Brunostbonanza! Sveler, vafler, créme brûlée og karameller med brunost

Wenche får selskap på kjøkkenet av søstrene Ane og Gry som har skrevet en kokebok basert på 100 oppskrifter med brunost! Lær hvordan du lager brunostsveler, -karameller, -vafler og -créme brûlée.

Oppskriften er hentet fra boken «Brunost – fra farmors lefser til fjelltaco og brunostkarameller» av Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen.

Brunostfylte sveler
(ca 20 stk)

Stekes på takke eller i stekepanne

• 3 egg
• 5 ss sukker
• 5 dl kefir
• 1 dl smeltet smør
• 4 dl hvetemel
• 1 ts natron
• 1 ts hornsalt
• ½ ts salt

Fyll: 20 ss raspet/revet brunost og 20 ts brunt sukker
(1 ss brunost og 1 ts brunt sukker per svele)

Piss eggedosis av egg og sukker. Tilsett kefir, smeltet smør, hvetemel, hornsalt, natron og salt. Rør sammen til en glatt røre. La røren svelle/trekke ca ½ timer før steking.

Stek sveler på takke eller panne (smør evt. med litt smeltet smør om nødvendig). Stek ved middels varme. Fordel over raspet brunost og brunt sukker på halve delen av svelen. Brett dobbelt over osten, bruk en stekespade. Stek på begge sider. Smaker best nylaget.

Brunostvafler
(ca. 12 plater)

• 5 dl melk
• ½ dl smeltet smør
• 3 egg
• 1 ts bakepulver
• 2 ss sukker
• 1 ts salt
• 3 dl hvetemel ev blandet med litt grovt eller havregryn
• 1 ½ dl revet brunost

Tilbehør: Rømme, friske bær/syltetøy

Bland sammen melk, smeltet smør og egg. Tilsett det tørre og rør sammen til en glatt røre. Tilsett revet ost rett før steking. Og rør lett om slik at osten blir jevnt fordelt i røren. Serveres nystekte.

Crème brûlée med brunost
(til 6 personer)

• 2 dl melk
• 3 dl kremfløte
• 12 skiver brunost
• 1 ss «ekte» vaniljesukker
• 6 eggeplommer
• 6 ss brunt sukker

Varm opp melk og fløte til kokepunktet. Trekk kasserollen vekk fra platen og rør i revet brunost. Rør til alt er smeltet.

Bland sammen eggeplommer og vaniljesukker og pisk inn i melkeblandingen. Sil og hell i ildfaste porsjonsformer. Sett formene i ildfast fat og sett i forvarmet stekeovn 120 oC. Fyll vann i det ildfaste fatet. Stek på midterste rille i 50-60 min. Desserten skal kjennes litt fast ut, litt som gele. Avkjøl. Før servering, dryss på brunt sukker og bruk en crème brûlée-brenner/gassbrenner til å smelte sukker til karamell.

Brunostkarameller
(25 stk)

• 150 g grovraspet fløtemysost
• 150 g sukker
• ½ dl vann

Her må du jobbe raskt og passe på slik at du ikke brenner deg!

Dekk et stekebrett med bakepapir.

Finn fram en visp, en slikkepott, et litermål med kaldt vann og en matpensel.

Hell sukker og vann i en liten gryte, bland det forsiktig ved å bevege gryta litt fram og tilbake på stekeplate, Det er viktig at du ikke rører rundt i gryta og den må stå i ro på platen.

Pensle innsidene av gryta med kaldt vann, slik at det ikke er noe sukker igjen på kantene. Dette må du gjøre jevnlig under hele prosessen. Her må du passe på; Når sukkeret begynner å koke må ikke boblene krype oppover kanten på gryta, men hele tiden holdes nede. Det gjør du ved å jevnlig pensle kantene med kaldt vann. Hvis sukkerboblene kryper oppover kanten, vil blandingen sukre seg slik at det blir store sukkerkrystaller, og da får du ikke de fløyelsmyke karamellene du ønsker.

Blandingen blir varm , pass på at du ikke brenner deg! Når blandingen i ca. halve gryten blir gulbrun, trekk kasserollen vekk fra platen.

Tilsett litt og litt brunost i gryten, visp godt mellom hver gang (det vil bruse opp i gryten).

Når all ost er tilsatt , hell massen på det bakepapirkledde stekebrettet. Sett brettet kaldt.

Når massen har stivnet, klipp eller skjær i biter i passende karamellstørrelse. Pakk inn bitene i matpapir eller bakepapir. Oppbevares kaldt.

Tips: Du kan evt. dryss flaksalt på toppen av karamellene, til salt karamell.