Apple-lansering:

Ny iPhone avduket

APPLE: Tirsdag kveld var det klart for teknologi-giganten Apple sin årlige lansering av nye produkter. Her er den flunkende nye iPhone 11 Pro.
APPLE: Tirsdag kveld var det klart for teknologi-giganten Apple sin årlige lansering av nye produkter. Her er den flunkende nye iPhone 11 Pro. Foto: Josh Edelson / NTB scanpix
Tirsdag kveld var det duket for Apple sin årlige lansering av nye produkter. En helt ny iPad, tre nye telefoner og flere andre nyvinninger ble lansert.

Det var knyttet mye spenning til hva Apple ville ha på lur når lanseringen ble sparket i gang klokken 19:00 norsk tid tirsdag.

Tidligere har det kommet lekkasjer i forkant av lanseringene men denne gangen har Apple klart å holde kortene sine meget tett til brystet. Men spekuleringen rundt hva som vil komme har ikke uteblitt av den grunn.

Det var en salig blanding av nye produkter som Apple avduket for verden. Flere av dem kom også noe uventet, og hadde ikke blitt spådd på forhånd.

iPhone

Først ut var Apple sin billigste mobil iPhone 11. Den har blitt skjenket med to kameralinser, som vi har sett på Apple sin iPhone Xs og iPhone Xs Max tidligere. I USA vil den koste 699 amerikanske dollar.

Nytt på iPhone 11 er at den kan ta opp video i 4K og med 60 bilder per sekund.

Den skal også ha en ny kamerafunksjon som skal bedre bildekvaliteten på bilder som er tatt i mørket. Selfiekameraet har også fått en oppgradering. En breddemodus skal gjøre at du nå kan få med flere på dine selfies.

Lanseringen av iPhone 11 Pro fikk jubelen til å stå i taket på lanseringsfesten. Dette er den første Pro-telefonen Apple har laget.

^
LANSERING: Apple presenterte en hel rekke nye produkter tirsdag under sin lansering. Foto: NTB scanpix

Det mest iøynefallende med Apple sitt nye mobil-flaggskip er at den har tre kameralinser.

Det nye, avanserte kamerasystemet skal stifte sammen bildene som de ulike kameraene tar. De tre ulike kameraene har forskjellige funksjoner. Det ene kameraet har telefotofunksjon, det andre har en vidvinkelfunksjon, og det siste har en portrettfunksjon.

«Deep fusion» er en ny funksjon som tar ni bilder av ulikt slag og setter det sammen til ett bilde.

Den kommer i to ulike størrelser: 5.8 tommer og 6.5 tommer. Den skal også ha et nytt og forbedret batteri, som gjør at telefonen er 15 prosent mer energieffektiv. Den vanlige Pro-modellen skal ha fire timer ekstra kapasitet, mens Pro Max har fem timer ekstra.

Prisene på de nye mobilmodellene faller faktisk noe fra i fjor, men de er fortsatt stive. iPhone 11 Pro vil koste 999 amerikanske dollar og iPhone 11 Pro Max vil koste 1099 amerikanske dollar. Dette er altså de amerikanske prisene, mens de norske prisene må vi vente litt til på å få vite hva er.

Og en etterlengtet nyhet som også ble lansert i sammenheng med iPhone Pro var deres nye hurtiglader. En 18 watts lader kommer med telefonen.

Spilltjeneste

Det første som Apple-sjef Tim Cook avduket var deres nye spilltjeneste Apple Arcade.

Apple sin egen spilltjeneste som skal gjøre spill tilgjengelig på alle Apple sine skjermer.

SPILL: Her viser Apple-sjef Tim Cook frem Apple's nye spilltjeneste Apple Arcade.
SPILL: Her viser Apple-sjef Tim Cook frem Apple's nye spilltjeneste Apple Arcade. Foto: Josh Edelson / NTB scanpix

Apple Arcade vil ha flere eksklusive spill, som er produsert av blant annet Konami og Kapcom. Av disse ble tre ulike spill vist fram på Apple sin lanseringsfest.

Tjenesten slippes den 19. september. Vil man ha tilgang til Apples nye bibliotek med spill må man ut med 6 dollar i måneden i USA. Hva det vil koste når det lanseres i Norge er ikke kjent.

Streamingtjeneste

Neste punkt på lanseringslisten var Apple sin nye streamingtjeneste, som har fått navnet AppleTV+. Det kan se ut som Apple akter å ta opp kampen med Netflix på dette feltet med denne nye storsatsingen.

Apple+ vil være tilgjengelig i over hundre land fra og med 1. november. Om Norge er et av disse er ennå usikkert. Prisen som ble presentert på lanseringen var også fem amerikanske dollar i måneden. Om dette vil bli prisen i Norge er heller ikke kjent.

iPad

Et nytt operativsystem på Apple sine iPader ble også avduket. Det har fått navnet EOS, som blir oppfølgeren til iOS som er dagens operativsystem.

Den syvende generasjonen av iPad ble også vist frem for første gang. Dette er oppfølgeren til Apple sin 9.7 tommer, og den er litt større (10.2 tommer).

NY: Her viser visepresidenten for produkt-markedsføring i Apple, Greg Joswiak, frem den nye iPaden. Foto: Stephen Lam / NTB scanpix
NY: Her viser visepresidenten for produkt-markedsføring i Apple, Greg Joswiak, frem den nye iPaden. Foto: Stephen Lam / NTB scanpix

Apples nye iPad skal også ha funksjoner som gjør at du kan redigere video på en enkel, men mer avansert måte.

Aluminiumet som iPadens ramme er laget av er 100 prosent resirkulert.

Det ble også sagt at iPaden vil være en noe billigere modell. Hva prisen blir i Norge vet man ikke ennå.

En ny versjon av Apple Watch ble også vist frem for første gang. Den største nyheten er at den har integrert GPS. Den kommer med en prislapp på 399/499 amerikanske dollar i USA.

Dette kom i fjor

I fjor avduket den amerikanske teknologigiganten oppfølgeren til jubileumsversjon av iPhone, iPhone X. Den nye toppmodellen fikk da det passende navnet Xs og den ble sluppet i vanlig størrelse (5.8 tommer) og den enorme iPhone Xs Max (6.5 tommer).

Allikevel var responsen der ute noe avmålt, og selv om den da nye iPhonen kunne skilte med oppgradert programvare og nytt kamera, er savnet etter Steve Jobs og Apple sin storhetstid fortsatt der.

En ny og oppgradert versjon av Apple Watch ble også lansert, uten at det fikk alt for mange kjever til å droppe i gulvet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook