommer over en viss grense, sier han til TV 2.

– Spesielt på fredag blir det så kjølig at det begynner å bli hvitt på fjelltoppene med en snøgrense ned mot 800 meter, legger han til.

Beveger man seg lenger sørover, mot nordlige deler av høyfjellsstrekninger som Filefjell, Hemsedal og Hardangervidda, kryper snøgrensen ned mot 1000-1200 meter de neste dagene.

– Så også der kan det bli hvitt på de høyeste punktene. Man skal være litt obs på det hvis man skal over fjellet. Den kaldeste dagen med den laveste snøgrensen blir nok fredag, sier meteorologen.

Dorian kommer

Når det gjelder resten av landet forteller Hansen at deler av landet kan få smake på restene av Dorian, som har herjet utenfor kysten av USA og forårsaket enorme ødeleggelser på Bahamas.

– Den ligger nå i Norskehavet hvor den svekkes og går nordover. Men den gir en del regn på Vestlandet i dag, sier han.

På Vestlandet vil det noen steder lette opp utover onsdag kveld, men fortsatt vil en se spredte regnbyger torsdag og fredag i denne landsdelen.

– Og temperaturen vil nok ikke gå over 15 grader. Det blir stort sett mellom 10 og 15 grader på Vestlandet. Det samme gjelder Møre og Romsdal og Trøndelag, sier meteorologen.

Enkelte plasser ventes også store mengder regn.

– Her på Vestlandet vil man komme opp i 50 og 60 millimeter i de midtre områdene. Meteorologisk institutt har sendt ut jordskredvarsel fordi det vil komme mye regn de neste dagene, kanskje til og med fredag, sier meteorologen.

– Spennende helgevær

Meteorologen forteller at vi går et spennende helgevær i møte. Kanskje får deler av landet smake på den første ordentlige høststormen.

– Vi forventer et nytt lavtrykk som utvikler seg nord i Atlanteren. Det kan bli temmelig kraftig og det kan hende det blir et stormsenter. I så fall blir det den første ordentlige høststormen, sier han.

Den kan komme natt til søndag og vil i størst grad påvirke nordlige deler av Vestlandet, fra Sognefjorden og nordover mot Trøndelag.

Helgens værvinner

En landsdel skiller seg ut når det gjelder helgeværet.

– Østlandet ser ut til å få det beste været, konstaterer Hansen.

For mens det vil regne litt på Østlandet onsdag, vil skydekket begynne å sprekke opp utover kvelden.

– Det er en tendens som vil fortsette de neste dagene. Østlandet skiller seg litt fra resten av landet ved at de neste dagene kan bli nok så fine, det blir omtrent ingen nedbør, en del blå himmel og sol, sier han.

Østlandet vil trolig også bli liggende i le for høststormen som kommer innover Vestlandet i løpet av helgen.

Temperaturene vil torsdag ettermiddag nærme seg 20-tallet de varmeste plassene.

– Det blir også fint inn mot helgen, sier meteorologen.