– Tydelig varsel til regjeringen

VALGVINNERE: Audun Lysbakken og SV var én av årets valgvinnere.
VALGVINNERE: Audun Lysbakken og SV var én av årets valgvinnere. Foto: Terje Bendiksby
Audun Lysbakken mener resultatet av kommunevalget gir et klart bilde på at folk ønsker en ny regjering i Norge.

Audun Lysbakken og SV ser ut til å gjøre et av sine beste kommunevalg på lang tid. Resultatene viser også at de rødgrønne-partiene har større grunn til å smile enn de blå.

Lysbakken mener derfor folket har gitt tydelig beskjed om at de ønsker et maktskifte i Norge.

– Det er et rødgrønt valgskred i Norge. Vi ser en folkelig uro over det som skjer i samfunnet. Det handler om økte forskjeller, klimakrisen og sentralisering, sa SV-lederen under partilederdebatten i Stortinget.

Partilederen tror det er en klar årsak til at nettopp SV er én av årets valgvinnere.

– Jeg tror rett og slett mange leter etter tydelige svar rundt disse spørsmålene. Og det har blant annet gjort av vi er én av vinnerne, sa Lysbakken.

SV-lederen gleder seg over at flere rød-grønne partier går frem i Norge.

– Den samlede bevegelsen er for at det er en annen politikk som er viktig. Det gir et tydelig varsel om at vi har gode sjanser for å erstatte regjeringen om to år, slo Lysbakken fast.

Brakvalg for MDG i Oslo

Selv om Arbeiderpartiet gjorde sitt dårligste valg noensinne, viser tallene på valgnatten at rødgrønn blokk kan være svært fornøyde med velgerfangsten.

Mens Frp gjør sitt dårligste valg på 18 år, gjør MDG et brakvalg i Oslo, og Senterpartiet har gode muligheter til å bli Norges store ordførerparti. De har blant annet veltet Ap-bastionen i Verdalen, og kan ta ordførersetet i Gjøvik.

I hovedstaden har de rødgrønne hatt flertall i denne perioden. Byrådet består av Arbeiderpartiet, MDG og SV med støtte fra Rødt.

TV 2-prognosen viser at MDG får en oppslutning på hele 15,2 prosent. Det er en økning på 7,0 prosentpoeng fra forrige valg.

Ap går ned og får en oppslutning på 20,1 prosent (-11,9), SV får 9,1 prosent (+3,6) og Rødt 7,2 prosent (+2,2) i denne prognosen.

Høyre får en oppslutning på 25,4 prosent (-6,4), Frp får 5,3 prosent (-0,8) og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) får 5,9 prosent på denne prognosen.

Venstre får en oppslutning på 4,8 (-2,0), KrF får 1,8 (-0,7), mens Senterpartiet ender på 2,2 (+1,6).

Ap-katastrofe i Bergen

I Bergen sitter i dag Arbeiderpartiet, Venstre og KrF i et flertallsbyråd.

I TV 2s prognose får Ap 19,9 prosent. Det er en nedgang på hele 18,0 prosentpoeng. Venstre får 3,8 prosent (-1,7), KrF får 3,0 prosent (-3,0).

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) får 18,0 prosent i vår prognose.

Høyre får en oppslutning på 20,2 prosent i vår prognose. Det er en nedgang på 1,9 prosentpoeng. Frp får 4,8 prosent (-3,8). KrF får 3,0 prosent (-3,0).

MDG får 9,8 prosent (+3,8) i prognosen. SV får 8,3 prosent, mens Rødt får 4,9 i denne prognosen. Senterpartiet ender på 5,3 prosent (+3,3).

Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), tar prognosen med fatning.

– Den viser at det fortsatt er mulig å ha et Ap-ledet byråd, så får vi se hva det endelige resultatet blir, sier han til TV 2.

– Av hundre som stemte for Ap for fire år siden, har 47 vendt dere ryggen. Det kan ikke være særlig motiverende?

– Mange av de har stemt på partier som ønsker et Ap-ledet byråd, sier Valhammer.

Dette viser prognosene om storbyene:

  • Stavanger: Ifølge Stavanger Aftenblad er Arbeiderpartiet enige med SV, MDG, Rødt og Folkeaksjonen nei til mer bompenger om å ha samtaler de neste dagene. Dagens konstellasjon med Høyre, Sp, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet mister flertallet. Høyre kan miste makten for første gang siden 1995. Arbeiderpartiet overtar som byens største parti.
  • Trondheim: Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), har styrt byen i 16 år og har vært Arbeiderpartiets utstillingsvindu. Men prognosene viser at dramatisk fall. Partiet ligger an til 25 prosent, noe som vil være en nedgang på 16,3 prosent fra valget i 2015.
  • Kristiansand: I Sørlandets største by vil MDG trolig avgjøre om Harald Furre (H) får fortsette, ifølge Fedrelandsvennen. Demokratene, med ordførerkandidat Vidar Kleppe i front, ligger på prognosene an til å få opp mot 15 prosents oppslutning i Kristiansand.
  • I Tromsø ligger Senterpartiet an til å bli en joker. De sitter med nøkkelen til hvem av sidene som skal få flertall. Partiet går mot et valgresultat på rundt 11 prosent, ved forrige valg fikk partiet 2,2 prosent i byen.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook