SYKDOM: Hundesykdommen har rammet mange. Illustrasjonsfoto.
SYKDOM: Hundesykdommen har rammet mange. Illustrasjonsfoto. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Hundesykdommen: Veterinærinstituttet utelukker ikke sesongsykdom

Veterinærinstituttet undersøker om den dødelige sykdommen som har rammet norske hunder, er en slags sesongbetont sykdom som er kraftigere enn normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er en av flere teorier Veterinærinstituttet undersøker nærmere, ifølge NRK.

– Vi jobber hardt med å sammenstille sykdomsinformasjon for å se om dette kan være en naturlig sesongvariasjon, eller at dette er en unormalt stor økning som kan skyldes et utbrudd, sier forsker Hannah Joan Jørgensen ved Veterinærinstituttet.

Hun forklarer at slike svingninger er krevende å utelukke når de forsøker å finne årsaken til hundesykdommen.

– Problemet vårt er at vi ikke har et sentralt register verken over hunder eller diagnoser som stilles av veterinærer. Vi kan ikke følge forekomsten av symptomer på samme måte som på folkehelsesiden. Det å se trender for sykdomsforekomst hos hund, er ikke lett, sier hun.

Ny rapport

I en ny statusrapport tirsdag slo Veterinærinstituttet fast at det ut ifra sykdomshistorie og patologiske funn kan utelukkes at hundedøden skyldes algeforgiftning.

Det er heller ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer, miltbrann eller harepest.

Instituttet har heller ikke funnet holdepunkter for at det er sammenheng mellom den pågående utbruddsundersøkelsen av entrohermoragisk E.coli på mennesker og hundesykdommen.

Flere døde

I alt har 26 hunder over hele landet dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden.

Enda flere har fått symptomene.

– Det som er gledelig nå er at Mattilsynet kan melde om færre tilfeller, samt at symptomene hos de som blir syke er mer moderate, sier president i den norske veterinærforeningen, Trude Moseng, til TV 2 onsdag morgen.

I åtte av ti obduserte hunder er det funnet bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium ferfringens. Men ifølge Veterinærinstituttet er det foreløpig ikke klart om bakterien er årsaken til utbruddet.

– Det er foreløpig helt umulig å si når vi kommer til bunns i dette. Flere døde hunder skal nå obduseres, og vi håper å få et svar, sier Moseng.

Hittil er det ikke funnet fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med tanke på alder, rase, foring, turområder eller kontakt med andre hunder. Det er ikke kjent om det er en sammenheng mellom dødsfallene.

Mattilsynet anbefaler hundeeiere å ikke la hunden hilse på andre hunder.

Advarer

Siden sykdommen brøt ut for snart en uke siden, har det florert av tips og teorier på sosiale medier.

Moseng advarer folk mot å følge alle rådene de skulle finne på nett.

– Jeg forstår veldig godt at folk deler og diskuterer, hundene er jo noe av det kjæreste vi har. Jeg vil likevel advare mot å gi anbefalinger og råd uten å ha fagkunnskapen i bunnen, eller å følge disse rådene, sier hun.

(©NTB / TV 2)