UNDERSØKES: Mange hunder blir undersøkt i forbindelse med den mystiske sykdommen. De døde hundene blir obdusert. Illustrasjonsfoto.
UNDERSØKES: Mange hunder blir undersøkt i forbindelse med den mystiske sykdommen. De døde hundene blir obdusert. Illustrasjonsfoto. Foto: NTB scanpix

26 hunder er døde:

Funn av samme bakterie i to nye hunder

Veterinærinstituttet har mandag påvist bakterien Providencia alcalifaciens i to nye obduserte hunder. Dermed er bakterien funnet i totalt syv av ofrene for den mystiske hundesykdommen.

Totalt har 26 hunder dødd av en mystisk hundesykdom.

Veterinærinstituttet jakter desperat på kilden, og har foreløpig ingen idé om hvor sykdommen kommer fra.

– Det er håpløst å si hvor lang tid dette kommer til å ta, det er umulig å si når gjennombruddet vil komme. Vi står ovenfor en svært omfattende jobb, sier kommunikasjosndirektør Asle Haukaas hos Veterinærinstituttet.

Mandag har de påvist bakterien Providencia alcalifaciens i ytterligere to hunder som er blitt obdusert.

Totalt er dermed tarmbakterien påvist hos syv av hundene, derav seks døde og en levende, som har vært smittet av sykdommen.

– Det dette forteller oss er at vi finner flere og flere hunder med samme bakterie i tarmen. Det er nyttig kunnskap for oss, sier Haukaas, som understreker at dette ikke hjelper dem noe nærmere å finne kilden.

Ta prøver

Beredskapssjef Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet sa til pressen søndag at de jobber med å undersøke hvordan bakteriene har spredd seg.

I mellomtiden ber hun hundeeiere om å forholde seg i ro og fortsette med samme fôr som de pleier.

Veterinærinstituttet oppfordrer hundeeiere av hunder som har blitt syke eller mistet livet, til å ta vare på prøver av hva hunden har spist siste 14 dager om mulig.

Rådene som tidligere er gitt, gjelder fortsatt.

Veterinærinstituttet sier at de har fått inn meldinger om hunder med blodig diaré fra hele landet, men at det er for tidlig å si om tilfellene kan sees i sammenheng på dette tidspunktet.

Fortsetter jakten

I pressemeldingen fra Veterinærinstituttet opplyser de om at det fortsatt er mange analyser som ikke er avsluttet, og at jakten på årsaken til den akutte sykdommen trolig vil fortsette en god stund til.

Det er med andre ord ingen «spor» som lukkes nå. Det for tidlig å uttale seg om prøvene fra dyrene som ble obdusert i dag.