John Bercow går av som leder senest 31. oktober

Lederen av Parlamentet, John Bercow, sier han vil gå av ved utgangen av oktober måned. Dronningen godkjenner lov om Brexitutsettelse.

GÅR AV: Lederen av Parlamentet, John Bercow, sier han vil gå av ved utgangen av oktober måned. Foto: David Vincent
GÅR AV: Lederen av Parlamentet, John Bercow, sier han vil gå av ved utgangen av oktober måned. Foto: David Vincent

Dersom Parlamentet mandag kveld går inn for nyvalg, vil han trekke seg så snart den inneværende sesjonen er over. Det vil i praksis si mandag kveld, når regjeringen suspenderer nasjonalforsamlingen.

Selv om regjeringen mandag vil gjenta sitt forslag om å holde nyvalg 15. oktober, er det får som tror den får det nødvendige flertallet. Det kreves to tredels flertall, men Labour og de andre opposisjonspartiene vil ikke ha nyvalg før de er sikre på at en hard brexit er avverget.

Lovet kona

Bercow sier at han ved valget i 2017 lovet kona at det ville bli hans siste. Kona var til stede da Bercow mandag varslet sin avgang, og han takket både henne og de tre barna i løpet av kunngjøringen.

Bercow har sittet i Parlamentet i 22 år, de siste ti som forsamlingens leder.

– Det har vært mitt livs største ære, sier han.

Godkjent brexitutsettelse

Mandag har også Storbritannias dronning Elizabeth godkjent lov om brexitutsettelse.

Dronningen har gitt sitt samtykke til loven som ble vedtatt forrige uke for å hindre en hard brexit 31. oktober.

Det kongelige samtykket ble bekreftet av Overhuset via Twitter mandag ettermiddag.

Etter at lovforslaget ble hastebehandlet i begge kamrene forrige uke, var det ventet at det ville komme tilbake med monarkens samtykke mandag.

Dermed er loven trådt i kraft før Parlamentet suspenderes mandag kveld. Det skjer når nasjonalforsamlingen er ferdig for dagen, opplyste en regjeringstalsmann tidligere mandag.

(©NTB)