AVSPERRET: Tungt bevæpnet politi sperret av gatene i Sandnessjøen etter bombetrusselen mot Alstahaug tingrett.
AVSPERRET: Tungt bevæpnet politi sperret av gatene i Sandnessjøen etter bombetrusselen mot Alstahaug tingrett. Foto: Foto: John H. Ulvøy/ Helgelands Blad

Bombetrussel mot tingrett og flyplass – én mann pågrepet

En mann er pågrepet, siktet for å ha kommet med trusler mot tingretten og flyplassen i Sandnessjøen.

Den trusselsiktede mannen, som er i 50-årene, ble pågrepet i en kommune i Trøndelag.

– I forbindelse med at det ble fremsatt trusler mot Alstahaug tingrett og Sandnessjøen lufthavn i dag, er en person pågrepet. Han ble pågrepet i Trøndelag, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt.

Alstahaug tingrett og Sandnessjøen lufthavn er gjennomsøkt og åpnet for normal drift.

– Skremmende

Klokken 10.37 onsdag formiddag ble det ringt inn en bombetrussel til Alstahaug tingrett i Sandnessjøen i Nordland.

Administrativ leder Heine Nersund for tingrettene på Helgeland sier at det var en skremmende opplevelse.

– Vi mottok bombetrusselen per telefon litt over klokken 10.30. Det var ikke jeg som mottok trusselen, men det ble sagt at tingretten kunne gå i lufta og at vi burde evakuere, sier Nersund til TV 2.

Utelukker ikke sammenheng

Tingretten benytter også rettslokaler i Justisbygget i Mosjøen, og derfor valgte politiet å stenge også denne bygningen, men den er ferdig gjennomsøkt, opplyste politiet på Helgeland like før klokken 13.

Det var Helgelands Blad som først meldte om saken.

Halvannen time etter bombetrusselen, nærmere bestemt klokken 12.11, ble det også framsatt en trussel per telefon mot Sandnessjøen Lufthavn.

FLYPLASS EVAKUERT: Sandnessjøen Lufthavn ble evakuert etter at det ble innringt en bombetrussel mot flyplassen klokken 12.11 onsdag. Foto: Therese Jægtvik/ Helgelands Blad
FLYPLASS EVAKUERT: Sandnessjøen Lufthavn ble evakuert etter at det ble innringt en bombetrussel mot flyplassen klokken 12.11 onsdag. Foto: Therese Jægtvik/ Helgelands Blad

Politiet utelukker ikke at det er sammenheng mellom truslene.

– Vi utelukker ikke at det er sammenheng. Vi tar truslene på alvor og har fullt fokus på å få avklart situasjonen, sier stabssjef Bent Are Eilertsen i Nordland politidistrikt.

Den pågrepne mannen er tidligere kjekt for politiet.

– Vi vet ennå ikke noe om motiv for bombetruslene, men det en av mange ting vi etterforsker i denne saken, sier Eilertsen til TV 2.

Skult nummer

Trusselen mot tingretten skal ha blitt ringt inn fra et skjult nummer.

Personen som ringte inn trusselen skal ha hatt mannsstemme og snakket lokal dialekt.

– Vi har stengt av tingretten og en butikk som er tilknyttet bygget, sier operasjonsleder Kai Eriksen i Nordland politidistrikt til TV 2.

Administrativ leder Heine Nersund for tingrettene på Helgeland i samtale med politiet etter å ha evakuert rettsbygget. Foto: John H. Ulvøy/ Helgelands Blad
Administrativ leder Heine Nersund for tingrettene på Helgeland i samtale med politiet etter å ha evakuert rettsbygget. Foto: John H. Ulvøy/ Helgelands Blad

Også Helgelands Blad fikk beskjed om å evakuere sine lokaler. I tillegg noen naboer til bygget også evakuert, ifølge Helgelands Blad.

Det ble ikke avviklet noen rettssaker i tingretten onsdag.

– Skremmende

Eriksen forteller at til sammen er ti personer som ble evakuert.

– Det er åtte ansatte fra tingretten på Alstahaug og to som jobber i en klesbutikk i samme bygg, sier operasjonslederen.

Ved 12-tiden hadde politiet gjennomsøkt rettsbygget uten å ha gjort noen funn.

Heine Nersund sier at han har aldri opplevd at tingretten har mottatt en bombetrussel før.

– Det er skremmende. Men vi har fulgt våre prosedyrer og fikk evakuert de ansatte raskt. Det er nå politiet som håndterer saken videre, sier Nersund.