MYE VANN: Tirsdag er det ventet store nedbørsmengder i løpet av formiddagen. Her fra tidligere uvær på riksveg 9 nord for Kristiansand.
MYE VANN: Tirsdag er det ventet store nedbørsmengder i løpet av formiddagen. Her fra tidligere uvær på riksveg 9 nord for Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder

Advarer mot flom: – Det blir verst på formiddagen

Bor du på østlandet må du forberede deg på et voldsom vær tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I morgen blir det klissvått på østlandet.

Store nedbørsmengder vil skylle over store deler av landsdelen i løpet av formiddagen tirsdag. Lavtrykket som mandag ligger over Tyskland reiser videre og tar med seg nedbør innover landet.

– Man kan regne med at det kommer opptil 30 mm med regn i løpet av tirsdagen flere steder på østlandet. Det blir verst på formiddagen før det letter noe utover dagen, sier meteorolog Olav Krogsæter fra StormGeo.

Det er gult farevarsel for flom på Østlandet i morgen på grunn av de ventede nedbørmengdene. Farevarselet gjelder fra tirsdag morgen.

Det har regnet mye den siste tiden, så det er allerede stor vannføring i mange elver og mye vann i bakken. Det er usikkert hvor regnet treffer og hvor mye som kommer, men i områdene som får mest nedbør, ventes flomvannføring på gult nivå.

Folk på Østlandet oppfordres av meteorologisk institutt til å holde seg oppdatert på været. Å sikre og flytte gjenstander bort fra utsatte områder nevnes også.

De råder også folk til å rense renner og andre vannveier for jord og grus, slik at vannet kan strømme uhindret.

Vedvarer ikke

Regnbygene vil henge over Østlandet også onsdag, før det letter på torsdag.

– Østlandet ligger i le for det verste uværet som kommer med restene av uværet Dorian. Det vil i hovedsak store deler av østlandet skånes for, sier Krogsæter.

Temperaturene på Østlandet og ellers i landet vil stort sett stige tirsdag. Det kan bli opp til 20 varmegrader flere steder på Østlandet.

Nyt finværet mens du kan

Ellers kan trøndere, vestlendinger og folk fra Troms og Finnmark puste lettet ut tirsdag. Der vil nedbøren ikke gjøre sin entre før senere i uken, og det er ventet et lite temperaturhopp. I Nordland blir det litt overskyet på tirsdag, men det er spådd lite nedbør.

– Onsdag snur været. Da kommer ex-Dorian til å treffe Norges kyst. Det blir ikke noe uvanlig vær som kommer, men frontene fører med seg regnbyger, sier Arntsen.

Vestlandet vil få noen skikkelig våte dager fra og med onsdag. Uværet Dorian vil bli liggende en stund, og det ventes opptil 30 mm nedbør hver dag resten av uka.