FIKK BETALT: Fotball 
Martin Ødegaard i følge med bl.a. sin far Hans Erik Ødegaard ankommer Hospital La Moraleja til medisinsk test før han ble presentert som ny spiller i Real Madrid torsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK BETALT: Fotball Martin Ødegaard i følge med bl.a. sin far Hans Erik Ødegaard ankommer Hospital La Moraleja til medisinsk test før han ble presentert som ny spiller i Real Madrid torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

VG: Hans Erik Ødegaard sikret personlig kontrakt verdt 30 millioner da sønnen gikk til Real Madrid

Hans Erik Ødegaard fikk en engangsutbetaling på 27 millioner kroner for å signere kontrakt som assistenttrener for Real Madrids 11-årslag i 2015, skriver VG.

I tillegg fikk Martin Ødegaards far en årslønn på én million kroner, ifølge avisen. Det kommer fram i kontrakter, interne eposter og regneark gjennom dokumentlekkasjen Football Leaks.

Football Leaks består av 70 millioner dokumenter, som i sin tid ble overlevert det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Disse ble deretter videreformidlet til nettverket European Investigative Collaborations (EIC), der VG er en partner.

Avtalen til Hans Erik Ødegaard gikk gjennom samme dag som sønnen Martin signerte for Real Madrid, 22. januar 2015. Ødegaard var da assistenttrener i Mjøndalen.

De økonomiske betingelsene har ikke vært kjent før nå. De framkommer i den ferske boken «Football Leaks 2», som er skrevet av to Spiegel-journalister og lanseres i Tyskland mandag.

I avtalen sto det at Ødegaard skulle være assistenttrener for «Alevin B», et 11-årslag i Real Madrid-systemet. Ifølge VG tjente de andre trenerne på samme nivå kun 12.000 euro i året, rundt 100.000 kroner, i 2015.

Kontrakten mellom pappa Ødegaard og Real Madrid inneholdt en klausul som sier at nordmannen skulle betale tilbake en sum tilsvarende den resterende lengden på kontrakten sin dersom han forlot Real Madrid på et tidspunkt, skriver avisen. Ødegaard forlot jobben i 2017 da sønnen ble utlånt til Heerenveen og flyttet til Nederland.

Nå jobber Ødegaard som spillerutvikler for Strømsgodsets G16-lag.

Blogger og fotball-ekspert Mina Finstad Berg i TV 2.
Blogger og fotball-ekspert Mina Finstad Berg i TV 2. Foto: Daniel Sannum Lauten, Tv 2

TV 2-ekspert reagerer
TV 2-ekspert Mina Finstad Berg reagerer på opplysningene om betalingene til Ødegaards pappa, men er ikke overrasket.

– Kampen om unge talenter blir stadig tøffere, og det er ingen overraskelse at flere klubber er villig til å tilby det lille ekstra for å sikre seg de heiteste supertalentene. I dag har VG avslørt at Real Madrid tilbød Hans Erik Ødegaard rundt 30 millioner kroner for å være assistenttrener i ungdomsakademiet. Han skulle få en årslønn på 100 000 euro, i tillegg til en engangsbeløp på 3 millioner euro som skulle utbetales umiddelbart. Spillerne han skulle trene var i 11-årsalderen. Basert på den informasjonen VG har lagt fram, framstår dette som en ren signeringsbonus. Det er ingen grunn til å tro at Real Madrid var villig til å betale denne typen summer for en assistenttrener langt ned i akademiet, mener hun.

TV 2-eksperten minner om en slik avtale ikke kunne blitt gjort i Premier League.

– I Premier League ville en slik utbetaling være ulovlig, men det er uklart om denne typen utbetaling til mindreårige spilleres foreldre er lov i Spania. Uavhengig av det spanske regelverket er denne praksisen sterkt problematisk, sier Finstad Berg.

Og legger til:

– Unge fotballtalenter reduseres ofte til investeringsobjekter. Mindreårige fotballspillere må beskyttes fra både griske agenter og nonchalante toppklubber som hamstrer talent. Men i en del tilfeller må de også beskyttes mot sine egne foreldre. En kultur der storklubber tilbyr foreldre millionbeløp for guttungens signatur, vil gjøre disse tenåringene enda mer sårbare. Hvor lett er det å velge den klubben du selv mener passer deg best, hvis en annen klubb tilbyr foreldrene dine nok penger til at de kan leve resten av livet i sus og dus?

– Kan ikke basere seg på solskinnseksempler
Hun tror pengene kan ha vært avgjørende for Ødegaards klubbvalg.

– Kanskje hadde de 30 millionene null betydning for Martin Ødegaards valg av klubb. For mange kan dette framstå som en liten fillesak. Men regelverket rundt mindreårige spillere kan ikke basere seg på solskinnseksemplene. De må ta høyde for regnværsdagene også. De må ta høyde for at det finnes foreldre som er mer enn villige til å presse barna sine til å velge klubb basert på tilbud om generøse beløp til familien. Unge spillere må få lov til å velge klubb basert på sportslige forutsetninger, ikke ut i fra på hvem som gir pappa mest penger.

Både VG og NTB har forsøkt å komme i kontakt med Hans Erik Ødegaard, men uten å få svar. NTB har også kontaktet Real Madrid for en kommentar, men klubben har ikke svart.

(©NTB/TV 2)