BRENTE MINNER:

Sminkespeil startet brann – huset ble totalskadet

Familien fikk hjelp av TV 2-program til å gjenreise huset etter at brannen ødela alt. Slik går det med dem i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tirsdagens episode av «Brente Minner» på TV 2, får vi møte familien Visnes på Lyngstad utenfor Molde. I 2017 opplevde de å miste hele huset på grunn av en liten tilfeldighet.

Heidi Visnes (48) hadde satt fra seg et sminkespeil i vinduskarmen før hun gikk opp for å ta en hvil. Litt senere var huset overtent.

Sola hadde reflektert strålene i speilet, og til slutt ble det så varmt at det tok fyr.

– Jeg våknet av at brannalarmen var utløst så jeg løp ut på gangen og kavet meg halvveis ned trappen, forteller Visnes i programmet.

– Der var det tykk, grå røyk og jeg klarte ikke å orientere meg, så jeg skjønte fort at det ikke var noe vits i å fortsette.

Hun snudde, løp opp trappen igjen og ut på balkongen fra soverommet. Da smalt døren igjen bak henne, og den kunne ikke åpnes igjen ettersom det kun var håndtak på innsiden. Nå var Visnes fanget på balkongen, uten telefon.

Datteren Andrea (14) fikk vite av en venninne at huset deres sto i fyr. Hun visste at mamma var hjemme, men fikk ikke svar da hun prøvde å ringe.

– Pappa og jeg kjørte hjemover så fort vi kunne, da vi kom halvveis så vi en stor, sort sky, forteller datteren i programmet.

Heldigvis hadde Heidi fått hjelp av en nabo til å komme seg i sikkerhet via en stige i mellomtiden. Da brannvesenet kom, sto huset i full fyr og var derimot ikke til å redde.

Ny start

I TV 2-programmet «Brente Minner» hjelper programleder Marco Elsafadi, interiørdesigner Aina Solli Steen og Therese Nielsen fra forsikringsselskapet Fremtind familier som har mistet hjemmene sine i brann med å gjenreise boligene deres.

Undersøkelser gjennomført av Respons Analyse, våren 2019, viser at flere enn 6 av 10 norske familier aldri har gjennomført en brannøvelse i hjemmet.

12 % oppgir at de gjør det årlig, mens 18 % svarer at de har gjort det én gang. 62 % av de spurte i Møre og Romsdal oppgir at de aldri har gjennomført brannøvelse i hjemmet.

Ifølge Fremtind Forsikring er det viktig at man har oversikt over rømningsveier i en bolig. Har man soverom for eksempel i andre etasje, anbefales det å installere en brannstige. Da kan man enkelt forlate boligen hvis uhellet skulle være ute.

Kilde: Fremtind Forsikring

Visnes og datteren kunne flytte inn i sin splitter nye bolig i april i år, etter å ha bodd på midlertidig adresse siden brannen.

– Det var helt supert å få hjelp fra teamet i «Brente Minner», så slapp vi å tenke på interiør og farger oppi det hele, forteller Visnes til TV 2.

– Vi ble veldig fornøyde og har beholdt det meste slik som teamet gjorde det, men av praktiske årsaker har vi flyttet litt på noen ting, sier hun.

Se hvordan huset ble i videoen i toppen av saken.

Slet med dårlig samvittighet

Etter brannen har Visnes bebreidet seg selv og tenkt mye på hvordan ting ville vært dersom hun ikke hadde satt fra seg speilet i vinduskarmen.

– Jeg hadde aldri før tenkt over at en så liten ting som et sminkespeil kan starte noe slikt, sier Visnes til TV 2.

I etterkant har hun derimot møtt flere som har opplevd lignende branntilløp, og hun forteller at hun ofte kan kommentere det hvis hun er på besøk hos folk som har glassvaser og lignende stående i vinduskarmen.

– Det var til og med en gang jeg så på et TV-intervju, hvor jeg så et speil i vinduskarmen bak hun som ble intervjuet. Hadde det vært direktesending tror jeg at jeg hadde ringt inn tvert og bedt dem ta det vekk, forteller Visnes.

– Hjemme har vi ikke pynt i vinduene lenger. I tillegg er det et solfilter på rutene, så jeg tror det er med på å hindre lignende hendelser, sier hun.

Se «Brente minner» tirsdager på TV 2 og TV 2 Sumo.