VRAKES: Kristoffer Skjerping må på jakt etter ny arbeidsgiver etter å ha fått nedslående beskjed fra Uno X.
VRAKES: Kristoffer Skjerping må på jakt etter ny arbeidsgiver etter å ha fått nedslående beskjed fra Uno X. Foto: Roald, Berit

Skjerping vrakes av Uno X: – Jeg skjønner ikke så veldig mye

Kristoffer Skjerping kjøper ikke forklaringen om at han er umotivert og trener for lite. Nå frykter syklisten fra Sotra at han kan bli tvunget til å legge opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seieren i grusrittet Gylne Gutuer søndag var en solid opptur for Kristoffer Skjerping (26).

Men i intervjuet med arrangøren like etter triumfen kom det frem at 26-åringen fra Sotra frykter for fremtiden.

– Har ikke noe du skulle ha sagt

Han står nemlig på bar bakke neste sesong etter å fått beskjed av Uno X for kort tid siden at han ikke er med i fremtidsplanene.

Overfor TV 2 legger ikke Skjerping skjul på at han er misfornøyd med prosessen, og ikke minst uenig i avgjørelsen laget har tatt.

– Jeg synes det har vært en dårlig prosess, sier Skjerping.

– Hva legger du i det?

– For det første er det veldig sent på sesongen. Det er vanskelig å finne et nytt lag nå i og med at mange er fylt opp allerede. Den andre grunnen er at de tingene de har kommet med, er jeg uenig i. Det er det som er så frustrerende. Du har ikke noe du skulle ha sagt.

Forklaringen Skjerping har fått fra laget er at han trener for lite og at han virker umotivert. Uforståelig, mener han selv.

– Jeg er 26 år gammel og har vært i gamet ganske lenge. For de som kjenner meg, så er jeg en ganske avslappet type. Det er ikke sikkert det skinner gjennom at jeg er giret, men jeg er 26 år gammel. Jeg vet om jeg er giret eller ikke. Hadde jeg ikke vært det, så hadde jeg ikke holdt på med dette så lenge, sier Skjerping.

– Og når det kommer til treningsbiten: Det er laget som har ansatt trenere. Om ledelsen mener at jeg trener for lite, må det gå gjennom trenerne på laget.

Han føler han har støtte av kollegene i laget og feltet.

– Jeg vet at ikke alle rytterne på laget er enige i avgjørelsen. Men det er til sjuende og sist ledelsen som styrer laget, sier Skjerping.

Taus lagledelse

Ikke før i starten av september kom beskjeden fra Uno X-ledelsen om at Skjerping ikke får være med når laget nå tar et steg opp på rangstigen.

Fra og med 2020-sesongen skal det norske laget sykle på prokontinental-nivå - sykkelsportens nest øverste nivå. Lagsjef Jens Haugland ønsker ikke å si noe om hverken prosessen eller begrunnelsen til at Skjerping nå må på lagjakt.

– Våre prosesser rundt kontrakter og fornyelse av dem er ikke noe jeg tar i media. Vi er et prosjekt og et lag som setter sammen det laget vi mener er riktig for oss. Det er vår rett og ansvar å ta de valgene. Utover det har jeg ikke noen kommentar annet enn at vi presenterer løpende fremover hvem som skal være del av laget, sier Haugland til TV 2.

– Men hva har du å si til påstandene om at han er umotivert og trener for lite?

– Som alle andre i landet står man fritt til å mene hvordan man opplever en sånn situasjon. Vi skal ta det internt hvordan dette gjøres og har blitt gjort.

HOLDER KORTENE TETT TIL BRYSTET: Jens Haugland ønsker ikke å si hvorfor Kristoffer Skjerping vrakes av laget.
HOLDER KORTENE TETT TIL BRYSTET: Jens Haugland ønsker ikke å si hvorfor Kristoffer Skjerping vrakes av laget. Foto: Berit Roald

To store seirer ikke nok

Inneværende sesong har vært krevende og preget av både høye topper og dype daler for Skjerping. Det ble en tung start med sykdom og et tilbakesteg i Portugal. Jakten på godfølelsen tok noe lenger enn han hadde ønsket, men det hele løsnet med en sterk seier i Ringerike GP i midten av mai.

Skjerping mener selv at han kjørte bra under Tour of Norway og NM, selv om et brudd i foten etter et uhell under maling av huset har satt ham tilbake. Seieren i helgens Gylne Gutuer var likevel et tydelig tegn på at han fremdeles har noe å fare med.

– Det som har vært utrolig surt i det siste er at du er lei deg og irritert. Man skjønner ikke så veldig mye. Om det ikke skulle ordne seg, og at avgjørelsen om at jeg ikke kan sykle videre tas av dem, så tror jeg at jeg vil være bitter resten av livet, sier Skjerping, som nå frykter at livet som syklist kan være over.

For å få beskjed i starten av september at man må se seg om etter ny arbeidsgiver, er dårlig nytt for en syklist. Mange av lagene har allerede spikret stallene for neste sesong og mulighetene vil derfor være færre.

– Drømmen er å sykle videre. Å kunne bli proff igjen er et stort mål for meg. Det handler om drømmer og mål man har hatt siden man var liten. Å vinne noe stort – det er motivasjonen oppi det hele, sier Skjerping.

Han kom tilbake til Norge og Joker-Icopal i 2017 etter to år som proff i WorldTour-laget Cannondale. Nå har han sendt mail til flere lag i håp om å få napp, men foreløpig er innboksen tom.

– Å gi seg nå vil være helt feil. Jeg har hatt en bra sesong. Den dagen jeg skal slutte å sykle, vil jeg at det skal være min egen avgjørelse. At jeg finner ut at jeg ikke har mer å gi selv, sier Skjerping.

PS: Skjerping er samboer med TV 2s sykkelekspert Miriam Bjørnsrud.